S-a stins din viață Iurie Sadovnic. Cauza morții celebrului interpret, șocantă

Șoc în lumea muzicii. Cunoscutul interpret Iurie Sadovnic a trecut în eternitate. Iurie Sadovnic s-a stins la vârsta de 69 de ani, pe 7 iunie, după amiază.

Artistul și-a tras un glonte în cap, cu arma pe care o deținea legal.

Incidentul a avut loc în apartamentul din sectorul Botanica al Capitalei în care locuia interpretul cu soția lui.

Potrivit Poliției, apelul a fost înregistrat la ora 14:21. Soția acestuia l-a lăsat de unul singur acasă și a plecat. La întoarcere, aceasta l-a găsit mort.

Urme de moarte violentă nu au fost depistate, cu excepția celei de la împușcătură. Pe cazul dat a fost pornită un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Iurie Sadovnic a fost un muzician și cântăreț de muzică ușoară și folk din Republica Moldova.

Iurie Sadovnic s-a născut pe 14 decembrie 1951, în satul Jura, raionul Rîbniţa, şi a copilărit în comuna Susleni, Orhei, al cărui cetăţean de onoare este.

A fost unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți începând cu anii ’70.

Haiducul muzicii moldoveneşti, Iurie Sadovnic Orheianu, cantautor şi interpret-baladist, fondatorul folk-rock-ului în Moldova, este printre cei mai îndrăgiţi cântăreţi începând cu anii 70-80, când şi-a pus pe picioare formaţia „Legenda”.

Şi până acum sunt ascultate renumitele sale piese: „Andrii Popa”, „Măicuţa”, „Mi-e dor de tine, mamă”, „În limba ta”, “Demnitate”, „Duminică”, „Dragă Otee!”.

RTEC anunță despre lansarea unui nou proiect de taxare în transportul public

Regia Transport Electric anunță că a fost lansat un nou proiect-pilot de taxare electronică în transportul public, de această dată prin intermediul telefonului mobil.

Încă 10 troleibuze noi vor circula pe străzile capitalei - Accent

Potrivit RTEC, această metodă de plată este o premieră pentru Republica Moldova și are drept scop simplificarea și accelerarea procesului de plată pentru transportul public, eliminând necesitatea tranzacțiilor cu numerar.

Inițiatorul proiectului este a unui operator național de telefonie mobilă, seviciul fiind disponibil exclusiv pentru abonații acestuia.

Proiectul pilot oferă posibilitatea achitării călătoriilor în transportul public pentru pasagerii rutelor nr. 8 și 10 ale rețelei de troleibuze și rutelor nr. 2 și 26 ale rețelei de autobuze din Chișinău.

În fiecare unitate de transport sunt plasate câte 8 stickere cu coduri QR și informația despre procesul de plată. Astfel, călătorul, abonat al operatorului respectiv, trebuie să execute următorii pași:

scanarea codului QR pentru a genera SMS;

expedierea SMS-ului pre-completat generat;

primirea biletului de călătorie prin SMS;

prezentarea biletului SMS taxatorului.

Alternativ, SMS-ul poate fi completat manual prin includerea în conținutul mesajului a numărului de bord a troleibuzului (număr din 4 cifre) și a destinatarului – numărul scurt 4000.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană
Ar putea fi o imagine cu ecran, telefon şi text care spune „14G 72 4000> Chişınau Bilet Nr. MCT-000000126 Preț 6MDL 16.03.2023 11:06 Bord 1369 814 I.M. Chișinău Parcul Urban de Autobuze Bilet MCA-000000005 PreÈ 16.03.2023 16.03. MDL 2023 11:28 Bord 814 W E R Message Y U A S D F G 123 H J K L z X c V B N M space return”
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi interior

Moldova participă, în premieră, la Programul Vama 2022-2027 desfășurat la Bruxelles

În perioada 16-17 martie 2023, are loc cea de-a 87-a Reuniune a Grupului de Coordonare Vamală Electronică sub egida Direcției Generale Fiscalitate și Uniune Vamală (DG TAXUD) din cadrul Comisiei Europene, care se desfășoară la Bruxelles, Regatul Belgiei.

În premieră, Moldova participă la Programul Vama 2022-2027, la Bruxelles

După semnarea de către Republica Moldova cu Uniunea Europeană a Acordului de cooperare în domeniul vamal (Programul VAMA 2022-2027), Serviciul Vamal participă pentru prima dată la lucrările Reuniunii Grupului, reprezentat de către Directorul adjunct, Lidia Ababii.

Evenimentul reunește reprezentanți din cadrul autorităților vamale europene și comunității de afaceri.

În cadrul ședinței Reuniunii sunt trecute în revistă progresele privind implementarea prevederilor Codului Vamal al Uniunii întru implementarea unui mediu electronic vamal.

În premieră, Moldova participă la Programul Vama 2022-2027, la Bruxelles
În premieră, Moldova participă la Programul Vama 2022-2027, la Bruxelles
În premieră, Moldova participă la Programul Vama 2022-2027, la Bruxelles

De la 1 aprilie 2023, pensiile și unele prestații sociale vor crește cu 15%

De la 1 aprilie 2023, prestațiile de asigurări sociale, inclusiv pensiile și unele prestații sociale de stat, vor fi indexate cu 15%, prevede un proiect de hotărâre de Guvern.

Majorarea și indexarea pensiilor din 1 aprilie: Ce trebuie să cunoască  pensionarii – Ziarul de Gardă

Astfel, de la 1 aprilie 2023, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2.620,62 lei, prevede documentul elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), transmite mold-street.com.

Potrivit proiectului, de la 1 aprilie 2023, cuantumul pensiei minime de dizabilitate constituie:

1) în cazul unei dizabilități severe – 1.965,47 lei;
2) în cazul unei dizabilități accentuate – 1.834,43 lei;
3) în cazul unei dizabilități medii – 1.310,31 lei.

În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste cuantumuri, sub forma unui supliment de solidaritate, se acoperă din mijloacele bugetului de stat. Suplimentul de solidaritate reprezintă o componentă a pensiei care nu se indexează. Cuantumul acestuia variază anual în funcție de indexarea și majorarea pensiei calculate și de evoluția pensiei minime, prevede documentul.

Autorii documentului susțin că indexarea se face „reieșind din creșterea procentuală a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2022 față de anul 2021”.

SUA: Copil de 3 ani, și-a dat ultima suflare după ce a fost uitat de mamă în mașină
Articolul anterior
Emilian Crețu și-a administrat astăzi vaccinul anti-Covid
Articolul următor