S-a stins din viață Alexandru Nacu, savant emerit în ştiinţe medicale

S-a stins din viață Alexandru Nacu, savant emerit în ştiinţe medicale. Un nume sonor în psihiatria autohtonă, o personalitate marcantă, care prin munca sa titanică şi-a creat un renume şi o recunoaştere naţională. „Cu profundă tristețe anunțăm despre trecerea în lumea celor drepți a Domnului Alexandru Nacu, personalitate marcantă! Exprimăm compasiune familiei și celor care l-au cunoscut și l-au prețuit ca om și ca personalitate de excepție”, au scris reprezentanții IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Un nume sonor în psihiatria autohtonă, o personalitate marcantă, care prin munca sa titanică şi-a creat un renume şi o recunoaştere naţională. Nacu Alexandru Grigore s-a născut la 11 august 1927, în comuna Cobani, raionul Glodeni.

Şi-a făcut studiile la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, după care, în 1946, a absolvit Şcoala de cultură generală din or. Bălţi, iar în 1951 – Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, (actuala Universitate de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”). În anii 1951-1954 şi-a continuat studiile în secundariatul clinic la catedra de Psihiatrie, condusă de profesorul Alexei Molohov – un savant notoriu şi un ilustru clinician.

În perioada 1954-1959 activează în calitate de asistent la catedra de Psihiatrie, ulterior în 1959 până în 1969 – conferenţiar la aceeaşi catedră. În 1966, prin concurs este ales şef al catedrei de Psihiatrie, Narcologie şi Psihologie Medicală. În 1984 organizează o nouă catedră de Psihiatrie şi Narcologie a Facultăţii de Perfecţionare a Medicilor, pe care a şi condus-o în decurs de aproape două decenii. Aceste două catedre au devenit un adevărat centru de pregătire a cadrelor naţionale în psihiatrie.

În anul 1958 a susţinut cu succes teza de doctor în ştiinţe medicale cu tema „Rolul infecţiei în evoluţia şi apariţia schizofreniei”, iar în anul 1967 – teza de doctor habilitat în ştiinţe medicale cu genericul „Variantele clinice ale sindromului amentiv”. Doi ani mai târziu, i s-a conferit titlul ştiinţifico-didactic de profesor universitar.

Profesorul Alexandru Nacu a fost un clinician cu o experienţă bogată în diagnosticul şi tratamentul maladiilor psihice, acorda un mare ajutor practic instituţiilor medicale din republică. Se bucura de o bună reputaţie în rândurile pacienţilor.

Pe parcursul a 60 de ani de activitate a educat o pleiadă întreagă de tineri psihiatri şi narcologi. Sub conducerea înţeleaptă a profesorului Alexandru Nacu au fost susţinute 15 teze de doctor şi doctor habilitat în ştiinţe medicale. Astăzi mulţi dintre discipolii săi sunt conducători ai instituţiilor republicane de psihiatrie şi narcologie, şefi de catedră, conferenţiari.

Impunătoare este şi activitatea ştiinţifică a profesorului Alexandru Nacu, însumată în peste 270 de lucrări ştiinţifice, dintre care 6 monografii, mai multe manuale şi elaborări metodice. Investigaţiile efectuate sunt consacrate celor mai actuale probleme în psihiatrie, printre care rolul unor factori exogeni în apariţia şi evoluţia schizofreniei, dereglările de conştiinţă în diferite psihoze, clinica diferitor variante ale dinamicii psihopatiilor, alcoolismul la femei, corelaţiile psihosomatice, relaţiile complexe în domeniul psihosomaticii ş. a.

Rezultatele cercetărilor ştiinţifice, profesorul Alexandru Nacu le-a prezentat la diferite congrese şi simpozioane internaţionale în fosta Uniune Sovietică, România, Finlanda. Pe parcursul a 60 de ani de activitate, profesorul Alexandru Nacu a îmbinat organic obligaţiile de talentat şi experimentat pedagog, savant, clinician şi manager cu o participare activă în viaţa socială.

De-a lungul mai multor ani a fost Psihiatru Principal al Ministerului Sănătăţii, Preşedinte al comisiei de atestare a psihiatrilor, psihiatrilor de copii, psihoterapeuţilor şi narcologilor, membru al Consiliului de Experţi al Ministerului Sănătăţii, Preşedinte al Societăţii Ştiinţifice a Psihiatrilor şi Narcologilor din Moldova.

Pentru activitatea fructuoasă în domeniul pedagogic, ştiinţific şi practic, în 1983 i s-a conferit titlul onorific de Savant Emerit în ştiinţe medicale, în 1989 – de Academician de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în 1990 – Laureat al premiului în numele Academicianului V. Protopopov (Ucraina), iar în 1995 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”.

De ziua leului, BNM pune în circulație monede comemorative „Aniversarea monedei naționale”

Începând cu 29 noiembrie 2024, Banca Națională a Moldovei pune în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic monede comemorative „Aniversarea monedei naționale”, emisiunea anului 2024, din seria „Altele”. Monedele comemorative „Aniversarea monedei naționale” sunt dedicate aniversării monedei naționale – leului moldovenesc, celebrată anual pe 29 noiembrie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cu această ocazie, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a declarat că Leul moldovenesc este mai mult decât o monedă – este parte din povestea noastră: „…este martorul transformărilor prin care a trecut Republica Moldova, de la începuturile independenței până la parcursul său spre integrarea europeană. Astăzi, când ne aflăm la intersecția dintre tradiție și inovație, leul moldovenesc continuă să ne însoțească în viața de zi cu zi și să scrie povestea noastră. Îmi doresc ca această zi să fie un prilej de a privi înainte, cu încredere, spre un viitor în care Moldova își va găsi locul firesc în Uniunea Europeană – un spațiu al păcii, al prosperității și al oportunităților pentru fiecare cetățean”.

Monedele au fost lansate în circuitul numismatic începând cu 29 noiembrie 2023. Tirajul anului 2024 este identic celui din anul precedent și numără 300 monede cu valoarea nominală de 100 lei confecționate în aur și 500 monede cu valoarea nominală de 50 lei în argint, cu posibilitatea emisiunilor suplimentare până la 5 000 monede.

Monedele sunt ambalate în capsulă de metacrilat transparent și în cutii de prezentare, fiind însoțite de un certificat de autenticitate cu un cod QR, care la scanare redirecționează către pagina web a Băncii Naționale cu informația despre caracteristicile monedelor. Certificatele de autenticitate sunt semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele și bancnotele comemorative, precum și alte articole numismatice emise de Banca Națională a Moldovei sunt comercializate prin intermediul băncilor licențiate.

Totodată, cu acest prilej, Banca Națională anunță în premieră că începând cu data de 2 decembrie 2024, publicul larg va avea posibilitatea de a depune cereri online pentru achiziționarea monedelor jubiliare și comemorative direct de la ghișeul Băncii Naționale a Moldovei. În conformitate cu modificările aduse la art. 62 din Legea nr. 548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei, în vigoare din 2 august 2024, Banca Națională poate comercializa bancnote și monede metalice jubiliare și comemorative, precum și alte articole numismatice puse în circulație de aceasta.

Pentru a depune o cerere de procurare a monedelor jubiliare și comemorative, solicitantul trebuie să acceseze rubrica „Monede și bancnote comemorative” din compartimentul „Moneda” de pe pagina web oficială a Băncii Naționale, să consulte termenii și condițiile stabilite de BNM pentru comercializarea monedelor jubiliare și comemorative și să introducă datele personale indicate. Cererea este transmisă Băncii Naționale doar după confirmarea mesajului recepționat prin poșta electronică de către solicitant.

Cererile se procesează de către Banca Națională timp de 5 zile lucrătoare, după care solicitantul va fi informat despre rezultatele soluționării cererii, data și ora programării pentru ridicarea monedei de la ghișeul BNM (bd. Grigore Vieru nr. 1, MD-2005, Chișinău).

Numărul procuraturilor va fi redus în jumătate

În Republica Moldova vor exista 14 procuraturi teritoriale și trei procuraturi de circumscripție, în loc de cele peste 30 de procuraturi raionale, care sunt în prezent. Conceptul privind reorganizarea și optimizarea structurii sistemului Procuraturii a fost prezentat Consiliului Superior al Procurorilor, transmite IPN.

Procurorul general, Ion Munteanu, a declarat că unul dintre scopurile propuse este dezvoltarea capacităților funcționale ale Procuraturii. Este vorba despre eficientizarea capacităților de management, uniformizarea practicii și a volumului de lucru, precum și îmbunătățirea calității actului de justiție, a precizat Munteanu.

„Din peste 30 de procuraturi raionale, care sunt în prezent, rămân doar 14, de asemenea și cele trei procuraturi de circumscripție – Nord, Sud și Centru. În ceea ce privește procuraturile de circumscripție, locul lor firesc nu este în componența procuraturilor teritoriale, deoarece acestea conduc și exercită urmărirea penală, reprezintă acuzarea, iar procuraturile de circumscripție doar asigură reprezentarea acuzării la curțile de apel”, a explicat Sergiu Russu, adjunct al procurorului general.

Potrivit lui Rusu, astfel mai multe procuraturi raionale se consolidează în procuraturi teritoriale. „Sunt fenomene infracționale ce depășesc limitele unei unități administrativ-teritoriale, iar dacă vom aborda fenomenele infracționale la scară largă, eficiența de contracarare a infracțiunilor va spori. Mai mult ca atât, această modificare va determina un plan de viitor de constituire și consolidare a sediilor procuraturilor teritoriale – evident sedii echipate corespunzător”, a explicat Sergiu Russu.

Potrivit noii organigrame, rămân Procuratura municipiului Chișinău, cu oficiile sale per sector, și Procuratura UTA Găgăuzia. Totodată, vor activa: Procuratura Bălți, Procuratura Edineț, Procuratura Cahul, Procuratura Strășeni, Procuratura Căușeni, Procuratura Anenii Noi, Procuratura Cimișlia, Procuratura Criuleni, Procuratura Drochia, Procuratura Hâncești, Procuratura Orhei, Procuratura Soroca și Procuratura Ungheni.

De asemenea, vor exista Procuratura de circumscripție Nord, Procuratura de circumscripție Centru și Procuratura de circumscripție Sud.

Șoferul de TIR din Republica Moldova, reținut după accidentul din Galați soldat cu trei morți

Șoferul de TIR care a provocat joi accidentul soldat cu decesul a trei persoane în România, un bărbat în vârstă de 70 de ani din Republica Moldova, a fost reținut pentru 24 de ore, informează Inspectoratul de Poliție Galați, citat de Agerpres.

În cursul serii de 28 noiembrie, polițiștii Serviciului Rutier Galați au luat măsura reținerii pentru 24 de ore, față de bărbatul în vârstă de 70 de ani, care conducea ansamblul de vehicule, urmând ca azi acesta să fie prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, în vederea luării unei măsuri preventive”, a transmis IPJ Galați.

Potrivit Poliției din Galați, din verificările preliminare efectuate la fața locului s-a stabilit faptul că un bărbat în vârstă de 70 de ani din Republica Moldova, în timp ce conducea un ansamblu de vehicule format dintr-o autoutilitară și o semiremorcă, dinspre municipiul Galați, către localitatea Măstăcani, într-o curbă la dreapta, în dreptul km 34+300m, ar fi pătruns cu semiremorca pe contrasens, moment în care ar fi acroșat un autoturism care se deplasa din sensul opus. Acesta din urmă era condus de un bărbat de 41 de ani, din Iași, care a decedat în urma impactului.

De asemenea, în urma impactului au mai decedat două femei, pasagere ale autoturismului, una în vârstă de 70 de ani, din municipiul Galați, și cealaltă în vârstă de 60 de ani, din Republica Moldova.

Conducătorul auto deține permis de conducere valabil și a fost testat cu privire la consumul de alcool și de substanțe psihoactive, ambele rezultate fiind negative.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de ucidere din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care a avut loc accidentul.

Se va rejuca finala Cupei Mondiale? Peste 205 mii de francezi au semnat o petiție îndreptată către forul mondial: „Arbitrajul a fost total incorect”
Articolul anterior
Turnul din Pisa a început să se îndrepte. Care este explicația fenomenului
Articolul următor