SA „Apă-Canal Chișinău” atenționează că rețeaua de canalizare nu este un coș de gunoi

Rețeaua de canalizare a municipiului Chișinău se sufocă zilnic sub povara mai multor tipuri de deșeuri, cum ar fi măști, pungi, ambalaje, produse de igienă, cârpe, mănuși de unică folosință.

Cu această atenționare vine SA „Apă-Canal Chișinău”, care precizează că rețeaua de canalizare nu este un coș de gunoi, informează IPN.

„În condițiile în care unii dintre consumatori nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă că vasul de toaletă nu este un coș de gunoi, toate aceste deșeuri parcurg zilnic rețeaua de canalizare, iar în cele mai dese cazuri ajung la Stația de epurare, alteori se blochează pe traseu, determinând blocări ale sistemului”, menționează furnizorul într-un comunicat de presă.

Potrivit ACC, după ce se intervine pentru desfundarea unei rețele stradale, apa acumulată în rețea este evacuată pe stradă, cu tot cu deșeuri, determinând un grav disconfort. 

Și deși situația nu este provocată de vreo intervenție defectuoasă a furnizorului de apă, echipele ACC intervin de urgență pentru a spăla zona afectată.

„Apă-Canal Chișinău” atenționează cetățenii asupra necesității protejării rețelei de canalizare, a utilizării corespunzătoare a acesteia. Or, fenomenul s-a extins și tinde să devină o mare problemă pentru comunitate.

Consumatorii pot proteja sistemul de canalizare evitând să arunce resturi solide. De exemplu, mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în timpul lucrărilor de construcție, reparație sau renovarea locuinței nu are ce căuta în vasul de WC. 

La fel, nu se recomandă de aruncat în canalizare cârpe, vată medicinală și produse de igienă intimă. În urma pregătirii mâncării, vasele murdare de grăsimi trebuie să fie spălate cu apa caldă menajeră, în caz contrar, grăsimile, ajungând în conductele de canalizare, formează depuneri de grăsimi, iar secțiunea liberă a tubului se micșorează și se înfundă mai ușor. În cazul rețelelor exterioare principiile de bază sunt aceleași.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

OMS emite noi recomandări privind limitarea conţinutului de sodiu în alimentaţie
Articolul anterior
Călătorește cu privilegiile oferite de MAIB și Mastercard
Articolul următor