S-a stins din viață Elena Rotaru, una dintre cele mai talentate artiste ale tapiseriei moderne basarabene

Elena Rotaru, unul dintre cei mai talentați și străluciți artiști ai tapiseriei moderne moldovenești, care și-a dedicat toată viața acestei frumoase arte, dar destul de dificilă pentru o femeie fragilă, și care astăzi aproape că a încetat să mai existe, s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani.

separator

Informația a fost dezvăluită de către Valeria Suruceanu, Șefa Departamentului de Artă Decorată și Sculptură Contemporană la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

„Este foarte trist că a plecat în ajunul expoziției de tapiserie contemporană din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei, care este programată pentru festivalul covorului nostru moldovenesc „Covorul dorului”. Invităm pe toți la expoziția care se va desfășura pe 16 decembrie, unde vor fi prezentate câteva dintre lucrările sale create în anii ’70 -90 ai secolului trecut”, a mai scris Valeria Suruceanu.

Iată, mai jos, câteva imagini cu lucrările regretatei Elena Rotaru.

Rotaru E.„Cocostârcul cel moţat”. Lână, ţesut neted. 152×172.

Этим летом на Рождество. „Asta vara la crăciun”. Lână, ţesut neted.172×121.

Rotaru Elena. 1938-2018. Tapiserie „Gingăşie” 1998. Lână, tehnică mixtă. 185×230.

Rotaru Elena. Tapiserie „ Toamnă”. Lână, ţesut neted. 220×190.

Rotaru E.„Doina bardului de la mircești”. Lână, ţesut neted. 190×300.

Rotaru E. Tapiserie „Fete în gradină”. Lână, ţesut neted.191×105.

Rotaru E. Covor „Toamnă”. 1965. Lână, ţesut neted.270×186.

Rotaru E. „ Mioriţa”. Lână, ţesut neted.165×285.

Rotaru Elena. 1938-2018. Tapiserie „Recoltă” 1967. Lână, ţesut neted. 183×163.

Rotaru Elena. 1938-2018. Tapiserie „Floarea soarelui” 1967. Lână, ţesut neted. 180×165.

Rotaru Elena. 1938-2018. Tapiserie „Recoltă” 1967. Lână, ţesut neted. 183×163.

Rotaru Elena. 1938-2018. Tapiserie „Măi curcane…” 1991. Lână, ţesut neted. 143×162.

Rotaru Elena. 1938-2018. Tapiserie „Fata lui Cicoară” 1991. Lână, ţesut neted. 168×188.

Rotaru E. Tapiserie „Sărbătoare”. Lână, ţesut neted. 300×270.

Fotograf: Iurie Focsa

Vine zăpada în toată țara, iar temperaturile scad până la -7 grade

Meteorologii anunță pentru astăzi, 4 februarie, vreme rece și ninsori în toată țara. Noaptea termometrele vor indica până la -7 grade Celsius.

Vor cădea ninsori slabe, astfel, pe drumuri s-ar putea forma polei.

În nordul țării, maximele vor ajunge până la -1 grad, iar pe timp de noapte până la -7 grade.

În centrul țării, ziua vor fi în jur de 0 grade, iar noaptea va fi până la -4 grade.

La Sud, termometrele vor indica ziua până 4 grade și -3 grade noaptea.

A refuzat cu orice preț să-și deconecteze soția de la aparate și a avut parte de o minune. Femeia s-a trezit la viață după două luni

O femeie din Indiana, SUA, a supraviețuit ca prin minune, după ce problemele de sănătate au băgat-o într-o comă profundă pentru mai multe luni. Cum e posibil? Nimeni nu are explicație pentru această minune, mai ales că medicii nu îi mai dădeau nicio șansă la viață.

Autumn și Zack Carver în ziua nunții lor, îmbrăcați în mireasă și mire.

Autumn și Zack Carver sunt împreună din adolescență și au trăit fericiți împreună aproximativ 19 ani, timp în care și-au extins familia. În 2021, când urma să vină pe lume cel de-al treilea copil al lor, ceva neașteptat s-a întâmplat, scrie www.divahair.ro.

Cuplul s-a îmbolnăvit de COVID-19, iar Autumn, însărcinată în luna a opta, a ajuns de urgență la spital. Medicii s-au văzut nevoiți să îi facă operație cezariană pentru a salva copilul, iar femeia a intrat în comă. A născut un băiețel perfect sănătos, pe care familia l-a numit Huxley. Deși venirea lui pe lume trebuia să fie cea mai frumoasă zi din viața lor, totul s-a transformat într-un adevărat coșmar.

După mai multe luni de chin, doctorii le-au dat apropiaților o veste îngrozitoare. Aveau de gând să o deconecteze pe soția lui Jack de la aparate, fiindcă erau convinși că nu se va mai trezi niciodată. Dar bărbatul știa că Dumnezeu nu îl va lăsa la greu și nu a fost de acord cu această decizie a personalului medical. I-a implorat să o mai lase puțin, păstrându-și vie speranța. Cel mai rău îi părea de faptul că Autumn nici măcar nu apucase să își țină copilul nou născut în brațe. În plus, acasă o așteptau încă două fetițe care întrebau permanent de mama lor.

Tatăl credincios nu voia să își imagineze un viitor fără femeia care i-a dăruit trei copii.

„Nu știu cum arată viața fără ea.”, a mărturisit el.

Cum putea accepta Jack să pună capăt fericirii de care au avut parte în aproape două decenii? Iubirea imensă pentru soție și pentru copii l-a făcut să se roage în fiecare seară, până când…un miracol a avut loc. După două luni, femeia a ieșit din comă, luând pe toată lumea prin surprindere.

Soțul ei a simțit că vede luminița de la capătul tunelului, așa că a făcut o cerere specială, rugând personalul medical să îi dea voie femeii să își țină bebelușul în brațe. Această primă întâlnire a fost un moment extrem de emoționant, iar la întreaga scenă au asistat mai multe persoane.

„Părinții ei, unul dintre cei mai buni prieteni ai ei și multe asistente și medici au fost martori la momentul special. Nu știu dacă a existat un ochi uscat în zonă. Ce zi uimitoare.”, și-a amintit mândrul tată.

Dar acest moment nu a marcat și vindecarea lui Autmn. Doctorii i-au spus că va trebui să facă un transplant de plămâni. Din nou, soțul a fost încrezător și s-a gândit că nu este cazul ca partenera lui să treacă prin așa ceva. Din acest motiv, a cerut și o a doua părere. Apoi, chirurgul toracic i-a asigurat că femeia e pe cale să își revină și că problemele ei nu sunt atât de grave.

„[Doctorul] a intrat și a spus: „Nu aveți nevoie de un transplant pulmonar. O să fiți bine”. A fost o veste super bună. Ne-am îmbrățișat și i-am mulțumit lui Dumnezeu și doctorului.”, a mai spus bărbatul.

Progresul mamei a fost lent, dar iubitul ei soț a știut întotdeauna că, în cele din urmă, își va reveni. A luptat pentru copiii săi, iar acum, la un an de la externare, este foarte bine. În decembrie 2021 a ieșit din spital și s-a întors acasă la fetițe și la bebeluș.

„O zi atât de fericită, emoționantă, copleșitoare. A trebuit să dau înapoi de multe ori și să privesc toată măreția. Ne-am surprins fiicele. Cred că au fost în stare de șoc. Niciuna dintre ele nu a putut vorbi sau reacționa.”, a scris tatăl în mediul online pe 2 decembrie 2021.

Alături de această familie minunată a fost foarte multă lume, printre care și necunoscuți. Toți care au aflat de acest caz și-au unit forțele și s-au rugat împreună pentru vindecarea lui Autumn.

Cei doi prteneri le-au mulțumit permanent oamenilor pentru gândurile bune și pentru susținere. Acum, Jack și fetițele lui se roagă în fiecare seară și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru minunea înfăptuită. Bărbatul a recunoscut că înainte nu avea acest obicei.

„Fiecare zi este un cadou. Spune-le oamenilor că îi iubești și îmbrățișează-i. Se poate schimba totul atât de repede și nu vrei să lași nimic nespus.”, a subliniat Autumn.

Pe 16 septembrie 2022, cuplul a sărbătorit 20 de ani petrecuți împreună. Se pare că le-a fost scris să pășească în continuare pe același drum, iar problemele de sănătate nu i-au putut despărți mai devreme. Sunt extrem de recunoscători că povestea lor merge mai departe și păstrează legătura în mediul online cu toți oamenii care i-au susținut în ultima perioadă. Atât Autumn, cât și Jack încarcă imagini de familie pe Facebook, unde primesc sute și chiar mii de aprecieri.

Povestea lor este un exemplu de putere și iubire infinită. Acum te-ai convins că minunile există? Și nu durează doar trei zile, căci femeia și-a revenit acum un an, iar starea sa este din ce în ce mai bună.

Luptătoarea moldoveancă Mariana Draguțan a cucerit medalia de argint la turneul internațional din Zagreb

Luptătoarea Mariana Draguțan a cucerit medalia de argint la turneul internațional Zagreb Open. Sportiva de 22 de ani a obținut 3 victorii în categoria de greutate 55 kg, cu Erika Bognar (Ungaria), Laura Stanelyte (Lituania) și Lauren Mason (SUA), fiind învinsă doar de japoneza Moe Kiyooka.

Mariana Draguțan s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de lupte | IPN

La Zagreb la feminin vor mai evolua Iulia Leorda (53 kg), Anastasia Nichita (59 kg) și Irina Rîngaci (68 kg), conform olympic.md.

Titlul anului! A fost desemnată Miss Unica Sport – 2018
Articolul anterior
Avertismentul medicului: Boala care se confundă ușor cu un cancer, pentru că au simptome comune
Articolul următor