S-au dat drept angajați ai băncilor și au sustras circa un milion de lei de pe cardurile moldovenilor

Doi indivizi au reușit să obțină circa un milion de lei după ce au mințit mai mulți deținători de carduri. Escrocii aveau o schemă bine gândită conform căreia au activat de la începutul anului 2020 și până în prezent.

Schema infracțională a suspecților: apelau cetățenii prin aplicația ”Viber”, prezentându-se drept angajați ai băncii, iar sub pretextul să îi apere de o fraudă, câștigau în acest fel încrederea posesorilor de card, care le dictau datele și codurile la telefon, astfel oferindu-le escrocilor posibilitatea să le sustragă mijloacele financiare de pe carduri. După sustragerea banilor de pe cardurile bancare ale cetățenilor, suspecții îi transferau pe conturile lor sau prin intermediul portmoneelor cripto-valutare erau convertiți în criptomonede ”Bitcoin” și ”Litecoin”, inclusiv mijloacele bănești erau extrase de la diferite bancomate.

La fel, s-a stabilit că, coordonatorii acestor infracțiuni se află în detenție în penitenciarele din Republica Moldova și la moment se iau măsuri în privința acestora.

De asemenea, au mai fost efectuate 5 percheziții, în timpul cărora au fost depistate și ridicate telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, dar și carduri bancare.

Ca urmare, doi bărbați au fost plasați în arest pentru 30 de zile, unul fiind recent eliberat din Penitenciarul nr. 4 Cricova al ANP, tânăra este cercetată în stare de libertate și alte două persoane care la moment se află în Penitenciarele ANP.

Conform legislației penale în vigoare aceștia riscă de la 8 până la 15 ani de închisoare.

Pentru a nu fi victima escrocilor, Poliția intervine în mod repetat cu un mesaj către cetățeni:

– Dacă ați fost contactat de persoane străine și se prezintă ca fiind angajați ai băncii, să nu aveți încredere, mai întâi verificați informația.

– Nu comunicați datele bancare persoanelor pe care nu le cunoașteți.

– Dacă doriți să vindeți careva bunuri prin intermediul rețelelor de socializare, nu acceptați să fie efectuate tranzacțiile prin intermediul cardului bancar.

Rețineți că, pentru a recepționa o sumă în contul Dvs., este necesar să furnizați DOAR numărul cardului. Solicitarea altor date, precum Cod PIN, data expirării, codul CVV2/CVC2, reprezintă un motiv de alarmare și renunțare la tranzacție.

Nu furnizați datele Dvs. personale aferente cardului bancar drept răspuns la solicitări prin mesaje electronice, sms-uri, prin telefon sau prin intermediul paginilor web care nu sunt destinate efectuării plăților pentru bunuri sau servicii.

Pentru a vă proteja de fraude este nevoie să cunoașteți că Banca niciodată NU solicită:

– Expedierea datelor cu caracter personal prin telefon, sms, email sau rețele de socializare.

– Furnizarea oricăror date aferente contului Dvs. bancar prin metodele menționate mai sus, poze cu cardul bancar.

– Coduri PIN, parole și alte date prin intermediul canalelor dubioase.

În cazul în care vi s-a întâmplat un asemenea caz, apelați de urgență cel mai apropiat Inspectorat de Poliție sau serviciul unic 112.

Moldoveancă dispărută fără urmă în Italia, după decesul bătrânului pe care îl îngrijea. Fiul bărbatului o acuză de omor

O îngrijitoare originară din Republica Moldova, care a asistat timp de o săptămână un bătrân din localitatea italiană Savignano sul Panaro, provincia Modena din regiunea Emilia-Romagna, este acuzată de fiul acestuia din urmă că l-a ucis.

Bătrână din Italia violată de badanta moldoveancă. Îngrijitoarea voia „să  scoată diavolul din ea” – TV6

Femeia însă este de negăsit din ziua în care pensionarul italian a murit, iar între timp, un medic legist a stabilit că victima a decedat din cauze naturale, relatează Il Resto del Carlino, conform rotalianul.com.

Conform celor relatate de publicația italiană, Luciano Coppi, în vârstă de 77 de ani, a fost găsit mort de fii în locuința sa din Savignano, în cursul zilei de duminică, 22 noiembrie 2020, după ce au încercat timp de mai multe ore să intre în contact cu el și nu răspundea.

Din cele povestite de fiul lui Luciano, Marco, pentru sursa citată, reiese că pensionarul angajase cu o săptămână înainte o îngrijitoare, o femeie moldoveancă.

În dimineața zilei de sâmbătă, 21 noiembrie 2020, bătrânul a condus-o pe badanta sa cu mașina până în localitatea Spilamberto, ea urmând să fie liberă în acel weekend și să se întoarcă abia luni.

Cu toate acestea, anchetatorii au constatat că aceasta s-a întors la casa bătrânului la numai câteva ore după ce a fost condusă la Spilamberto, în după-amiaza aceleiași zile.

Mai mult, ea era însoțită de un alt bărbat, iar o a treia persoană ar fi fost cea care i-ar fi adus cu mașina la Savignano, a mai relatat fiul lui Luciano.

El suspectează că cei trei aveau în plan să-l jefuiască pe tatăl său, deoarece din locuința tatălui său lipseau diferite obiecte de valoare.

Din istoricul locațiilor înregistrate de telefonul îngrijitoarei reiese, de asemenea, că aceasta a stat în locuința pensionarului italian până la ora 05:30 din dimineața de duminică, 22 noiembrie 2020. Totodată, medicul legist a stabilit că Luciano Coppi a decedat în acea noapte.

Cu toate acestea, tot medicul legist a stabilit că bătrânul de 77 de ani a murit din cauze naturale și nu a suferit un deces provocat de altcineva.

Fiul bătrânului nu crede în această versiune însă și, deși Parchetul a cerut ca acest caz să fie clasat, Marco Coppi și avocatul angajat de el a reușit să-l convingă pe judecător că există indicii puternice cum că tatăl său a fost ucis.

Tribunalul a decis astfel să redeschidă ancheta și le-a dat polițiștilor șase luni la dispoziție să afle dacă bătrânul a fost omorât sau nu de îngrijitoare și complicii săi.

„Sper că în aceste șase luni, deci cele date ca termen de judecător pentru investigații ulterioare, se va face lumină: era și timpul.

Nu se mai știe nimic de această badantă, dar ceea ce știu cu siguranță este că tatăl meu lucra pe câmp și era bine.

Medicul legist angajat de noi a exclus moartea naturală și de aceea am făcut apel. Cu siguranță sunt mai liniștit, această veste îmi dă încredere în justiție”, a declarat fiul victimei.

„Tatăl meu trăia într-o casă în afara localității și când mergea la somn încuia cu cheia ușa de la dormitor și cea de la intrare.

Cu toate acestea, în acea zi ambele uși erau închise și nu încuiate, iar cine a ieșit a luat și cheile. Să sperăm că adevărul iese la iveală acum”, a conchis Marco Coppi.

Șoferița de troleibuz care a ucis un copil activa de numai o săptămână

Un lucrător din cadrul Regiei Transport Electric susține că șoferița de troleibuz care a lovit mortal fetița de 12 ani, la Ciocana, „nu avea nici o săptămână la lucru”. Declarațiile au fost făcute pentru emisiunea Puls de la Orizont TV. Acesta a cerut să-i fie păstrat anonimatul. 

„Șoferița are nici o săptămână la lucru și au pus-o pe cea mai grea rută care este la noi. Multe accidente pe ruta asta, multe încălcări. Ei nu duc cont că o șoferiță începătoare trebuie să fie pe rută începătoare. Ruta 13 este foarte problematică, acolo mereu sunt întârzieri.

La noi în fiecare dimineață se face controlul la narcolog și dacă au servit, nu le dă voie să iasă la traseu.

Era pe zebră, a căzut în șoc șoferița, și-a dat seama când pasagerii au strigat: Oprește-te, ai lovit pe cineva!”, a menționat lucrătoarea, conform Unimedia.info.

O femeie cu un copil mic în brațe, strânsă în ușile unui troleibuz și doborâtă la pământ

La scurt timp de la tragedia de la Ciocana, în care o minoră a fost lovită de un troleibuz, o femeie cu un copil în brațe a fost prinsă în ușile altui troleibuz din Capitală. Dezvăluirea a fost făcută pe o rețea socială de către jurnalista Victoria Zaharia, transmite www.stiri.md.

Potrivit sursei citate, mama cobora din troleibuzul nr. 22 la Grădina Botanică, iar micuțul de trei ani era în brațe. Conducătorul nu s-ar fi asigurat că aceasta a ieșit și a închis ușile, prinzând rucsacul femeii, apoi a pornit din loc.

„Mama a căzut jos. Norocul ei a fost un alt pasager, care a văzut și a strigat la conducător să oprească. Era aproximativ ora 10:30. Nici șoferul, nici taxatoarea nu au coborât să vadă ce s-a întâmplat. Pur și simplu și-au continuat drumul. Cât de neom să fii?”, scrie Victoria.

„Femeia în stare de șoc nu a reținut numărul de înmatriculare. Mai târziu, ea ar fi sunat la Regia Transport Electric, pentru a depune o plângere. Responsabilii i-ar fi spus că vor reveni peste 10 zile”, menționează jurnalista.

Felicia Rusu, purtătoarea de cuvânt a Regiei Transport Electric Chișinău, contactată de realitatea.md, a comunicat că instituția s-a autosesizat. „A fost raportat acest caz și la linia fierbinte a RTEC. Au fost anunțate persoanele responsabile. Se vor întreprinde toate măsurile necesare”, a comunicat ea.

O șoferiță s-a răsturnat cu mașina la Strășeni. Precizările Poliției
Articolul anterior
Un moldovean, prins cu certificat de vaccinare fals eliberat în Polonia
Articolul următor