S-a stins din viață cunoscutul ghid de la Cetatea Soroca, Nicolae Bulat: ”Zbor ușor, Om Bun, spre cer”

Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat a murit. Un anunț în acest sens a fost făcut de fostul deputat din Parlamentul R. Moldova, Alexandru Cimbriciu.

Cu tristețe vă informez că Nicolae Bulat nu mai este printre noi….Singurul lucru ce nu-l putem schimba în viață este Destinul…Zbor ușor Om Bun spre cer. Dumnezeu să te ierte”, a scris pe pagina sa de Facebook, Alexandru Cimbriciu.

„Cetatea şi Moldova e în doliu… Iar nouă ne vor rămâne doar cărţile şi amintirile…. Plecăciunile noastre, Maestre, şi drum lin spre cer”,  a adăugat Irina Ladaniuc, ghid din cadrul Asociației Naționale a Ghizilor.

Și președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj de condoleanțe după decesul directorului Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca.

„Am aflat cu adânc regret despre plecarea spre cele veșnice a istoricului și muzeografului Nicolae Bulat, directorul Muzeului din Cetatea Soroca, gardianul Cetății și cel mai cunoscut ghid turistic din Republica Moldova”, a scris Sandu pe pagina sa de Facebook.

Președinta a menționat că timp de peste 40 de ani, Nicolae Bulat a slujit Cetății Soroca, îngrijind și cultivând patrimoniul muzeului, căutând soluții pentru restaurarea cetății și și-a folosit talentul pedagogic pentru a inspira mii de copii și tineri să-și cunoască mai bine istoria țării.

„Prin energia și curiozitatea sa, Nicolae Bulat a inspirat generații întregi și a dat un suflu nou Cetății Soroca, unul din monumentele istorice principale ale Republicii Moldova”, a menționat șefa statului.

„E o pierdere foarte mare pentru toți cei care l-au cunoscut, pentru cultura și muzeografia din țara noastră. Spiritul luminos al gardianului Cetății Soroca vă dăinui în inimile noastre, ale celor care l-au cunoscut și i-au apreciat munca. Condoleanțe sincere familiei, prietenilor și celor apropiați. Dumnezeu să-l odihnească”, a adăugat Maia Sandu.

Reamintim că directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, supranumit şi „străjerul” cetății Soroca, Nicolae Bulat, a fost diagnosticat recent cu o maladie gravă la creier. Acest a fost transportat la sfârșitul lunii august la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași unde își urma tratamentul.

sursa: www.nordnews.md

În Italia, un avion a fost distrus de fulger. Piloții au fost nevoiți să efectueze o aterizare de urgență

Un avion al companiei aeriene EasyJet a fost lovit de fulger în timpul unui zbor efectuat duminică, 25 septembrie 2022, provocând panică în rândul celor 90 de pasageri prezenți la bord.

Este prima dată în ultimii 15 ani când un avion este lovit de fulger în zbor, în Italia, relatează ziarul italian Corriere del Mezzogiorno.

Conform sursei citate, aeronava companiei EasyJet a decolat ieri de la Milano și se îndrepta spre Napoli, dar o furtună care s-a abătut asupra regiunii Campania a împiedicat-o să mai ajungă la destinație.

Un fulger, care a lovit o aripă a avionului în timpul zborului, i-a constrâns astfel pe piloți să devieze de la traseu și să efectueze o aterizare de urgență pe aeroportul Karol Wojtyla din Bari, în regiunea Puglia.

Din fericire, nici cei 90 de pasageri, și nici personalul de bord nu au fost răniți în timpul acestui incident, dar s-a creat panică mare în rândul acestora.

Pasagerii au fost transportați ulterior cu un autocar la Napoli, mai precizează sursa citată.

sursa

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

Rusia l-a expulzat pe consulul Japoniei la Vladivostok. Ce informații ”secrete” ar fi divulgat diplomatul

Agenția de securitate a Rusiei (FSB) a anunțat luni, 26 septembrie, că a reținut un consul japonez în orașul-port Vladivostok, pentru presupus spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, au declarat agențiile de presă ruse, scrie ziare.com.

FSB a declarat că consulul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete despre efectul sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Extremul Orient al Rusiei.

Agenții ruși spun că informațiile clasificate, care priveau și cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Rusia a protestat în fața Japoniei, au declarat agențiile citate de FSB. Nu a existat nicio reacție imediată de la Tokyo.

Moment emotionant în fața Palatului Buckingham. Mii de oameni, adunați pentru a-i aduce un omagiu Reginei, au cântat printre lacrimi „God Save the Queen”
Articolul anterior
Mircea Snegur a suportat o intervenție chirurgicală la coloana vertebrală
Articolul următor