Uzina metalurgică Azovstal din Mariupol, pe teritoriUzina metalurgică Azovstal din Mariupol, pe teritoriul căreia peste 2.000 de militari ucraineni și militanți ai formației naționale Azov au fost blocați pentru mai bine de o lună, ar putea deveni un loc de vacanță în viitor. Viceprim-ministrul Federației Ruse Marat Khusnullin a scris despre acest lucru pe canalul său Telegram, scrie realitatea.md cu referire la presa rusă.
Guvernul analizează în prezent diverse opțiuni. Teritoriul Azovstal poate fi transformat într-un parc industrial sau un centru de recreere. Dar întreprinderea nu va mai funcționa ca un complex metalurgic, a spus Khusnullin.
Ministerul rus al Apărării a anunțat eliberarea completă a Mariupolului, inclusiv a instalațiilor subterane ale uzinei Azovstal, de militanții ucraineni pe 20 mai. Firma a fost grav avariată.
Cu atoate acestea, Kusnulin a mărturist că acest complex nu va fi refăcut în totalitate.
„Nu e nevoie să restaurăm Azovstalul. Zona poate funcţiona în continuare ca parc industrial sau zonă de distracţii”, a spus oficialul rus la postul TV Rusia 24.
Fostul proprietar al uzinei Azovstal, miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, a anunţat deja că vrea să dea în judecată Rusia, de la care intenţionează să ceară 20 de miliarde de dolari sub formă de despăgubiri.
„Cu siguranţă vom da în judecată Rusia şi vom cere despăgubiri pe măsura pierderilor şi a afacerilor distruse. Costul de înlocuire din cauza agresiunii ruseşti este între 17 şi 20 de miliarde de dolari. Valoarea finală va fi determinată în procesul intentat Rusiei”, a spus într-un interviu Rinat Ahmetov, proprietarul Metinvest, cel mai mare producător de oţel din Ucraina.
Combinatul de la Azovstal a fost distrus aproape în întregime în timpul bătăliei pentru Mariupol. Pe 17 mai, la aproape trei luni de la declanşarea invaziei Ucrainei de către Rusia, ultimii apărători de la Azovstal s-au predat forţelor ruse.