S-a stins din viață scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru

Prozatorul și publicistul Mihail Gheorghe Cibotaru, deținător al ”Ordinului Republicii”, laureat al Premiului de Stat, s-a stins astăzi din viață la vârsta de 86 de ani.

Vestea tristă a fost confirmată de către soția sa, Tamara Cibotaru. ”Decesul a fost constatat de către medici, în jurul orei 12.00, când au venit la solicitare acasă la noi. În afară de faptul că a rămas acum mai bine de 10 ani orb, el suferea de o boală incurabilă. Suntem dintr-un sat. Am avut o căsnicie fericită. Avem doi feciori – Eugen și Dorin”, a mai spus Tamara Cibotaru, transmite Moldores.md.

Acum doi ani, la lansarea celor două volume de proză intitulate ”Către voi, prin lumina întunericului” de scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru, care cuprind texte noi scrise de autor în ultimii zece ani, de când și-a pierdut vederea, primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a menționat că Mihail Gheorghe Cibotaru a fost și rămâne un scriitor realist. ”Nici un aspect din viața noastră cotidiană nu rămâne în afara operei sale. Romanul său ”Bătăușul” descrie evenimentele din 7 aprilie 2009, când mai mulți tineri au fost torturați în comisariatele de poliție. Admir caracterul lui de a scrie în orice condiții”, a subliniat Mircea Snegur.

Tot atunci, scriitorul Iurie Colesnic a afirmat că Mihail Gheorghe Cibotaru este autorul care pune problema și lasă cititorul să mediteze asupra ei. ”Este ostașul generației anilor ’60. Pe umerii acestei generații de sacrificiu au crescut scriitorii anilor ’90. Datorită generației respective, avem un trecut istoric demn de poporul nostru”, a constatat Iurie Colesnic.

Scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru s-a născut la 21 iunie 1934, în satul Vărvăreuca, raionul Florești. După absolvirea școlii medii din Florești (1954), urmează cursurile Facultății de Istorie-Filologie a Universității de Stat din Chișinău (1959). Lucrează ca redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei”, redactor-șef adjunct la ziarul „Moldova socialistă”, redactor-șef la revista „Moldova” (1975-1994). În 1994-1996, deține funcția de ministru al Culturii, iar în 1997-1998 – de șef de secție la Agenția Informațională de Stat MOLDPRES.

A debutat editorial cu volumul de povestiri „Tăcerea pădurilor”, urmat de culegerea „Durerea liniștii” (1969). Romanul său „Semănătorii” (1974) este o pânză amplă despre transformările sociale ale satului. „Drumuri” (1984), „Pasăre călătoare” (1980), „Îndrăzneala” (1983) şi „Eclipsa” (2005) sunt alte romane care abordează probleme sociale, ecologice și economice. În 2007 îi apare volumul de publicistică „Ministru poți și să nu fii”, iar în 2008 – cel intitulat „Ispite”. A semnat scenarii pentru filme artistice şi documentare: „Întâlnirea”, „Cutremurul”, „Corespondentul special”, „Hora satului” ş.a. La vârsta maturității scriitoricești, debutează și ca autor dramatic: ”Ispite teatrale” (2008) și ”Alte ispite teatrale” (2013), fiecare volum conținând câte patru piese dramatice, axate preponderent pe probleme de ordin moral.

Cu mai mulți ani în urmă, scriitorul și-a pierdut vederea. Nu a căzut însă pradă disperării, continuând să fie prezent în viața literară și cea publică. Concomitent, ajutat de soția Tamara și de feciori, a învățat o metodă proprie de a scrie cu pixul pe hârtie. Astfel, după ce vreo doi ani a înșirat gândurile pe circa 1300 de file, în 2013 a scos o carte  de tulburătoare aduceri-aminte – ”Crestături pe tulpina unui destin”.  ”Aceste memorii le-am așternut prin întunericul văzului, dar și prin lumina sufletului și ambiția spiritului de a nu-mi părăsi condeiul…”, precizează autorul pe coperta a patra a volumului. Cu adevărat, nu-și părăsește condeiul, înșirând și alte scrieri, mai ales cu caracter memorialistic.

Concomitent, i-au fost tipărite mai multe lucrări de proză sau dramaturgie, scrise anterior, unele fiind solicitate de edituri: ”Bătăușul. Un rătăcit printre străini” (microromane), ”Alte ispite teatrale” (piese dramatice), antologia ”Nuvele”, toate apărute în 2013, la Chișinău și la Iași. În 2018, i-au apărut două volume de proză intitulate ”Către voi, prin lumina întunericului”. Cele două volume cuprind texte noi scrise de autor în ultimii zece ani, de când și-a pierdut vederea.

Mihail Gheorghe Cibotaru este laureat al Premiului de Stat al RSSM (1986) pentru volumul de publicistică „Sârjoaca”, al Premiului de excelență al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2008) și al Premiului ”Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2013). În 1996 a fost distins cu Ordinul ”Gloria Muncii” și în aprilie 2015 – cu ”Ordinul Republicii”, „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul de activitate și înaltă măiestrie profesională”.

Scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru va fi înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Scriitorul Mircea Cărtărescu s-a vaccinat anti-Covid: ,,Să refuzi, căzut în mare, acest colac de salvare mi se pare absurd”
Articolul anterior
Doctoriţa de la Smurd care a fost inclusă în „Atlasul Frumuseţii”
Articolul următor