S-a stins din viață Alexandru Nacu, savant emerit în ştiinţe medicale. Un nume sonor în psihiatria autohtonă, o personalitate marcantă, care prin munca sa titanică şi-a creat un renume şi o recunoaştere naţională. „Cu profundă tristețe anunțăm despre trecerea în lumea celor drepți a Domnului Alexandru Nacu, personalitate marcantă! Exprimăm compasiune familiei și celor care l-au cunoscut și l-au prețuit ca om și ca personalitate de excepție”, au scris reprezentanții IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie.
Un nume sonor în psihiatria autohtonă, o personalitate marcantă, care prin munca sa titanică şi-a creat un renume şi o recunoaştere naţională. Nacu Alexandru Grigore s-a născut la 11 august 1927, în comuna Cobani, raionul Glodeni.
Şi-a făcut studiile la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, după care, în 1946, a absolvit Şcoala de cultură generală din or. Bălţi, iar în 1951 – Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, (actuala Universitate de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”). În anii 1951-1954 şi-a continuat studiile în secundariatul clinic la catedra de Psihiatrie, condusă de profesorul Alexei Molohov – un savant notoriu şi un ilustru clinician.
În perioada 1954-1959 activează în calitate de asistent la catedra de Psihiatrie, ulterior în 1959 până în 1969 – conferenţiar la aceeaşi catedră. În 1966, prin concurs este ales şef al catedrei de Psihiatrie, Narcologie şi Psihologie Medicală. În 1984 organizează o nouă catedră de Psihiatrie şi Narcologie a Facultăţii de Perfecţionare a Medicilor, pe care a şi condus-o în decurs de aproape două decenii. Aceste două catedre au devenit un adevărat centru de pregătire a cadrelor naţionale în psihiatrie.
În anul 1958 a susţinut cu succes teza de doctor în ştiinţe medicale cu tema „Rolul infecţiei în evoluţia şi apariţia schizofreniei”, iar în anul 1967 – teza de doctor habilitat în ştiinţe medicale cu genericul „Variantele clinice ale sindromului amentiv”. Doi ani mai târziu, i s-a conferit titlul ştiinţifico-didactic de profesor universitar.
Profesorul Alexandru Nacu a fost un clinician cu o experienţă bogată în diagnosticul şi tratamentul maladiilor psihice, acorda un mare ajutor practic instituţiilor medicale din republică. Se bucura de o bună reputaţie în rândurile pacienţilor.
Pe parcursul a 60 de ani de activitate a educat o pleiadă întreagă de tineri psihiatri şi narcologi. Sub conducerea înţeleaptă a profesorului Alexandru Nacu au fost susţinute 15 teze de doctor şi doctor habilitat în ştiinţe medicale. Astăzi mulţi dintre discipolii săi sunt conducători ai instituţiilor republicane de psihiatrie şi narcologie, şefi de catedră, conferenţiari.
Impunătoare este şi activitatea ştiinţifică a profesorului Alexandru Nacu, însumată în peste 270 de lucrări ştiinţifice, dintre care 6 monografii, mai multe manuale şi elaborări metodice. Investigaţiile efectuate sunt consacrate celor mai actuale probleme în psihiatrie, printre care rolul unor factori exogeni în apariţia şi evoluţia schizofreniei, dereglările de conştiinţă în diferite psihoze, clinica diferitor variante ale dinamicii psihopatiilor, alcoolismul la femei, corelaţiile psihosomatice, relaţiile complexe în domeniul psihosomaticii ş. a.
Rezultatele cercetărilor ştiinţifice, profesorul Alexandru Nacu le-a prezentat la diferite congrese şi simpozioane internaţionale în fosta Uniune Sovietică, România, Finlanda. Pe parcursul a 60 de ani de activitate, profesorul Alexandru Nacu a îmbinat organic obligaţiile de talentat şi experimentat pedagog, savant, clinician şi manager cu o participare activă în viaţa socială.
De-a lungul mai multor ani a fost Psihiatru Principal al Ministerului Sănătăţii, Preşedinte al comisiei de atestare a psihiatrilor, psihiatrilor de copii, psihoterapeuţilor şi narcologilor, membru al Consiliului de Experţi al Ministerului Sănătăţii, Preşedinte al Societăţii Ştiinţifice a Psihiatrilor şi Narcologilor din Moldova.
Pentru activitatea fructuoasă în domeniul pedagogic, ştiinţific şi practic, în 1983 i s-a conferit titlul onorific de Savant Emerit în ştiinţe medicale, în 1989 – de Academician de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în 1990 – Laureat al premiului în numele Academicianului V. Protopopov (Ucraina), iar în 1995 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”.