Să ne trăiască toate Mariile şi Magdalenele!

Creștinii ortodocși de stil vechi îi cinstesc pe Sfânta Maria Magdalena și marele mucenic Foca.

Pe 4 august, creștinii ortodocși de stil vechi îi cinstesc pe Sfânta Maria Magdalena și marele mucenic Foca. În această zi, oamenii trebuie să meargă la slujbe, să se roage și să împărtășească bucuria zilei. Cu această ocazie, echipa unica.md le felicită pe toate femeile care poartă numele de Maria şi Magdalena.

Sfânta Maria, numită și Magdalena, a fost cea dintâi muceniță, mironosiță și purtătoare de mir a lui Isus Hristos. Aceasta a trăit în vremea venirii pe pământ a lui Mâtuitorului și a fost vindecată de duhurile necurate. De atunci, Sfânta Maria Magdalena s-a făcut muceniță și următoarea lui Hristos, slujindu-L împreună cu celelalte sfinte femei, până la patimile Lui cele de bună voie, până la moartea pe cruce și până la îngroparea dumnezeiescului trup. Tot astăzi, poporul evlavios îl cinstește și pe Sfântul Mucenic Foca, de aceea, în această ti este interyis să fie sprins focul. Conform tradiției strămoșești, cei care nu respectă sărbătorile sunt pedepsiți cu foc, arșiță și grindină.

Sfântul Foca, conform percepţiei populare, face parte din triada „Ilie, Pălie şi Foca”. Dacă despre Foca se zice că este cel care răspunde de incendiile şi arşiţa care pârjolesc câmpurile cu grâne, Ilie Pălie se crede că ar fi fratele, tatăl său vizitiul Sfântului Ilie, sărbătoarea ţinându-se în popor tot de frica focului, dar şi a bolilor. Preoții precizează însă că toate acestea nu corespund dogmei bisericești.

Picioare obosite și grele: cauze și soluții
Articolul anterior
Un bărbat s-a sinucis chiar în faţa poliţiştilor după ce a ţinut ostatici doi copii
Articolul următor