Rușii produc un nou tip de bombe de 1,5 tone, pe care ucrainenii nu au cu ce să le doboare: ”Lovesc la peste 50 de kilometri”

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor ale armatei ucrainene, Iuri Ignat, și-a avertizat concetățenii cu privire la noul pericol asociat cu bombele aeriene rusești. Rușii produc un nou tip de astfel de arme cu o greutate de 1,5 tone, în timp ce armata Kievului încă nu au ce să le doboare.

Ignat a spus că recent ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat în mod demonstrativ întreprinderea în care sunt produse. Este posibil ca aceste bombe să fie, de asemenea, echipate cu aripi și navigație GPS, scrie www.timpul.md, conform sursei ucrainene.

„Bombele de o tonă și jumătate sunt deja de trei ori mai puternice. Subliniez încă o dată că mijloacele necesare care pot intercepta sunt sistemele Patriot, Samp-t de la sol. Și cel mai bun este F-16 modern sau alte avioane din generația „4+”capabile să se opună aviației ruse la abordări cu rază lungă, spune Ignat. Inamicul folosește aceste bombe de la distanță. Până acum, cu impunitate. Este necesar să înțelegem că astfel de bombe lovesc de la distanță de peste 50 de kilometri și dincolo de linia de luptă sau de granița de stat.

Militarii ruși au schimbat modul de acțiune în Ucraina. După ce au pierdut sute de avioane de război în atacuri necoordonate cu artileria de la sol, rușii atacă acum din spatele frontului cu „bombe ghidate cu planare” care pot parcurge distanțe de până la 70 de km.

Rusia folosește bombe aeriene ghidate cu planare, lansând zeci de bombe pe zi peste zona de demarcație a frontului de pe avioane Su-35 și Su-34, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei, colonelul Iuri Ignat.

„Aviația inamicului, din păcate, lucrează, iar de câteva zile au început să folosească bombe cu planare care pot zbura zeci de kilometri, până la o distanță aproximativă de 70 km. Inamicul folosește de la 10 până la 20 de bombe pe zi de-a lungul întregii linii de demarcație.

Proiectilele sunt lansate de pe avioanele Su-35, Su-34, care nu sunt incluse în zona de viziune a apărării noastre aeriene, iar aceasta este o nouă amenințare pentru noi, la care trebuie să răspundem prompt”, a spus el.

Ucraina nu are cum să reacționeze în acest moment la noua tactica adoptată de ruși și face apel la Occident să ajute Ucraina cu sisteme și mijloace de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune.

„Pentru a alunga aceste avioane cât mai departe posibil de granițele noastre, avem nevoie de sisteme și mijloace de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, precum Patriot, și, bineînțeles, dorim avioane de vânătoare care pot folosi rachete aer-aer la distanțe mari”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Totul a început cu atacul din Odesa. Două rachete X-59 au fost distruse. De asemenea, atacul a continuat și din nordul Ucrainei, aproximativ 10 avioane Su-35 au atacat regiunea Sumî cu bombe aeriene ghidate”, a spus Ignat.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Antreprenorii vor putea contesta deciziile de control în instanță

Antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanța de judecată. În cazul în care inspectorii vor admite abuzuri, aceștia vor fi sancționați.

De asemenea, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, transmite Știri.md

Pachet de reducere a birocrației în domeniul economic a fost votat în primă lectură de Parlament.

Prin urmare, proiectul prevede că planurile de control vor fi unificate, ținând cont de tipurile diferite de agenți economici și riscuri, vor fi revizuite condițiile pentru control inopinat și incluse temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale.

Totodată, reglementările oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator. 

Mai mult, organul de control, în cazul contravențiilor, va activa în calitate de agent constatator și va verifica strict doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Creștinii catolici sărbătoresc în această duminică Paștele
Articolul anterior
3.000 de soldați ruși ar fi apelat luna trecută la „linia telefonică de predare”
Articolul următor