Satul Râșcova – cel mai curat sat din Moldova, unde există pubele pentru sortarea gunoiului datorită efortului unui tânăr moldovean!

E vorba despre grija față de mediu și sănătatea noastră și a copiilor noștri! Dmitri Mikitenko, originar din Chișinău, împreună cu familia sa, s-a mutat în satul Râșcova cu opt ani în urmă și în tot acest timp Dmitri a educat consătenii să recicleze și sorteze deșeurile. Acum, satul are nouă față și toți oamenii din localitate sunt încântați de felul în care arată acesta! Satul Râșcova – cel mai curat sat din Moldova!

separator
„Totul a început cu opt ani în urmă, atunci când ne-am mutat cu toată familia din Chișinău în satul Râșcova (raionul Criuleni). An de an observam cum oamenii poluau natura. Curățam străzile, organizam diferite acțiuni de sensibilizare, dar fără vreun rezultat. Oamenii cum făceau gunoi așa și continuau. «Așa e cultura noastră!», spunea o voluntară. Pe de altă parte, în sat nu a existat vreodată pubele. În prima zi din anul 2018 am decis ca tot anul să salubrizez tot satul”, a spus Dmitri, potrivit diez.md.

„Tot gunoiul a fost sortat. I-am avertizat că plasticul urmează să fie reciclat. Din cinci remorci, una era plină cu plastic, am încărcat tocmai o tonă de plastic.” „Timp de aproximativ doi ani, dealurile și zonele periferice din sat nu mai necesită a fi salubrizate. Oamenii au înțeles că așa nu mai poate continua.”„Împreună cu prietenul meu am creat conceptul unei noi gunoiște. Am stabilit bugetul, am discutat cu oamenii din sat și am început să strâng bani. Fiecare dona cât putea. Peste două săptămâni am reușit să adun jumătate din bugetul propus.”

„Când am instalat primul complex de pubele, am realizat un video. El a devenit momentan viral. Timp de o săptămâna a adunat circa 100 de mii de vizualizări. În prezent, în sat au fost deja instalate 30 de puncte de colectare a gunoiului cu pubele speciale pentru fiecare tip de deșeu (plastic, metal, sticlă, baterii și altele)”, povestește bărbatul.Dmitri Mikitenko vrea să realizeze un film documentar despre cum a reușit să implementeze primul astfel de proiect într-un sat din Moldova și a soluționat problema gunoiului în satul Râșcova.

Dacă doriți să-l susțineți pe Dmitri Mikitenko în realizarea filmului documentar, accesați acest link.

Natalia Barbu, pe coperta unei reviste alături de soțul și fiul ei!
Articolul anterior
Accident îngrozitor în raionul Florești. Automobilele au fost făcute zob
Articolul următor
Alte articole interesante