S-a stins din viață jurnalistul și scriitorul Efim Josanu

Jurnalistul și scriitorul Efim Josanu s-a stins din viață. Conducerea Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” a transmis un mesaj de condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut. Potrivit apropiaților jurnalistului, acesta a fost răpus de noul coronavirus. Efim Josanu avea 73 de ani.

„Efim Josanu și-a dedicat întreaga viață jurnalismului, activitatea sa la Televiziune Națională fiind una prodigioasă în redobândirea libertății de expresie și formarea unor noi generații de jurnaliști. Efim Josanu s-a aflat printre promotorii emisiunii „Mesager” de la Televiziunea Națională, fiind redactor-șef al Departamentului Actualități în anii de renaștere națională”, scrie trm.md.

În perioada anilor 2009-2012, a fost vicedirector al Televiziunii Naționale, exercitând și interimatul funcției de director în 2012.

În anul 2004, a publicat volumul „A fi”, care include toate articolele și interviurile realizate pe parcursul activității. A urmat un volum de eseuri, interviuri cu personalități basarabene „Cum poți deveni rege” (2005) și volumul „Cartea Jocurilor Olimpice” (2008), cu informații desfășurate despre edițiile Jocurilor Olimpice de până în 2008.

Ultimii ani din viață i-a dedicat în exclusivitate jurnalismului din domeniul sportului, pasiunea sa pe durata întregii vieți, organizând și desfășurând campanii de promovare a sportului în localitățile din Republica Moldova.

Efim Josanu a fost membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova (1973) și al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2005), președinte de onoare al Comitetului Național Olimpic al Republicii Moldova (din 2001), membru al Biroului Comitetului de sport al Consiliului Europei (Strasbourg, 1999-2001), membru al Comisiei Olimpice Europene (1998-2001).

În 1996, Efim Josanu a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii”.

În ultimul an de viață, Efim Josanu a realizat, în cadrul studioului „Telefilm-Chișinău”, documentarul „Eu, Filimon Boghiu”, un film despre realitatea cruntă, soarta unui martir al neamului.

„Aşa s-a întâmplat că ultima lui lucrare importantă, documentarul „Eu, Filimon Boghiu…”, am realizat-o tot împreună. Mă bucur că am găsit timp în ianuarie 2020 să mergem să lansăm acest film şi la baştina lui Efim, la Teleneşti. A fost un fel de rămas bun al lui Efim de la intelectualitatea de acolo. Drum lin, Efim! O sa ne lipseşti şi o să ne lipsească frumoasa limbă română pe care ai vorbit-o!”, a menţionat jurnalistul Mircea Surdu.

Efim Josanu s-a stins în urma complicațiilor cauzate de virusul Covid-19.

,,A mai plecat în ceruri un coleg de generație… Virusul ucigaș ne-a mai luat un coleg, despre care nu ai fi crezut vreo dată că trecerea anilor i-ar putea schimba chipul, i-ar știrbi tinerețea. Efim Josanu, cel mai bun comentator sportiv, care a dat suflu Mesagerului de la televiziune, cel care a reprezentat sportul R. Moldova in calitatea sa de Președinte al Comitetului Olimpic, cel care avea o relație privilegiată cu prințul de Monaco, cel la care visau mai toate femeile din Chișinău, cel care era un tată și un bunic desăvârșit, cel ale cărui cărți au un loc aparte pe rafturile bibliotecii mele, cel care a știut prin muncă asiduă în vremuri neprielnice să aducă la microfon cea mai frumoasă limbă romană cu… melodia ei firească, nu cea rusească, practicată în acei ani… Cel care avea multe planuri, care nu vor mai fi, din păcate, realizate… Adio, prieten drag… Drum bun….spre stele și spre STELA!”, a menționat, pe pagina sa de facebook, jurnalista Eugenia Guzun.

Covid-19 a făcut încă 17 victime
Articolul anterior
Cum a prins-o prima zăpadă pe Nina Crețu?
Articolul următor
Alte articole interesante