S-a stins din viață doctorul habilitat Nicolae Bucun

La vârsta de 76 de ani, a trecut în eternitate profesorul Nicolae Bucun – medic, psiholog, pedagog, doctor în medicină, doctor habilitat în psihologie, profesor universitar, academician al Academiei de Psihologie şi Management, Federaţia Rusă, Sankt-Ptersburg. Ministerul Sănătății a publicat un necrolog în memoria profesorului.

separator

Nicolae Bucun s-a născut la 16 septembrie 1944, în satul Clocuşna, raionul Ocniţa. În 1961 – absolveşte şcoala medie din satul natal. Între 1961-1967 își continuă studiile la Facultatea de medicină genetică a Universităţii de Stat de Medicină din Chişinău. Doctorand al Universităţii de Stat de Medicină (1967–1970).

Pe parcursul activității sale a fost: asistent universitar la Universitatea de Stat de Medicină (1970–1975); Şef al laboratorului în departamentul „Formarea profesională a persoanelor cu disabilităţi” la Institutul de Ştiinţe Pedagogice şi Psihologice (1975–1988); Director adjunct pentru ştiinţă la Institutul de Ştiinţe Pedagogice şi Psihologice (1986-1990); Director al Institutului de Ştiinţe Pedagogice şi Psihologice (1990-1999); Prim – viceministru al Ministerulului Educaţiei şi Ştiinţei (1999-2002); Prorector pentru ştiinţă al Institutului de Stat de Instruire Continuă (2002–2007); Director adjunct pentru ştiinţă la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (2007–prezent).

Nicolae Bucun a fost primul doctor habilitat în psihologie din Republica Moldova, participant activ la reforma învăţământului preuniversitar, a contribuit în mod substanţial la elaborarea documentelor conceptuale şi normative din învăţământ. Fondatorul şi coordonatorul cercetărilor psihopedagogice speciale din țară. Este cunoscut peste hotarele ţării ca expert pe probleme educaţionale în numeroase instituţii internaţionale.

A realizat cercetări valoroase în diverse domenii: medicină, psihologie, pedagogie. A pregătit cadre calificate în domeniile pedagogiei şi psihologiei prin postdoctorat și doctorat (6 doctori habilitaţi şi 35 doctori) şi prin cursurile susţinute la pregătirea iniţială şi continua a specialiştilor în psihologie, psihopedagogie, pedagogie, managementul educaţional, marketing educaţional etc. A elaborat peste 200 publicaţii ştiinţifice.

Nicolae Bucun și-a desfăşurat activitatea în diverse grupuri profesionale în calitate de preşedinte, membru: Asambleia Academiei de Ştiinţe a Moldovei; Consiliul Ştiinţific Specializat pentru susţinerea tezelor de doctorat în psihologie şi psihopedagogie; Consiliul Naţional pentru Decernarea Premiilor de Stat; Comisia de atestare a cadrelor în domeniul psihologiei şi psihopedagogiei; Seminarele Ştiinţifice de Profil în Pedagogie şi Psihologie.

Condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au prețuit!

Coronavirus: Austria anunţă testarea masivă a populaţiei, după modelul Slovaciei
Articolul anterior
Video! Președintele ales Maia Sandu, primul interviu în limba engleză oferit pentru Euronews
Articolul următor
Alte articole interesante