S-au întors acasă. Asistentul medical din Bălceana, soția și cei doi copii ai cuplului, vindecați de coronavirus

Familia Comanici din satul Sofia, raionul Hâncești, a reușit să învingă coronavirusul. După ce acum două săptămâni toți cei patru membri ai familiei au fost diagnosticați pozitiv cu Covid-19, soții, împreună cu cei doi copii, au fost externați luni, 30 martie, din spitale și s-au întors acasă. Acum, familia respectă recomandările medicilor, s-a autoizolat la domiciliu pentru 14 zile și povestește cu bucurie că „se simt foarte bine”.

separator
Tot luni a fost externat și soțul primei paciente decedate din cauza noului coronavirus din satul Bălceana, tot din raionul Hâncești.

Alexandru Comanici are 31 de ani și locuiește împreună cu familia în satul Sofia, localitate care a intrat printre primele în carantină. Bărbatul este asistent medical și de mai bine de șapte ani activează la oficiul medical din satul vecin – Bălceana, localitate aflată în carantină din 16 martie. Bărbatul relatează că s-a infectat cu Covid-19 la locul de muncă, după ce a interacționat cu femeia venită din Italia, prima pacientă confirmată pozitiv cu noul coronavirus în localitate.

„Totul a pornit de la pacienta venită din Italia care nu s-a izolat acasă, dar a venit la oficiul medical la 6 martie. Nu știam că este bolnavă și echipament nu aveam, încă în toată țara nu era, aveam doar măști, mănuși simple și halat medical. Când a venit la noi la spital, simptome de gripă nu prezenta, avea doar dureri de cap și tensiune mare, dar era infectată și prezenta pericol pentru alții”, povestește Alexandru, într-o discuție cu Ziarul de Gardă.

Asistentul medical spune că primele simptome le-a simțit după patru zile. „Primele zile aveam febră și simțeam oboseală, nu părea nimic complicat, dar peste o săptămână simptomele s-au accentuat”, relatează acesta. Simptomele celorlalți membri ai familiei au apărut peste o săptămână, după ce Alexandru a intrat în contact cu femeia infectată.

„Ne simțeam în pericol, de aceea când am aflat că femeia are coronavirus, nu am mai așteptat nimic, am chemat imediat ambulanța și am plecat toată familia la spital. Eram sigur că sunt infectat, iar familia dacă a fost în contact cu mine, era sub semnul întrebării și nu avea rost să aștepte să mai apară alte simptome, pe lângă febra pe care deja o aveau”, relatează bărbatul.

Copiii au fost internați la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii, iar Alexandru și soția sa Galina au fost duși la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, unde li s-au prelevat probele pentru a fi testați la Covid-19. Bărbatul povestește că deși, el și soția au primit rezultatele testelor a doua zi, copiii au fost testați de patru ori – „primele două teste au fost suspecte, dar nu pozitive”.

„Așteptarea a fost grea, dar copiii și-au menținut calmul. Nu li s-a spus că au gripă și nici nu s-au simțit rău. Au avut doar într-o singură zi febră și slăbiciuni și au fost tratați doar cu vitamine”, spune Alexandru. Timp de două săptămâni, familia Comanici a fost internată în spital și a primit tratament. „Am fost tratați cu antivirale, datorită cărora am reușit să cobor febra, care persista de 12 zile. Nu aveam voie să intrăm în contact cu personalul ca să nu-i îmbolnăvim și pe ei, pentru că echipamentele medicilor nu sunt foarte performante. Medicii purtau echipament de protecție, măști, ochelari de protecție, însă infirmierele – nu. Aveau niște măști, halate, mănuși mai simple, dar nu intrau în contact cu noi, ne aduceau mâncare, făceau curat în salon și plecau, nu stăteam pe lânge ele”, relatează Alexandru.

Asistentul povestește că „imediat ce va ieși din carantină va reveni la muncă” și spune că nu îi este frică: „trebuie să ajutăm ceilalți oameni, pentru că sunt mulți. Cine o să ajute dacă nu noi?”. Citește mai mult pe www.zdg.md.

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Expert OMS: Moldova a luat măsuri eficiente precoce de stopare a epidemiei Covid-19
Articolul anterior
„Cine-i salvează pe eroi?”. Smiley și Cabron au lansat o piesă despre eroii de azi
Articolul următor