S-a stins din viață criticul şi istoricul literar Timotei Melnic

Criticul şi istoricul literar Timotei Melnic, doctor habilitat în filologie, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova, s-a stins ieri din viaţă. Pe 22 februarie el ar fi împlinit 86 de ani.

Anunţul despre trecerea în eternitate a profesorului Timotei Melnic a fost făcut public de către decanul Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Moldova, Adriana Cazacu.

Solicitată de agenţie, Adriana Cazacu a afirmat că Timotei Melnic a fost cercetător în domeniul teoriei literare şi mentor a zeci de generaţii de filologi, un om de o rară modestie şi cumsecădenie deosebită. ”Preocupările lui au fost legate de istoria gândirii estetice, de teoria literaturii, şi, în special, de esenţa şi particularităţile imaginii artistice, de criteriile valorii estetice a operei literare”, a subliniat Adriana Cazacu.

Timotei Melnic s-a născut la 22 februarie 1935 în satul Bulboci, raionul Soroca. În perioada 1958-1963, şi-a făcut studiile la Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova. În 1967, şi-a susţinut teza de doctor în filologie cu tema ”Conţinut şi formă în opera literară”, iar în 1997 – cea de doctor habilitat cu tema ”Specificul imaginii artistice şi valoarea ei literar-estetică”.

A activat în calitate de colaborator ştiinţific la Secţia de sociologie şi filosofie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1966-1967). În 1967-1980, a fost lector superior, apoi conferenţiar la Institutul Pedagogic de Stat ”Ion Creangă” (în prezent – Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”) din Chişinău, şi în 1991-1995 – conferenţiar şi şef al Catedrei de literatură română a Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Moldova.

De-a lungul activităţii sale, Timotei Melnic a publicat peste 200 de studii, articole, teze ale comunicărilor ştiinţifice la conferinţe naţionale şi internaţionale: ”Frumosul artistic şi valoarea lui educativă”, ”Conţinut şi formă în opera literară”, ”Semnificaţia social-estetică a literaturii”, ”Imaginea artistică şi procesul de creaţie”, ”Din istoria gândirii estetice în Moldova” (în limba rusă), ”Specificul imaginii artistice şi valoarea ei literar-estetică” etc. A publicat o serie de articole în enciclopedia ”Literatura şi arta Moldovei” (în două volume). A fost referent oficial la două teze (2006 şi 2007).

Este fondatorul ziarului ”Tânărul învăţător”. A condus cenaclul literar de la facultate. Potrivit specialiştilor în materie, prin monografiile şi materialele didactice, prin numeroase studii şi articole publicate în revistele de specialitate, Timotei Melnic şi-a făcut un nume cunoscut în domeniul investigaţiei de ordin teoretico-literar. A format zeci de generaţii de studenţi filologi.

 Sicriul cu corpul cu corpul neînsufleţit al regretatului profesor va fi depus marţi, 16 februarie, la Biserica ”Întâmpinarea Domnului” din Chişinău. În aceeaşi zi, Timotei Melnic va fi înmormântat la Cimitirul ”Sfântul Lazăr” din capitală.

sursa: www.moldpres.md

VIDEO! Kadîrov anunță că-și trimite cei trei fii să lupte în Ucraina. Aceștia apar într-un film propagandistic

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un apropiat al lui Vladimir Putin, anunţă luni că îşi trimite cei trei fii adolescenţi să lupte în Războiul rus din Ucraina, la doar câteva ore după ce a criticat comandamentul militar rus şi a îndemnat la folosirea armamentului nuclear în acest război, relatează AFP.

”A venit timpul (ca ei) să strălucească într-o bătălie adevărată şi nu pot decât să le salut hotărârea”, scrie într-o postare pe Telegram Kadîrov.

”În curând, ei vor pleca în prima linie şi se vor afla în zonele cele mai dificile ale liniei de contact”, în Ucraina, anunţă liderul Ceceniei.

Ramzan Kadîrov anunţă astfel că-i trimite la luptă în Războiul rus din Ucraina pe cei trei fii ai săi – Ahmat, în vârstă de 16 ani, Eli, în vârstă de 15 ani şi Adam, în vârstă de 14 ani.

Mobilizarea haotică din Rusia: un tânăr cu schizofrenie a fost chemat la război. Jumatate dintre mobilizați, trimiși înapoi acasă într-o regiune din Rusia

Seful comisariatului militar din regiunea Habarovsk, Iuri Laiko, a fost demis din functie dupa ce jumatate din barbatii mobilizati au fost trimisi acasa, intrucat nu indeplineau criteriile de recrutare, a anuntat, astazi, Mihail Degtiarev, guvernatorul acestei regiuni din Extremul Orient rus, potrivit Reuters si Interfax, citate de Agerpres.

Mobilizarea decretata de presedintele rus Vladimir Putin la 21 septembrie, prima in Rusia dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a provocat o nemultumire pe scara larga printre oficiali si cetateni cu privire la modul in care a fost gestionata recrutarea, existand plangeri impotriva unor ofiteri de la comisariate care au trimis ordin de inrolare unor barbati in mod clar neeligibili.

„In decurs de zece zile, mai multe mii de compatrioti de-ai nostri au primit ordine de chemare si s-au prezentat la birourile de inregistrare si de inrolare. Jumatate dintre ei au fost trimisi acasa, intrucat nu indeplineau criteriile de selectare pentru a intra in serviciul militar”, a declarat Degtiarev intr-o postare video pe aplicatia de mesagerie Telegram.

El a adaugat ca inlaturarea din functie a sefului comisariatului militar din Habarovsk nu va afecta in niciun fel mobilizarea decretata de Vladimir Putin.

Presa din Habarovsk a relatat despre inrolarea unui barbat care isi crestea singur fiica cu dizabilitati, ceea ce a provocat un val de nemultumire, precum si cazul unui tanar cu schizofrenie, potrivit Interfax.

Mobilizarea haotica a barbatilor pentru a fi trimisi sa lupte in Ucraina a impins mii de barbati apti de lupta sa fuga din tara pentru a evita o recrutare care a fost anuntata ca fiind destinata pentru cei cu experienta militara si cu anumite competente, dar care de multe ori a parut sa nu tina cont de dosarul personal, de starea de sanatate, de statutul de student si chiar de varsta, noteaza Reuters.

Aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate in timpul protestelor impotriva razboiului in peste 30 de orase, iar unora dintre cei retinuti li s-au inmanat ordinele de chemare chiar in sectia de politie unde au fost dusi, ceea ce Kremlinul a declarat ca este perfect legal, aminteste sursa citata.

Au intrat în vigoare facilitățile fiscale și vamale pentru moldovenii care revin în țară

Prevederile legale care stabilesc unele facilități fiscal și vamale pentru cetățenii Republicii Moldova care revin cu traiul țară au intrat în vigoare din 1 octombrie.

Astfel, din această lună, cetățenilor Republicii Moldova care revin cu traiul în țară li se permite importul unui singur vehicul clasificat la poziția tarifară 8703 cu scutire de plata drepturilor de import dacă sunt prezentate documentele confirmative și sunt respectate cumulativ următoarele condiții:

 1. termenul de exploatare a vehiculului nu este mai mare de 9 ani, din data producerii;
 2. valoarea în vamă a vehiculului nu depășește 400000 de lei;
 3. capacitatea cilindrică a motorului vehiculului nu depășește 2000 cm3, în cazul vehiculelor de la pozițiile tarifare 870321, 870322, 870323, 870331, 870332, sau 2500 cm3, în cazul vehiculelor de la pozițiile tarifare 870340, 87035000, 870360, 870370000; 
 4. vehiculul nu prezintă defecte și/sau deteriorări vizibile; 
 5. vehiculul nu este destinat activității comerciale sau de producție.

De asemenea, cetățenilor Republicii Moldova care revin acasă li se permite introducerea pe teritoriul Republicii Moldova a obiectelor de uz personal fără achitarea drepturilor de import, în limita celor indicate în cererea depusă la Serviciul Vamal. Obiectele de uz personal nu trebuie să indice, prin natură sau cantitate, faptul că sunt importate în vederea comercializării. Lista obiectelor de uz personal se stabilește de Guvern.

De scutire de plata drepturilor de import poate beneficia persoana fizică care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

 1. deține cetățenia Republicii Moldova;
 2. a atins vârsta de 18 ani;
 3. dispune de permis de ședere permanentă sau provizorie în afara teritoriului Republicii Moldova sau orice alt document emis de autoritățile statului străin care certifică stabilirea cu traiul pe teritoriul respectivului stat și/sau deține dovada achitării taxelor și impozitelor în interesul statului în care s-a aflat, care se confirmă printr-un document eliberat de autoritățile competente ale statului respectiv;
 4.  în ultimele 48 de luni de la depunerea cererii, s-a aflat cumulativ cel puțin 36 de luni în afara teritoriului Republicii Moldova;
 5. în cazul introducerii unui vehicul supus scutirii, deține permis de conducere, perfectat pe numele său, valabil pentru categoria din care face parte vehiculul;
 6. a prezentat organului vamal documentele confirmative, inclusiv declarațiile pe proprie răspundere și cererea. 

Totodată, Serviciul Vamal, prin Ordinul nr. 312-O din 28.09.2022, a aprobat Regulamentul cu privire la modul de acordare a scutirii de la plata drepturilor de import persoanelor fizice care revin cu traiul în Republica Moldova, care poate fi consultat aici

Cererea de solicitarea scutirii de la plata drepturilor de import și declarația pe propria răspundere, care urmează a fi completate conform Regulamentului menționat supra și transmise în adresa Serviciului Vamal, pot fi descărcate aici.

Rusia: Studenţii care au participat la protestele pro-Navalnîi, exmatriculaţi
Articolul anterior
Românii vaccinați ar putea merge în vacanțe fără carantină în Grecia și Israel
Articolul următor