S-a stins din viață doctorul habilitat Nicolae Bucun

La vârsta de 76 de ani, a trecut în eternitate profesorul Nicolae Bucun – medic, psiholog, pedagog, doctor în medicină, doctor habilitat în psihologie, profesor universitar, academician al Academiei de Psihologie şi Management, Federaţia Rusă, Sankt-Ptersburg. Ministerul Sănătății a publicat un necrolog în memoria profesorului.

separator

Nicolae Bucun s-a născut la 16 septembrie 1944, în satul Clocuşna, raionul Ocniţa. În 1961 – absolveşte şcoala medie din satul natal. Între 1961-1967 își continuă studiile la Facultatea de medicină genetică a Universităţii de Stat de Medicină din Chişinău. Doctorand al Universităţii de Stat de Medicină (1967–1970).

Pe parcursul activității sale a fost: asistent universitar la Universitatea de Stat de Medicină (1970–1975); Şef al laboratorului în departamentul „Formarea profesională a persoanelor cu disabilităţi” la Institutul de Ştiinţe Pedagogice şi Psihologice (1975–1988); Director adjunct pentru ştiinţă la Institutul de Ştiinţe Pedagogice şi Psihologice (1986-1990); Director al Institutului de Ştiinţe Pedagogice şi Psihologice (1990-1999); Prim – viceministru al Ministerulului Educaţiei şi Ştiinţei (1999-2002); Prorector pentru ştiinţă al Institutului de Stat de Instruire Continuă (2002–2007); Director adjunct pentru ştiinţă la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (2007–prezent).

Nicolae Bucun a fost primul doctor habilitat în psihologie din Republica Moldova, participant activ la reforma învăţământului preuniversitar, a contribuit în mod substanţial la elaborarea documentelor conceptuale şi normative din învăţământ. Fondatorul şi coordonatorul cercetărilor psihopedagogice speciale din țară. Este cunoscut peste hotarele ţării ca expert pe probleme educaţionale în numeroase instituţii internaţionale.

A realizat cercetări valoroase în diverse domenii: medicină, psihologie, pedagogie. A pregătit cadre calificate în domeniile pedagogiei şi psihologiei prin postdoctorat și doctorat (6 doctori habilitaţi şi 35 doctori) şi prin cursurile susţinute la pregătirea iniţială şi continua a specialiştilor în psihologie, psihopedagogie, pedagogie, managementul educaţional, marketing educaţional etc. A elaborat peste 200 publicaţii ştiinţifice.

Nicolae Bucun și-a desfăşurat activitatea în diverse grupuri profesionale în calitate de preşedinte, membru: Asambleia Academiei de Ştiinţe a Moldovei; Consiliul Ştiinţific Specializat pentru susţinerea tezelor de doctorat în psihologie şi psihopedagogie; Consiliul Naţional pentru Decernarea Premiilor de Stat; Comisia de atestare a cadrelor în domeniul psihologiei şi psihopedagogiei; Seminarele Ştiinţifice de Profil în Pedagogie şi Psihologie.

Condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au prețuit!

Doliu! Decanul Facultății Urbanism și Arhitectură de la UTM s-a stins din viață

Durere nemărginită la Universitatea Tehnică din Moldova! La doar 36 de ani, s-a stins subit din viață Ruslan Bodros, decanul Facultății Urbanism și Arhitectură. Colegii acestuia au transmis un mesaj de condoleanțe:

,,O tristețe nemărginită ne-a lăsat fără grai la vestea fulgerătoarei treceri în neființă a tânărului nostru coleg, decanului Facultății Urbanism și Arhitectură – lector universitar, doctor în științe inginerești, Ruslan Bordos.

Ne vei lipsi mult, dragă colega. Mereu cu zâmbetul pe buze și inima deschisă, ne lași acum cu un gol imens în suflet, având drept tămadă doar speranța că acolo, sus, în ceruri, steaua ta va străluci mereu și ne va aminti că un suflet mare și bun ca al tău e de nestins…

Drum lin către stele. Condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor și tuturor care te-au cunoscut…”.

Video. Shatunov, emoționat până la lacrimi în timp ce o arată pe fetița sa. Micuța i-a moștenit talentul

Fostul solist al grupului ,,Laskovîi Ma”, Iuri Shatunov, s-a stabilit definitiv la München în urmă cu peste 25 de ani. Cântărețul rus și-a cumpărat o casă spațioasă dotată cu propriul studio de înregistrare și chiar și-a deschis o mică afacere, o cafenea pentru un cerc apropiat de prieteni. În Germania, solistul locuia împreună cu familia sa, soția Svetlana, și copiii cuplului, fiul Denis, 15 ani, și fiica Estella, 9 ani.

Shatunov își iubea nespus copiii, erau întreg universul său. Artistul a oferit familiei sale multă afecțiune și dragoste, lucruri pe care însuși nu le-a avut în copilărie. Lipsit de familie, trimis la internat, iar apoi la orfelinat după decesul mamei, Shatunov a simțit greu amarul copilăriei, de aceea s-a străduit să ofere celor dragi tot ce era mai prețios.

Юрий Шатунов: биография, личная жизнь, новости, фото

În timpul unuia dintre ultimele sale concerte, Shatunov a vorbit publicului despre fetița sa, Estella. Emoționat la maximum, efectiv îi radia chipul. Artistul a mărturisit că împreună cu fiica sa obișnuiește să cânte, inclusiv piese în limba rusă. Tatăl a pornit telefonul, iar cei prezenți în sală i-au putut auzi vocea fetiței. Se pare că micuța a moștenit talentul tatălui său, este pasionată de muzică și are o voce dulce și melodioasă.

Confiscări de 3 milioane de euro în Franţa, în urma destructurării unei vaste reţele de proxenetism. Între prostituate, inclusiv moldovence

Doi antreprenori de origine indiană, în vârstă de aproximativ 30 de ani, sunt suspectaţi de proxenetism. ”Nu vezi aşa ceva în fiecare zi. Asta e o premieră”, declară un comandant de divizie, Philippe Déjean, cu o vechime de 40 de ani, transmite News.ro.

S-au redeschis bordelurile din Olanda. Prostituate românce: "Suntem foarte  fericite că ne putem relua munca" | Stiri Diaspora

Grupul Interministerial de Căutare (GIR) pe care-l conduce, în cadrul Direcţiei Teritoriale a Poliţiei Judiciare din Orléans se află la originea acestei destructurări, săptămâna trecută, a acestei reţele de proxenetism complexe în mai multe oraşe mari din Franţa.

Totul a început în februarie, după ce anchetatori au constatat o intensificare anormală a anunţurilor de prostituţie pe un site specializat.

O anchetă a fost deschisă rapid, iar investigaţii au fost realizate de GIR din Orléans, cu sprijinul instituţiilor de acelai tip din Rouen şi Poliţiei de frontieră din Havre.

În cadrul acestei anchete s-au realizat Interceptări telefonice şi un filaj ale celor doi tineri asociaţi de origine indiană, proprietari ai aproximativ zece hoteluri la Orléans, Rouen, Dieppe şi Mâcon.

Cei doi bărbaţi, absolvenţi ai unor şcoli de comerţ, sunt suspectaţi de faptul că sunt ”instigatorii” unui sistem de rezervare ascuns care le permitea prosttuatelor să închirieze camere în aceste hoteluri şi să-şi ofere serviciile.

Moldovence, românce,, dar şi franţuzoaice şi sud-africance, aceste femei, toate majore, închiriau aceste camere la preţuri mai mari decât ceilalţi clienţi.

”Era mai confortabil pentru ele şi, fără îndoială, un pic mai sigur”, declară Déjean. ”Erau, totuşi, foarte independente, vorbau franceza destu de bine şi circulau de la un hotel la altul cu maşina personală”, adaugă el.

Cei doi antreprenori i-au însărcinat pe recepţioneri – toţi fără acte în regulă – să ia banii şi să-i depună într-un seif, pe care-l goleau o dată pe lună.

Este vorba despre o afacere ”bine unsă” şi rentabilă, care le-ar fi adus câteva milioane de euro.

În cadrul unor percheziţii în cadrul anchetei GIR, s-au confiscate 373.000 de euro în numerar şi 2,4 milioane de euro din conturi bancare.

Au fost confiscate, de asemenea, 12 vehcule în leasing – mărcile Mercedes GLE, Audi Q7 şi Q8 – pe care cei doi le-au pus la dispoziţia apropiaţilor lor.

Cinci hoteluri, un restaurant şi o casă, a căror valoare este estimată la aproape şapte milioane de euro, urmează să fie confiscate în curând, potrivit cotidianului.

În afară de proxenetism agravant, cei doi bărbaţi sunt inculpaţi de ”escrochere în bandă organizată”.

Ei au înfiinţat false întreprinderi de lucrări publie (BTP) în vederea unor renovări la preţuri mici – adică folosinf muncitori fără documente – a unor hoteluri în stare proastă pe care le revindeau după aceea cu aproximativ un milion de euro.

Ei închideau imediat după aceea firmele-paravan.

O altă infracţiune în clădirile în care lucrau prostituatele constă în faptul că aceştia găzduiau minori neînsoţiţi (MNA).

”Erau plătiţi la cemeră pe minor de către Consiliul Departamental, în pofida faptului că înghesuiau cel puţin doi-trei” într-o cameră, acuză Déjean.

În total, 14 persoane au fost arestate săptămâna trecută, în cadrul unei operaţiuni vaste.

Opt persoane au fost prezentate în faţa unui judecător, iar cinci au fost inculpate cu privire la ”proxenetism agravant”, ”muncă ascunsă”, ”spălare de bani agravantă”, ”escrocherie în bandă organizată”, ”abuz de bunuri sociale” şi ”ajutarea intrării şi sejurului unor străni în Franţa”.

Alte trei persoane au fost plasate sub control judiciar.

Coronavirus: Austria anunţă testarea masivă a populaţiei, după modelul Slovaciei
Articolul anterior
Video! Președintele ales Maia Sandu, primul interviu în limba engleză oferit pentru Euronews
Articolul următor