S-a stins din viață actorul Victor Drumi

Colectivul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” anunță cu profundă durere și regret că azi, 16.06.2020, la vârsta de 70 de ani, s-a stins subit din viață distinsul actor de teatru și film Victor Drumi.

separator

,,Personalitate marcantă a teatrului național, maestrul Victor Drumi și-a dedicat toată viața dezvoltării culturale a țării, reușind să creeze pentru societate adevărate valori.

Victor Drumi s-a născut la 24.01.1950, în or. Bălți. A absolvit Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Musicescu”, azi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, secția actor de teatru și film (1972). A fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți (1972-2000) și la Teatrul Național „Mihai Eminescu” (2000-2020). Debutează în rolurile Eftimii, Grecu – „Iorgu de la Sadagura” de V. Alecsandri (1972).

De atunci până în prezent a jucat în circa 100 de spectacole.

Roluri memorabile: Dumitrache – „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale; Bambalon – „Muntele” de D. R. Popescu; Ianke – „Take, Ianke și Cadîr” de V.I. Popa; Avocatul – „Preșul” de I. Băieșu; Omul cu baston – „Buzunarul cu pâine” de M. Vișniec; Copilul cu barbă – „Desfacerea gunoaielor” de M. Sorescu; Soldatul – „Delir în doi” de E. Ionesco; Spancioc – „Bastarzii” de D. Matcovschi; Statuia – „Zăpezile de altădată” de D. Solomon; Kislearski – „12 scaune” de Ilf și Petrov. A semnat regia spectacolului „Micul flașnetar” de L Ustinov. În 2013 s-a filmat (rolul lui Fane) în „La limita de jos a cerului”, un film românesc, regizat de Igor Cobîleanschi. Premii și distincții: „Maestru în Artă” al R. Moldova; Festivalul Național de Teatru (2004) – Premiul pentru „Cel mai bun rol masculin”, plan II (pentru rolul lui Spancioc în spectacolul „Bastarzii”).

Toți cei care l-am cunoscut, împreună cu iubitorii de frumos, resimțim golul imens pe care l-a lăsat în urmă maestrul.

Exprimăm întreaga noastră compasiune soției, Alexandra Drumi, copiilor Victoria și Draga, surorii Ludmila Cerguță, tuturor celor care l-au iubit, admirat și prețuit ca om și ca personalitate de excepție.

Vei rămâne mereu în inima noastră”, se arată în mesajul colegilor.

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Bilanț alarmant! 12 persoane infectate cu Coronavirus au decedat în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
La mulți ani pentru actorul Ghenadie Gâlcă, care astăzi este sărbătorit!
Articolul următor