S-au mutat în Italia, dar în 2 luni visul a devenit coşmar. Cât costă, de fapt, casele de 1 euro și adevărul din spatele acestor oferte atractive

Visul Italian s-a dovedit un coşmar pentru o familie dornică să înceapă o viaţă nouă, în mijlocul peisajului feeric din Peninsulă. Se pregătiseră pentru „La dolce vita”, cu mult soare, mâncare delicioasă şi surprize culturale, mai ales că mirajul caselor vândute la preţuri derizorii, aproape gratis, i-a atras pe mulţi către satele depopulate din Italia. Însă familia de finlandezi a fost curând dezamăgită de oraşul sicilian Siracuza. În doar două luni, s-au hotărât că au îndurat destul şi au făcut cale întoarsă, scrie observatornews.ro.

Elin şi Benny Mattsson, un cuplu de finlandezi de vârstă mijlocie, au hotărât că viaţa merită trăită din plin. Şi nu oricum, ci tocmai în Italia, unde sperau să găsească un adevărat colţ de Rai. Zis şi făcut, şi-au luat cei patru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani, şi s-au mutat în ţara mediteraneană, în oraşul sicilian Siracuza. Însă aici s-au lovit de un şoc cultural imens, care i-a determinat în nici două luni să-şi ia adio de la meleagurile Italiene. Unul dintre factorii principali care i-a nemulţumit pe cei doi a fost sistemul de educaţie, care nu se ridica la standardele cu care erau obişnuiţi în Finlanda. Dar nici nu s-au întors în ţara natală. Şi-au făcut bagajul şi s-au mutat de data aceasta în Spania.

Povestea familiei care a schimbat Finlanda pe Italia, dar nu s-a putut acomoda

Elin Mattsson are 42 de ani şi este o artistă originară din Borgä, Finlanda. Nemulţumită de experienţa ca cetăţean italian, aceasta şi-a vărsat furia într-un articol publicat de un ziar local în data de 6 ianuarie. Potrivit CNN, a criticat mai ales sistemul şcolar şi modul de predare, vorbind şi despre lipsa de disciplină a elevilor care „ţipă şi bat în mese”„fluieră în clasă” şi nu practică sporturi. Nici profesorii nu au scăpat de revolta femeii, care a subliniat atitudinea agresivă şi lipsită de respect a unora dintre dascăli şi a criticat lipsa lor de cunoştinţe de limba engleză. Lipsa jucăriilor potrivite pentru cei mici din grădiniţele din Italia a înfuriat-o, de asemenea.

Femeia povesteşte că ea şi soţul său, Benny, un manager IT în vârstă de 46 de ani, au fost atât de îngrijoraţi cu privire la viitorul copiilor lor încât au decis să nu mai rămână în Italia, aşa cum plănuiseră. „Ne-am mutat în Sicilia la începutul lunii septembrie, ca să lăsăm în urmă frigul şi întunericul iernilor din Finlanda”, a mărturisit Elin Mattsson„Sunt o artistă şi mă îndrăgostesc de locurile frumoase şi însorite, pline de parfumul istoriei. Şi asta am văzut în Sicilia şi Siracuza”, adaugă femeia, precizând că dacă ştia cum se învaţă aici şi-ar fi schimbat radical decizia.

Traficul haotic a reprezentat un alt factor major de nemulţumire. la fel şi „lipsa de grijă pentru mediu”, zgomotul şi atitudinea localnicilor. „În ţara noastră nu există aşa ceva. În Finlanda, copiii merg singuri la şcoală, pe jos sau cu bicicleta. Mănâncă la şcoală, apoi revin acasă, tot singuri, la finalul zilei”, spune Elin Mattsson. Acest lucru nu a fost posibil în Italia, lucru pe care l-a criticat aspru în articolul său. Cuvintele dure publicate de finlandeză au declanşat un val de furie şi o dezbatere aprinsă, care a ajuns până la urechile ministrului Educaţiei.

Povestea familiei de finlandezi nu este un caz singular. Şi alţi europeni şi nu numai s-au mutat recent în Italia, unde doar o parte s-au putut acomoda. Una dintre explicaţiile pentru valul de imigranţi este reprezentat de casele scoase la vânzare în Italia, la preţul de doar 1 euro. Acestea par un vis devenit realitate pentru mulţi oameni, inclusiv români tentaţi de oferta promiţătoare. Totuşi, cât de avantajoasă e achiziţia unei astfel de case, într-unul din „satele-fantomă” pitoreşti, dar abandonate? Iată câteva aspecte importante pe care ar trebui să le luaţi în considerare.

Cât costă, de fapt, casele de 1 euro din Italia

Fenomenul caselor vândute pe sume modice, pornind de la 1 euro, atrage tot mai mulţi curioşi interesaţi de ceea ce pare a fi o oportunitate de neratat. Autorităţile din Italia pun deja ideea în practică de câţiva ani, iar metoda lor de a repopula localităţile părăsite s-a răspândit rapid în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România. Anul trecut, într-un sat din Bacău au fost scoase la vânzare case contra sumei de 250 de euro, iar după acelaşi model, 13 blocuri din ţară sunt pe piaţă pentru 49.000 de euro fiecare „preţ negociabil”.

În Italia, aproximativ 60 de sate şi orăşele au scos la vânzare case la 1 euro, oferta fiind valabilă mai ales în Sicilia sau Mussomeli. Motivul din spatele ofertei incredibile e simplu de ghicit, autorităţile încercând să atragă astfel localnici şi investitori. De exemplu, Roseto Valfortore, un „sat fantomă” din sudul Italiei, pune pe masă o ofertă atractivă, menită să atragă rezidenţi, după ce populaţia a scăzut drastic, la doar câteva sute de locuitori. Oamenii care aleg să se mute aici vor primi fie o locuință gratis, fie suma de 5.000 de euro, pentru a deschide o afacere locală. Totuşi, cât de avantajoasă e o astfel de achiziţie? 

Adevărul din spatele ofertelor atractive

Casele costă, într-adevăr, extrem de puţin. Sunt atât de ieftine încât mulţi au crezut, la început, că e vorba de o farsă. Totuşi, aceste clădiri nu sunt de cele mai multe ori locuibile, aflându-se într-un stadiu de degradare care variază de la un caz la altul. Pentru reparaţii, noii proprietari trebuie să scoată din buzunar sume importante, iar lipsa magazinelor şi a instituţiilor publice este un alt dezavantaj major.

De obicei, licitaţia începe de la 1 sau 2 euro, însă în funcţie de cerere, preţul poate urca vertiginos în unele cazuri până la sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro. Deşi suma e mai mare decât cea folosită pentru anunţurile publicitare, clienţii se declară mulţumiţi. Peisajele care îţi taie răsuflarea şi clădirile istorice care încă mai spun povestea unui trecut glorios compensează „gaura în buget”. „Locuim la 20 de minute cu maşina de plajă, avem aeroportul la o distanţă parcursă în mai puţin de o oră, iar la doi paşi e un parc arheologic minunat”, povesteşte Leonardo Ciaccio, primarul din Sambuca, unul din primele sate unde au fost scoase la vânzare case la 1 euro. „Până de curând, eram unul din secretele bine păstrate ale Siciliei.”

Curentul electric, gazele şi căile de comunicaţie, esenţiale în era noastră pentru majoritatea oamenilor, trebuie, de asemenea, asigurate individual. Plus că locurile de muncă reprezintă o altă problemă cu care se confruntă noii locatari, nevoiţi de cele mai multe ori să facă naveta sau să lucreze remote acolo unde e posibil.

Costuri ascunse şi obligaţii asumate de proprietari

Există costuri ascunse? Răspunsul este da. În oraşul Mussomeli de exemplu, noii proprietari trebuiau să depună suma de 5.000 de euro, care urma să le fie retrasă în cazul în care nu îşi îndeplinesc obligaţia de a restaura locuinţa în perioada prevăzută în contract. De obicei, este vorba despre un termen limită de 2-3 ani de la achiziţionarea casei. Măsura nu se aplică în toate localităţile care scot la vânzare case la 1 euro, însă mulţi află despre acest aspect prea târziu şi sunt luaţi prin surprindere. Procedurile birocratice costă alte câteva mii de euro, în jur de 3.000.

„În Mussomeli, noii proprietari pot face ce vor în interiorul locuinţei, atât timp cât nu modifică faţada originală”, explică Rubia Daniels, o femeie originară din SUA care a decis să rămână în Italia cu doi ani în urmă. Aceasta, pe atunci turistă, a fost fermecată de cultura locală, aşa că a cumpărat trei case la 1 euro, pentru ea şi copiii săi. Pe lângă cei 5.000 de euro – preţul fiecărei case – a plătit şi pentru renovarea celor trei proprietăţi. Spune că până în ianuarie 2022 a cheltuit în jur de 12.000 de dolari pentru prima casă, având în plan să folosească un buget de 20.000 de dolari pentru celelalte două. 

Proiectul, „un adevărat succes” în pandemie

Deşi nu există date oficiale cu privire la câte case au fost cumpărate, oficialii italieni numesc proiectul „un adevărat succes”. Mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, mulţi vârstnici sau părinţi cu copii mici au ales să se refugieze la ţară, departe de marile oraşe care s-au transformat în imense focare de coronavirus. Astfel, oferta a venit la momentul potrivit, într-o perioadă când reîntoarcerea la o viaţă mai simplă şi mai tradiţională câştigă teren. Rămâne de văzut dacă strategia oficialilor va da roade pe termen lung, câştigând astfel bătălia împotriva depopulării.

Femeile din mediul rural cer autorităților să creeze ”celule de criză” la sate pentru a fi ajutate mai rapid și eficient în cazurile de violență domestică

Un eveniment mai puțin obișnuit pentru satele din Republica Moldova a avut loc în localitatea Marcăuți din raionul Dubăsari, aflat în zona de securitate. Femeile din regiune s-au reunit pentru a face totalurile unui proiect care s-a derulat timp de câteva luni în zonă, sub egida Oficiului ONU pentru drepturile omului (OHCHR), PNUD și UN Women Moldova cu genericul ”Pace și Securitate pentru Egalitate și Echitate”, informează unica.md.

Proiectul a fost implementat de un grup de inițiativă local al Centrului de Justiție Socială ”Echitate”, condus de Maria Zugravu, și a reușit să identifice o problemă majoră, care le preocupă pe femeile din regiune, și anume violența domestică. Potrivit președintei acestui centru, circa 80 la sută din femeile din zonă se confruntă cu acest fenomen grav, și toate au nevoie de ajutor.

Noi încercăm să le ajutăm cum putem. În 2022 am identificat un grup de femei lider care au dorit să se implice în ajutorarea reprezentantelor din mediul rural. Surprinzător, cele mai multe femei au solicitat ghidare în cazurile de violență domestică. Astfel, în urma implementării acestei inițiative ne-am gândit să realizăm diverse proiecte pentru a le ajuta. Deși aparent avem toate mecanismele necesare, la nivel local, asta nu funcționează. Pacea în comunitate vine din familie, de aceea am purces la acțiuni concrete. În localitățile rurale 80 la sută din femei trec prin diverse forme de violență. Am avut situații dificile, iar femeilor nu le-a fost ușor să prindă la curaj. Ideile care ne-au venit pe parcurs ni le-am asumat și acum trebuie să le realizăm.”, a comunicat pentru unica.md Maria Zugravu.

Femeile au venit cu o soliție reală, o premieră pentru țara noastră, dar care ar ajuta mai rapid și eficient în combaterea violenței domestice și ar oferi suport prompt și imediat victimelor acestui fenomen. Astfel, femeile de la țară au atras atenția asupra necesității creării unor celule de criză în localitățile rurale și a unor centre de reziliență pentru sprijinirea familiilor în situații excepționale, ca un instrument real în combaterea și conștietizarea acestui fenomen. Mai mult, acestea au venit cu un plan de implementare și acțiuni concrete de intervenție.

Ideea a fost salutată de deputata Angela Muntean-Pojoga, secretar al comisiei parlamentare pentru drepturile omului și autoarea mai mult proiecte în susținerea drepturilor copiilor și a femeilor, care a fost prezentă la eveniment:

Asemenea proiecte sunt importante în întreaga țară. Trebuie să recunoaștem că violența domestică persistă în societate. De aceea, crearea acestor celule de criză ar fi o soluție reală în mediul rural pentru a combate acest fenomen. La nivel național există deja un centru național care oferă tot spectrul de servicii acestor victime, însă, la nivel local, ar fi și mai eficiente. Salut și inițiativa primarului de Marcăuți care a decis să ofere spațiul școlii din localitate pentru crearea unei locuințe sociale victimelor violenței, mai ales din zona de securitate. Încurajez femeile să vorbească despre acest fenomen și mă bucur că ele conștientizează că trebuie să vorbească despre acest fenomen în toate formei sale, fie că e vorba de violență fizică, psihologică sau economică. Nu mi se pare o rușine aceste cazuri, din contra, trebuie să fie o durere a noastră, pentru că aceste cazuri afectează generațiile în creștere, iar copiii sunt oglinda noastră. Femeile nu trebuie să tolereze astfel de comportamente.”, a menționat pentru unica.md deputata Angela Muntean-Pojoga.

Potrivit ei, R. Moldova a făcut pași importanți la capitolul egalității de gen, ajungând pe locul 13 din 184 de state. Totuși, discriminarea femeilor încă există, de aceea a îndemnat femeile din mediul rural să fie mai implicate și solidare în problemele cu care se confruntă.

Lilia Scorici, executor judecător implicat activ în susținerea drepturilor femeilor care trec prin dovrț sau situații dificile și Ambasadoarea păcii și echității sociale s-a referit la unele aspecte stringente cu care se confruntă, în prezent, colegii săi atunci când vine vorba de încasarea pensiei alimentare în folosul femeilor în grija cărora au rămas copiii. Lilia Scorici susține că executorii judecătorești sunt puși în situație dificilă când vine vorba de încasarea acestei pensii de la bărbații care, în mare parte, muncesc la negru, tocmai pentru a nu plăti în folosul mamelor cu copii aceaste sume stabilite de instanțele judecătorești și cere autorităților să se implice în acest segment cu acțiuni concrete, întrucât, după divorț, majoritatea femeilor rămân cu toată povara pe umerii lor. Totodată, Lilia Scorici a atras atenția și asupra importanței ghidării victimelor violenței domestice, aspect cu care s-a ciocnit în practică, și a sugerat autorităților să se implice mai mult în acest sens.

Prezentă la eveniment, Kristin Jenssen, consilieră pentru pace și dezvoltare din cadrul oficiului Coordonatorului Rezident ONU în Moldova a salutat inițiativele femeilor din mediul rural:

Este foarte importantă crearea unor astfel de centre de suport nu doar pentru acordarea de ajutor victimelor violenței, ci și pentru transformare, schimbare de mentalitate, pentru conștientizare la nivel comunitar și a ajunge, astfel, la prevenția lor. Femeile trebuie nu doar să se elibereze de violența domestică, dar să înțeleagă că pot aduce schimbarea, dar nu ne putem aștepta de la aceste femei să fie pacificatoare, până nu scapă de orice formă de violență”, a menționat expertul.

Caz șocant! Soția a luat o copilă sub tutelă, iar soțul a abuzat-o sexual

Datorită diligenței procurorilor, la 10 iulie 2024, a fost pronunțată o sentință, prin care un bărbat în vârstă de 57 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și violență în familie, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 11 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, în perioada anilor 2021 -2023, locuind în comun cu soția sa și o minoră, născută în 2007,  asupra căreia era instituită tutela, fiind desemnată în calitate de tutore soția inculpatului, totodată bărbatului revenindu-i obligațiuni de grijă, ocrotire, protecție și educare a minorei, în calitate de membru de familie, pe parcursul perioadei de timp indicate, acționând cu intenția unică de a determina copila de a întreține cu el periodic acte sexuale, manifestând un comportament fizic și verbal necuvenit și ilegal, a abuzat sexual copila.

Potrivit raportului de evaluare psihologică a minorei, a fost stabilit a un comportament caracterizat prin existența unor semne specifice copiilor victime ale abuzului sexual, expunere la abuz fizic și emoțional, stres posttraumatic, anxietate generalizată, gânduri distorsionate persistente cu privire la consecințele evenimentului traumatizant.

Același inculpat, după ce a aflat că victima împreună cu soția sa au depus plângere la poliție, le-a cerut să-și retragă plângerea și le-a amenințat cu moartea, menționând că le va „tăia pe bucăți” în caz de nesupunere și eventual condamnare a sa pe baza acuzațiilor legate de acțiunile cu caracter sexual neconsimțite întreprinse asupra minorei.

Inculpatul a pledat nevinovat. Acesta se află în arest preventiv.

Maia Sandu a participat la inaugurarea unui nou sediu al Substației de Asistență Medicală Urgentă din Orhei

Președintele Maia Sandu a participat la inaugurarea unui nou sediu al Substației de Asistență Medicală Urgentă Orhei. La eveniment au mai participat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie Adrian Belîi, șefi de substații, personal medical și angajați ai instituției, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Sănătății.

SAMU Orhei este una dintre cele mai mari substații din țară, care are în subordine 6 Puncte de Asistență Medicală Urgentă și deservește peste 100 de mii de locuitori din municipiul Orhei și comunele adiacente. Echipa dislocată în sediul nou-construit, formată din 62 de angajați, va beneficia acum de cele mai bune condiții de muncă, la cele mai înalte standarde.

Edificiul, cu suprafața de 1063 m2, dispune de încăperi spațioase, dotate cu echipament și mobilier nou: săli de alertă, de ședințe, de instruire, de păstrare a medicamentelor, de odihnă a angajaților, boxă pentru dezinfecție, vestiare pentru personal, sufragerie, precum și un garaj cu 6 boxe pentru ambulanțe. La fel, au fost instalate panouri solare, pentru a asigura un grad înalt de eficiență energetică a instituției.

Investițiile în lucrările de construcție și dotare a Substației de Asistență Medicală Urgentă Orhei au constituit circa 34 de milioane de lei, bani alocați de Ministerul Sănătății.

Continuăm cu pași siguri modernizarea sistemului de sănătate, prin facilitarea accesului cetățenilor la servicii medicale de înaltă calitate și crearea celor mai bune condiții de muncă pentru personalul medical.

Irina Rimes și iubitul ei, vacanță de paradis pe Insulele Marchize
Articolul anterior
De ce au părăsit brusc portul Novorossiisk mai multe nave de luptă și submarine rusești ale Flotei Mării Negre
Articolul următor