Rușii pleacă în Belarus pentru turism și cumpărături: „Totul funcționează acolo, găsim tot ce avem nevoie”

Un număr tot mai mare de ruși aleg Belarusul vecin pentru petrecerea vacanței, în încercarea de face cumpărături și de a accesa cu această ocazie bunuri și servicii financiare occidentale, care nu mai sunt disponibile acasă din cauza sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei Ucrainei, scrie Digi24, cu referire la The Moscow Times.

Spre deosebire de Rusia, majoritatea comercianților cu amănuntul străini și marile companii de plăți sunt prezente în Belarus, care este adesea numită „ultima dictatură din Europa”.

„Mărci precum H&M, Bershka și Pull & Bear au părăsit Rusia, dar noi, cei care călătorim în Belarus, ne putem îmbrăca cu ele din cap până în picioare”, a spus Elena Șitikova, director la agenția de turism Family Travel din regiunea Arkhangelsk, care oferă tururi în Belarus.

„Totul funcționează acolo, nu există sancțiuni”, a adăugat ea.

Cu mai multe zboruri zilnice și trenuri între Moscova și Minsk, Belarus a devenit o destinație din ce în ce mai populară pentru rușii care doresc să cumpere bunuri occidentale, sau să deschidă un cont bancar, ocazie cu care li se emit carduri de debit Visa sau MasterCard, care nu mai sunt disponibile în Rusia.

Condusă de aliatul apropiat al Kremlinului, Alexandr Lukașenko, Belarus a fost folosit ca zonă de așteptare de către trupele ruse în timpul invaziei Ucrainei. Dar, în ciuda îngrijorărilor exprimate de Kiev, Lukașenko a negat că armata belarusă a trecut pe teritoriul ucrainean, permițând Minskului să evite cele mai severe sancțiuni occidentale.

A existat o creștere de peste 60% a rezervărilor de excursii în Belarus, a declarat Anna Ovsyanikina, de la agenția de turism Delfin, care se ocupă de rezervările pentru această destinație.

Agenția de turism FUN&SUN a lansat tururi de cumpărături de patru zile în capitala Belarusului, Minsk, la prețuri începând de la 16.750 de ruble (279 de dolari) de persoană, la sfârșitul lunii august.

„Turiștii au început să meargă mai des în Belarus și am observat, de asemenea, că fac cumpărături printre altele, așa că am decis să oferim acest produs”, a declarat un purtător de cuvânt al FUN&SUN pentru The Moscow Times.

„Cererea a fost foarte mare pentru prima călătorie și apoi pentru cele ulterioare”.

Agentul de turism Șitikova a spus că s-a îndrăgostit de Belarus după ce a vizitat-o la începutul acestui an.

La întoarcerea ei în Rusia, ea a observat o cerere „neașteptat de mare” pentru călătorii în această țară și a decis să ofere tururi speciale clienților agenției ei.

„Totul se potrivește cu Belarus: nicio barieră lingvistică, șansa de a avea o experiență excelentă de cumpărături și de a vă bucura de priveliști frumoase”, a spus ea pentru The Moscow Times.

„Nu există probleme, mâncare excelentă și, de asemenea, cred că este o destinație foarte accesibilă”, a adăugat aceasta.

Peste 1200 de afaceri străine s-au retras complet sau și-au limitat operațiunile pe piața rusă de la începutul războiului din Ucraina, conform datelor adunate de Yale University School of Management, ceea ce îngreunează mult obținerea multor bunuri occidentale.

Printre aceste companii se numără cei mai mari retaileri de lux și fashion din lume, a căror închidere a lăsat mall-urile din Rusia cu șiruri de magazine goale.

Clienții FUN&SUN care călătoresc în Belarus își pot satisface pofta pentru mărcile străine petrecând o zi întreagă la mall-urile din Minsk, unde mărci precum ZARA, Massimo Dutti, Calvin Klein și Levis sunt disponibile pe scară largă.

Cealaltă atracție a vacanței în Belarus pentru unii ruși este opțiunea de a deschide un cont bancar local care va emite carduri Visa și Mastercard.

După ce companiile internaționale de plăți au ieșit de pe piața rusă în semn de protest față de invazia Ucrainei, rușii nu mai pot face cumpărături de pe site-uri străine și nici nu mai pot folosi cardurile în străinătate.

Numărul cererilor de carduri de plată făcute de cetățenii ruși la Belarusbank, cea mai mare bancă din țară, a crescut cu peste 50 la sută în primele patru luni de război, potrivit informațiilor publicate de portalul de știri Office Life.

Turiștii aflați într-un tur de cumpărături cu FUN&SUN pot deschide un cont bancar în Belarus în prima zi a vizitei lor, imediat după un cocktail de bun venit la hotelul de patru stele Minsk din inima capitalei Belarusului, spun agenții de turism. Cardul de debit Visa sau Mastercard poate fi ridicat două zile mai târziu.

Dar unii ruși au descoperit că nu este așa de ușor să deschizi un cont bancar în Belarus.

„Prietenii mei și cu mine ne-am gândit să deschidem un cont bancar, dar se pare că nu am fost primii care au venit cu această idee „genială”, iar băncile au introdus restricții”, a spus Denis, 33 de ani, un manager de produs din Moscova, care a vizitat recent Belarus.

Printre cerințele băncilor din Belarus se numără un număr de telefon local și un sold minim permanent al contului de cel puțin 30.000 de ruble (500 de dolari), potrivit lui Denis, care a refuzat să-și dea numele de familie din motive de siguranță.

„Am decis să nu deschidem conturile în cele din urmă, deoarece sistemul de plată rusesc Mir oricum lucrează mai ales în Belarus. Dacă ajungem în Turcia, în vacanță, anul acesta, vom folosi doar numerar”, a spus el pentru The Moscow Times.

Belarus nu este singura țară care atrage rușii care doresc să combine călătoria de agrement cu deschiderea unui cont bancar străin.

Alte destinații populare pentru așa-numitul „turism bancar” sunt Armenia, Kazahstan, Uzbekistan și Turcia.

Primul „tur bancar” organizat intitulat „Pentru Visa în Uzbekistan” a fost introdus de agenția Grupului VEDI, în martie.

Dar agentul de turism Șitikova a susținut că Belarusul este mai accesibil, are un potențial turistic neexploatat, chiar și dincolo de cel al cardurilor bancare, al mărcilor occidentale și al sanatoriilor din epoca sovietică cu care țara este adesea asociată de cei care au crescut sub conducerea comunistă.

„Nu vreau ca turiștii cu care lucrez să asocieze Belarus doar cu sanatoriile. Este o țară extrem de frumoasă, în care personal vreau să mă întorc în continuare”, a spus ea.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Caz fără precedent! Patru inspectori de mediu au fost bătuți cu bestialitate noaptea trecută de un grup de vreo 20 de braconieri
Articolul anterior
Iubita lui Pique şi-a redeschis contul de Instagram. Cât a fost închis apăruseră o mulţime de fake-uri
Articolul următor