S-a stins din viață un reputat profesor universitar, membru al Academiei de Științe a Moldovei

S-a stins din viață Ion Dediu, membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, Dr. hab. în biologie, profesor universitar, director viager al Institutului de Ecologie și Geografie.

separator
Ion Dediu s-a născut la 24 iunie 1934, în satul Rediu Mare, județul Soroca. A absolvit Facultatea de biologie-pedologie a Universității de Stat din Chișinău în anul 1957, doctorantura la Universitatea de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova, postdoctorantura – la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a URSS din Leningrad, în anul 1978.

Din 1957 până în 1971 a lucrat la Academia de Științe a RSS Moldovenești; în anii 1971-1996 a activat la Universitatea de Stat din Chișinău; între 1990 și 1994 – la Departamentul de Stat pentru protecția mediului și resursele naturale în calitate de director general; în anii 1994–2001 a fost deputat al Parlamentului Republicii Moldova (președinte al Comisiei pentru agricultură, mediu și dezvoltare rurală).

Cercetătorul Ion Dediu a desfăşurat o activitate ştiinţifică prodigioasă, consacrând-o delimitării, argumentării şi recunoaşterii de noi regiuni ecozoogeografice: Regiunea Circummediteraneană Dulcicolă, Regiunea Ponto-caspică salmastro-dulcicolă; elaborării, argumentării şi promovării concepţiei „Ecogeografia apelor continentale”.

A descoperit şi formulat „Principiul excluderii reciproce a complecşilor biotici acvatici”, a fondat noi direcţii în ştiinţă: „Zoogeografia ecologică a apelor continentale”, „Ecotoxicologie acvatică”, „Ecologie politică”.

Ion Dediu a fost membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România (copreședinte fondator), Academiei Internaționale de Cosmonautică „E.C.Țiolkovski” (Moscova), Academiei Internaționale de Ecologie și Securitatea Vieții (Sankt-Petersburg), Academiei de Ecologie din România, Academiei Internaționale de Informatizare (asociată O.N.U., New York, Moscova), Academiei de Științe din New York (S.U.A.), Academiei Ucrainene de Ecologie (Kiev), Academiei Ruse de Științe ale Naturii (Moscova), Academiei Internaționale de Științe Economice (Moscova), Academiei Internaționale a Cadrelor (U.E. și UNESCO), Academiei Internaționale a Naturii și Societății Umane (Moscova), Academiei Balcanice de Științe, Noua Cultura și Dezvoltare Durabilă (Sofia, Bulgaria) ș.a. Membru al Clubului de la Roma (Comitetul „Viitor pentru Europa”); Profesor de Onoare/Doctor Honoris Causa al mai multor academii și universități din lume, membru al mai multor societăți academice de profil din străinătate.

Dumnezeu să îl odihnească în pace.

SUA anunță Moscova că Occidentul nu va recunoaște „niciodată” referendumurile din Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marti ca Statele Unite si aliatii sai „nu vor recunoaste niciodata” anexarea de catre Rusia de teritorii in Ucraina, relateaza AFP, citata de agerpres.ro.

„Noi si multe alte tari am fost clari. Nu vom recunoaste, nu vom recunoaste niciodata, anexarea unui teritoriu ucrainean de catre Rusia”, a declarat Blinken, in cadrul unei conferinte de presa, intrebat despre organizarea acestor „referendumuri” in teritoriile aflate sub control rus.

Rusia si autoritatile din regiunile pe care le ocupa in Ucraina au afirmat marti ca votul „da” este in mare parte in fruntea acestor „referendumuri” de anexare.

Seful diplomatiei americane a reiterat ca Statele Unite si aliatii lor vor riposta cu noi si „severe” sanctiuni impotriva Rusiei. El a vorbit alaturi de ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, care a cerut o revenire la „dialog”, deoarece „asa cum am spus in public si in privat acest conflict nu este in interesul nimanui”.

„Este important sa ne amintim ce se intampla aici”, a continuat Blinken. „Rusia a invadat Ucraina, a cucerit teritorii si s-a angajat intr-o actiune diabolica in aceste teritorii, fortand populatia locala sa plece”.

Unii oameni sunt stramutatii, iar altii „pur si simplu dispar”, a spus el.

„Apoi duc rusi acolo, instaleaza guverne marionete si organizeaza referendumuri manipuland rezultatul pentru a pretinde ca aceste teritorii apartin Rusiei”, a denuntat responsabilul american, adaugand ca Statele Unite vor sprijini eforturile Ucrainei de a „recuceri” aceste teritorii de la rusi.

Rezultatul „referendumurilor” din Donbas. Rușii anunță că peste 97% dintre votanți au ales anexarea la Rusia

Liderii rusi declara ca aproape 100% din locuitorii din teritoriile ocupate ale Ucrainei – regiunile Zaporojie, Donetk, Luhansk si Herson – au votat pentru aderarea la Rusia in cadrul unor referendumuri false. Asa-zisul vot sub amenintarea armelor a fost declarat nul si neavenit de catre toate tarile coccidentale, scrie aktual24.ro.

Potrivit agentiei ruse de stiri Interfax, care citeaza Comisia Electorala Centrala a Rusiei, „rezultatele preliminare” au aratat ca aproximativ 98% dintre cei care au „votat” in cele patru teritorii ocupate au sustinut anexarea rusa.

In timpul „referendumurilor”, trupele rusesti verificau casele rezidentilor si scriau numele localnicilor care votau impotriva anexarii, potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhii Haidai. In Enerhodar, in regiunea Zaporojie, trupele rusesti au amenintat cu mobilizarea pe front a persoanele care au votat impotriva aderarii la Rusia, a raportat Ministerul ucrainean al Apararii.

„Exista patrule rusesti pe strazi care distribuie ‘buletine de vot’ pentru ‘referendum’”, a scris Ministerul Apararii la 27 septembrie. „Ei indreapta armele spre oameni, le dau aceste ‘buletine’ si le spun exact ce casuta sa bifeze”.

Postul de stiri controlat de stat rusesc RIA Novosti a scris ca Rusia ar putea anexa oficial regiunile ocupate pe 4 octombrie.

In paralel cu mobilizarea, anuntata in Rusia la 21 septembrie, Rusia a sporit recrutarea ucrainenilor din regiunile ocupate ale Ucrainei. Reprezentantul instalat de Rusia in regiunea ocupata Zaporojie, Evhen Balytskyi, a declarat la 26 septembrie ca „voluntarii” locali se vor alatura armatei ruse in lupta sa impotriva Ucrainei in urma referendumului fictiv.

Kievul a avertizat ca voturile pentru anexarea ilegala nu vor schimba planurile de contraofensiva ale Ucrainei si ca nu vor avea loc discutii de pace in cazul in care aceste „referendumuri” vor avea loc. Natiunile G7 au declarat la 22 septembrie ca nu vor recunoaste pseudo-referendumurile, asigurand ca vor riposta cu sanctiuni mai „tintite” impotriva Rusiei.

Bilet lăsat pe mormântul părinților lui Putin: „Fiul dv. se comportă obraznic și amenință să arunce școala în aer”

În mediul online circulă o fotografie cu un bilețel pe care cineva l-ar fi lăsat la mormântul părinților lui Vladimir Putin. Autorul anonim atrage atenția că șeful de la Kremlin „se comportă obraznic” și „amenință să arunce școala în aer”, scrie digi24.ro.

„Dragi părinți! Fiul vostru se comportă obraznic! Lipsește de la lecțiile de istorie, se bate cu ai lui colegi de clasă, amenință să arunce școala în aer. Luați măsuri!”, scrie în biletul adresat părinților președintelui rus, potrivit NEXTA.

Maria Ivanovna Shelomova (1911-1998) și Vladimir Spiridonovici Putin (1911-1999) sunt înmormântați în cimitirul Serafimovkoye din Saint Petersburg.

Vreme mult prea caldă în noiembrie. Așa va fi până la finalul lunii!
Articolul anterior
La Chișinău, au fost comemorate victimele foametei organizate de regimul comunist în Ucraina și Moldova Sovietică
Articolul următor