Rușii pleacă în Belarus pentru turism și cumpărături: „Totul funcționează acolo, găsim tot ce avem nevoie”

Un număr tot mai mare de ruși aleg Belarusul vecin pentru petrecerea vacanței, în încercarea de face cumpărături și de a accesa cu această ocazie bunuri și servicii financiare occidentale, care nu mai sunt disponibile acasă din cauza sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei Ucrainei, scrie Digi24, cu referire la The Moscow Times.

Spre deosebire de Rusia, majoritatea comercianților cu amănuntul străini și marile companii de plăți sunt prezente în Belarus, care este adesea numită „ultima dictatură din Europa”.

„Mărci precum H&M, Bershka și Pull & Bear au părăsit Rusia, dar noi, cei care călătorim în Belarus, ne putem îmbrăca cu ele din cap până în picioare”, a spus Elena Șitikova, director la agenția de turism Family Travel din regiunea Arkhangelsk, care oferă tururi în Belarus.

„Totul funcționează acolo, nu există sancțiuni”, a adăugat ea.

Cu mai multe zboruri zilnice și trenuri între Moscova și Minsk, Belarus a devenit o destinație din ce în ce mai populară pentru rușii care doresc să cumpere bunuri occidentale, sau să deschidă un cont bancar, ocazie cu care li se emit carduri de debit Visa sau MasterCard, care nu mai sunt disponibile în Rusia.

Condusă de aliatul apropiat al Kremlinului, Alexandr Lukașenko, Belarus a fost folosit ca zonă de așteptare de către trupele ruse în timpul invaziei Ucrainei. Dar, în ciuda îngrijorărilor exprimate de Kiev, Lukașenko a negat că armata belarusă a trecut pe teritoriul ucrainean, permițând Minskului să evite cele mai severe sancțiuni occidentale.

A existat o creștere de peste 60% a rezervărilor de excursii în Belarus, a declarat Anna Ovsyanikina, de la agenția de turism Delfin, care se ocupă de rezervările pentru această destinație.

Agenția de turism FUN&SUN a lansat tururi de cumpărături de patru zile în capitala Belarusului, Minsk, la prețuri începând de la 16.750 de ruble (279 de dolari) de persoană, la sfârșitul lunii august.

„Turiștii au început să meargă mai des în Belarus și am observat, de asemenea, că fac cumpărături printre altele, așa că am decis să oferim acest produs”, a declarat un purtător de cuvânt al FUN&SUN pentru The Moscow Times.

„Cererea a fost foarte mare pentru prima călătorie și apoi pentru cele ulterioare”.

Agentul de turism Șitikova a spus că s-a îndrăgostit de Belarus după ce a vizitat-o la începutul acestui an.

La întoarcerea ei în Rusia, ea a observat o cerere „neașteptat de mare” pentru călătorii în această țară și a decis să ofere tururi speciale clienților agenției ei.

„Totul se potrivește cu Belarus: nicio barieră lingvistică, șansa de a avea o experiență excelentă de cumpărături și de a vă bucura de priveliști frumoase”, a spus ea pentru The Moscow Times.

„Nu există probleme, mâncare excelentă și, de asemenea, cred că este o destinație foarte accesibilă”, a adăugat aceasta.

Peste 1200 de afaceri străine s-au retras complet sau și-au limitat operațiunile pe piața rusă de la începutul războiului din Ucraina, conform datelor adunate de Yale University School of Management, ceea ce îngreunează mult obținerea multor bunuri occidentale.

Printre aceste companii se numără cei mai mari retaileri de lux și fashion din lume, a căror închidere a lăsat mall-urile din Rusia cu șiruri de magazine goale.

Clienții FUN&SUN care călătoresc în Belarus își pot satisface pofta pentru mărcile străine petrecând o zi întreagă la mall-urile din Minsk, unde mărci precum ZARA, Massimo Dutti, Calvin Klein și Levis sunt disponibile pe scară largă.

Cealaltă atracție a vacanței în Belarus pentru unii ruși este opțiunea de a deschide un cont bancar local care va emite carduri Visa și Mastercard.

După ce companiile internaționale de plăți au ieșit de pe piața rusă în semn de protest față de invazia Ucrainei, rușii nu mai pot face cumpărături de pe site-uri străine și nici nu mai pot folosi cardurile în străinătate.

Numărul cererilor de carduri de plată făcute de cetățenii ruși la Belarusbank, cea mai mare bancă din țară, a crescut cu peste 50 la sută în primele patru luni de război, potrivit informațiilor publicate de portalul de știri Office Life.

Turiștii aflați într-un tur de cumpărături cu FUN&SUN pot deschide un cont bancar în Belarus în prima zi a vizitei lor, imediat după un cocktail de bun venit la hotelul de patru stele Minsk din inima capitalei Belarusului, spun agenții de turism. Cardul de debit Visa sau Mastercard poate fi ridicat două zile mai târziu.

Dar unii ruși au descoperit că nu este așa de ușor să deschizi un cont bancar în Belarus.

„Prietenii mei și cu mine ne-am gândit să deschidem un cont bancar, dar se pare că nu am fost primii care au venit cu această idee „genială”, iar băncile au introdus restricții”, a spus Denis, 33 de ani, un manager de produs din Moscova, care a vizitat recent Belarus.

Printre cerințele băncilor din Belarus se numără un număr de telefon local și un sold minim permanent al contului de cel puțin 30.000 de ruble (500 de dolari), potrivit lui Denis, care a refuzat să-și dea numele de familie din motive de siguranță.

„Am decis să nu deschidem conturile în cele din urmă, deoarece sistemul de plată rusesc Mir oricum lucrează mai ales în Belarus. Dacă ajungem în Turcia, în vacanță, anul acesta, vom folosi doar numerar”, a spus el pentru The Moscow Times.

Belarus nu este singura țară care atrage rușii care doresc să combine călătoria de agrement cu deschiderea unui cont bancar străin.

Alte destinații populare pentru așa-numitul „turism bancar” sunt Armenia, Kazahstan, Uzbekistan și Turcia.

Primul „tur bancar” organizat intitulat „Pentru Visa în Uzbekistan” a fost introdus de agenția Grupului VEDI, în martie.

Dar agentul de turism Șitikova a susținut că Belarusul este mai accesibil, are un potențial turistic neexploatat, chiar și dincolo de cel al cardurilor bancare, al mărcilor occidentale și al sanatoriilor din epoca sovietică cu care țara este adesea asociată de cei care au crescut sub conducerea comunistă.

„Nu vreau ca turiștii cu care lucrez să asocieze Belarus doar cu sanatoriile. Este o țară extrem de frumoasă, în care personal vreau să mă întorc în continuare”, a spus ea.

Care e calitatea aerului după praful saharian: Precizările Agenției de Mediu

Cu referire la norul de praf provenit din Deșertul Sahara, ce a cuprins teritoriul Republicii Moldova, Agenția de Mediu informează că în ziua de 24 și începutul zilei de 25 aprilie, în spațiul aerian al țării nu au fost identificate particule de praf de origine africană.

Potrivit Agenției de Mediu, nivelul de poluare a aerului atmosferic în municipiul Chișinău a revenit la fonul normal urban, fiind satisfăcător pentru sănătatea populației și a mediului întreg, transmite Știri.md

Meteorologii din România au anunțat că, în perioada 23-24 aprilie, o masă de aer cu particule de praf saharian va acoperi România și R. Moldova.

Norul a ajuns în Moldova în noaptea de 23 spre 24 aprilie. Așadar, în urma ploii nocturne, automobilele au rămas pline de nisip.  

„În perioada 23 aprilie, ora 09:00 – 24 aprilie, ora 13:00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi şi în prima parte a zilei de miercuri”, se arată în comunicatul publicat de ANM.

 

Oamenii legii din Moldova și România anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat la cerșetorie o femeie cu dizabilități

Ofițerii CCTP, de comun cu procurorii PCCOCS, cu sprijinul autorităților din România, anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat prin cerșetorie o femeie, din anul 2008.

Victima are vârsta de 43 de ani și este cu dizabilitate. Așa cum aceasta avea doi copii și nu avea surse de existență, bunicul a profitat de starea ei și a organizat traficarea ei în afara Moldovei, în scop de cerșetorie. Schema a fost preluată de feciorul acestuia, iar ulterior – de nepot (cu vârste de 63, 42 și 21 de ani).

Cazul a fost deconspirat prin implicarea autorităților din România, unde a fost reținut feciorul învinuit de traficarea femeii – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Procuratura DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. La rândul lor, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni, Moldova. De asemenea, la investigarea cazului a contribuit și centrul european SELEC și agenția Uniunii Europene Eurojust.

Urmare a investigațiilor, a devenit cunoscut faptul că femeia ar fi fost transportată să cerșească în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia. Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu pancarta inscripționată: „Oameni buni, ajutați-mă să strâng bani pentru protezarea picioarelor.”

După circa 16 ani de cerșetorie, însă, nimeni din cei trei de etnie minoritară, investigați pentru traficarea ei, nu i-au cumpărat proteze. Mai mult, pentru ca să evite investigații pentru trafic de persoane din partea poliției în statele în care era determinată să cerșească, a fost perfectat un certificat de căsătorie cu femeia-victimă cu un membru al familiei celor trei. De asemenea, urmare a perchezițiilor au fost depistate și alte pancarte cu mesaje false pentru cerșetorie scrise în limbi străine, precum și arme.

Investigațiile continuă, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Doi tineri, prinși în timp ce furau bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe o stradă din Capitală

Doi tineri de 24 de ani, din raionul Călărași, au fost reținuți după ce ar fi sustras bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe bd. Dacia din Capitală.

În urma acțiunilor speciale de investigație și de urmărire penală, polițiștii de la Botanica au stabilit că suspecții ar fi pătruns în mașini pe timp de noapte, prin spargerea geamurilor.

Reținerea bărbaților a fost posibilă cu implicarea mascaților din BPDS “Fulger”.

Suma pagubei a fost estimată la 105 000 de lei.

O parte din bunuri au fost recuperate de către polițiști și returnate victimelor.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru #furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Bănuiții sunt cercetați penal în stare de arest.

Caz fără precedent! Patru inspectori de mediu au fost bătuți cu bestialitate noaptea trecută de un grup de vreo 20 de braconieri
Articolul anterior
Iubita lui Pique şi-a redeschis contul de Instagram. Cât a fost închis apăruseră o mulţime de fake-uri
Articolul următor