S-a stins din viață cunoscutul ghid de la Cetatea Soroca, Nicolae Bulat: ”Zbor ușor, Om Bun, spre cer”

Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat a murit. Un anunț în acest sens a fost făcut de fostul deputat din Parlamentul R. Moldova, Alexandru Cimbriciu.

Cu tristețe vă informez că Nicolae Bulat nu mai este printre noi….Singurul lucru ce nu-l putem schimba în viață este Destinul…Zbor ușor Om Bun spre cer. Dumnezeu să te ierte”, a scris pe pagina sa de Facebook, Alexandru Cimbriciu.

„Cetatea şi Moldova e în doliu… Iar nouă ne vor rămâne doar cărţile şi amintirile…. Plecăciunile noastre, Maestre, şi drum lin spre cer”,  a adăugat Irina Ladaniuc, ghid din cadrul Asociației Naționale a Ghizilor.

Și președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj de condoleanțe după decesul directorului Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca.

„Am aflat cu adânc regret despre plecarea spre cele veșnice a istoricului și muzeografului Nicolae Bulat, directorul Muzeului din Cetatea Soroca, gardianul Cetății și cel mai cunoscut ghid turistic din Republica Moldova”, a scris Sandu pe pagina sa de Facebook.

Președinta a menționat că timp de peste 40 de ani, Nicolae Bulat a slujit Cetății Soroca, îngrijind și cultivând patrimoniul muzeului, căutând soluții pentru restaurarea cetății și și-a folosit talentul pedagogic pentru a inspira mii de copii și tineri să-și cunoască mai bine istoria țării.

„Prin energia și curiozitatea sa, Nicolae Bulat a inspirat generații întregi și a dat un suflu nou Cetății Soroca, unul din monumentele istorice principale ale Republicii Moldova”, a menționat șefa statului.

„E o pierdere foarte mare pentru toți cei care l-au cunoscut, pentru cultura și muzeografia din țara noastră. Spiritul luminos al gardianului Cetății Soroca vă dăinui în inimile noastre, ale celor care l-au cunoscut și i-au apreciat munca. Condoleanțe sincere familiei, prietenilor și celor apropiați. Dumnezeu să-l odihnească”, a adăugat Maia Sandu.

Reamintim că directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, supranumit şi „străjerul” cetății Soroca, Nicolae Bulat, a fost diagnosticat recent cu o maladie gravă la creier. Acest a fost transportat la sfârșitul lunii august la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași unde își urma tratamentul.

sursa: www.nordnews.md

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu provocat de televizorul defect, conduși pe ultimul drum

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

Potrivit informațiilor, înmormânatarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

Tragedia s-a produs în stânga Nistrului, în data de 20 aprilie. Femeia de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

Havuzurile din capitală vor fi puse în funcțiune de la 1 mai

Toate, cele 14 havuzuri funcționale sunt verificate, așa încât de sărbătorile pascale, acestea să fie pornite.

În prezent, specialiștii de la Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, cei ai preturilor și de la Direcția Generală Locativ-Comunală şi Amenajare, verifică echipamentele tehnice, cum ar fi pompele, robinetele și rețelele de distribuție și efectuează lucrări de amenajare și reparație a zonelor din preajmă, a fântânilor arteziene, acolo unde este cazul, anunță municipalitatea.

În centrul capitalei, verificări au avut loc la havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt” și la fântânile din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”.

Lucrări de profilaxie au fost făcute și la havuzul din Complexul memorial ,,Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Rîșcani şi la Scara Cascadelor din Parcul ,,Valea Morilor”.

De asemenea, verificări au fost realizate și la havuzurile din parcurile ,,Șipca”, din str. N. Dimo, ,,La Izvor” și ,,Alunelul”, din sectorul Buiucani, care au fost construite de la zero de Primăria Chișinău în ultimii trei ani.

Moment emotionant în fața Palatului Buckingham. Mii de oameni, adunați pentru a-i aduce un omagiu Reginei, au cântat printre lacrimi „God Save the Queen”
Articolul anterior
Mircea Snegur a suportat o intervenție chirurgicală la coloana vertebrală
Articolul următor