Rușii sapă gropi comune pentru mii de morți în Mariupol

Noi imagini prin satelit surprinse de o companie americană arată cum forțele ruse au săpat trei gropi comune la periferia orașului Mariupol.

Rușii sapă gropi comune pentru mii de cadavre în Mariupol

Rusia susține că a preluat controlul total al orașului-port, după ce apărătorii ucraineni de la uzina Azovstal s-au predat, transmite digi24.ro.

O poză din spațiu a localizat orașul-port Mariupol și combinatul siderurgic. Această imagine a fost surprinsă de un satelit aflat la 450.000 de metri deasupra pământului. 

Compania ”Planet” are peste 200 de sateliți pe orbită, asemănători cu aceștia doi, care sunt expuși la sediul central din San Francisco. Sateliții pot repera cu precizie aproape orice locație și o pot arăta în detaliu, precum această imagine din satelit a unui cimitir din Mariupol.

Putem ajunge la o concluzie îngrozitoare, potrivit unui expert militar de la Universitatea din Stanford, care este o clientă a firmei ”Planet”.

Reporter CNN: Cum știți că acestea sunt morminte noi?

Expert militar: „Aici, puteți vedea copaci, pietre funerare și mici puncte, care ne arată fiecare loc de veci.

Aici, putem vedea pământ proaspăt. Folosesc buldozere, pe care le-am văzut în imagini anterioare, pentru a săpa treptat aceste șanturi. Numai în jurul orașului Mariupol există trei gropi comune masive, care sunt pregătite să primească 5.000 de cadavre sau chiar mai multe. 

Imaginile surprinse aici sunt importante, deoarece adaugă detalii unei perspective incomplete. Vă aduceți aminte când centrala nucleară de la Cernobîl era atacată? Acest video era incomplet inițial, ridicând multe semne de întrebare. Faptele nu pot fi ascunse în această imagine din satelit.

Vedem un convoi de tancuri și vehicule militare, care circulă pe aici. Și-au stabilit baze în această zonă. Au săpat tranșee în pământul radioactiv. Mai există un alt aspect al acestui război: distrugerea continuă a sectorului agricol al Ucrainei, lucru care este foarte dificil de fotografiat de la sol.

Faceți un zoom. Imaginea este de acum câteva săptămâni. Puteți vedea un siloz pentru cereale. Ucraina este o țară agricolă foarte importantă.

Haideți să vedem ce s-a întâmplat peste câteva zile. Ce s-a întâmplat aici? Putem vedea un crater imens aici, un cerc concentric, care s-a format după ce racheta a aterizat și a explodat. Explozia a fost atât de puternică încât a distrus aceste patru silozuri, precum și depozitele de cereale de aici. 

Această porțiune de culoare galben deschis este grâul. Criza alimentară este o criză care se suprapune altei crize. Îi vom simți efectele în toată lumea, în următorii ani.

Printre clienții companiei ”Planet” se numără Guvernul american și multe alte guverne, precum și entități mass-media, universități și organizații umanitare. Nu am nicio îndoială că datele noastre sunt și pot fi folosite în întreaga lume, în Ucraina și dincolo de granițele sale pentru a sprijini activitățile umanitare, pentru a reduce suferința și pentru a salva vieți. 

Nu există nicio îndoială. Revenind la cele mai recente imagini din Mariupol, i-am rugat să mărească imaginea, dar ni s-a spus că, de această dată, conținutul este prea sensibil pentru a fi difuzat la televizor. Pur și simplu nu vrem să dezvăluim, din greșeală, informații care ar putea compromite eforturile umanitare”.

Compania ”Planet” spune că sateliți mici, precum aceștia, rezistă de la 3 la 4 ani pe orbită și, în fiecare zi, surprind milioane de imagini. Sateliții mai mari nu fac atât de multe poze zilnic, dar rezoluția este mai bună și sateliții rezistă până la 8 ani, pe orbită. Compania lansează anual 2-5 sateliți mari și în jur de 80 de sateliți mici, potrivit CNN.

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își sărbătorește astăzi cea de-a 50-a aniversare
Articolul anterior
Sergiu Litvinenco: Am asistat la o apărare a lui Veaceslav Platon, de parcă Stoianoglo era avocatul lui Platon
Articolul următor