Salariul minim pe economie și prețurile alimentelor în diferite țări ale lumii. Pe ce loc se situează Republica Moldova

În contextul unuia dintre cele mai mediatizate subiecte, privitor la salariul minim pe economie, analiticii de la Picodi.com au realizat un studiu, în care au analizat raportul dintre prețurile alimentelor și salariul minim pe economie, atât în România, R. Moldova cât și în alte 54 de țări ale lumii. Iar acest lucru, în mod cert, este un indicator al nivelului de trai în diferite țări de pe glob.

separator

Concluzii:

1. Aproape 25% din salariului minim pe economie în România este cheltuit exclusiv pe alimente.
2. Mai rău decât România o duce Republica Moldova (aici jumătate din salariul minim este cheltuit pe produse alimentare).
3. Nigeria este una dintre țări în care salariul minim nu este suficient nici pentru cel mai sărac coș de cumpărături.

Valoarea salariului minim pe economie în funcție de țară poate face referire la doar câteva sau câteva zeci de procente din salariați. Se presupune că legislația ar trebui să protejeze salariații împotriva unor plăți foarte mici. Analiticii de la Picodi.com au decis să verifice, dacă acești bani sunt suficienți pentru asigurarea unui confort minim al vieții și cum s-a schimbat valoarea salariului minim, în câteva zeci de țări în anul 2020.

Trend crescător

Studiul a cuprins 54 de țări, în care există salariul minim pe economie stabilit de legislație. Din analiză a reieșit, că povara fiscală diferă foarte mult de la țară la țară. De exemplu, în Insulele Filipine și Hong Kong salariul minim pe economie nu este impozitat deloc, în schimb în alte țări, diferența dintre salariul net și cel brut ajunge până la 40% (România). De aceea, în scopul unor comparații adecvate, am luat în considerare salariul net, adică banii, pe care orice salariat, care lucrează pe salariul minim pe economie, îi primește pe contul său sau în mână.

Salariul minim pe economie în lume

În anul 2020 cea mai mare creștere a salariului minim pe economie s-a înregistrat în Nigeria (64,8%). După schimbarea valutei în euro însă, valoarea salariului minim din această țară, este printre cele mai mici (66€). În unele țări precum SUA, Spania, Republica Africii de Sud sau Letonia, salariul minim pe economie nu s-a schimbat. În Kazahstan, valoarea salariului minim pe economie, de asemenea, nu a suferit schimbări, însă suma reală care intră pe contul salariatului a scăzut, luând în considerare mărirea primei rambursabile din acest an.

În clasamentul țărilor cu creșteri ale salariului minim pe economie, România s-a clasat pe locul 30 din 54 de țări luate în considerare. În 2020 salariul net este mai mare cu 6,6% față de anul trecut (1346 lei respectiv 1263 lei). În R. Moldova, salariul a crescut cu 6,3%, în Ungaria cu 8,1%, Bulgaria cu 8,8%, în Ucraina cu 13,2%, în Serbia cu 15,5%.

Produse alimentare de bază

La fel ca anul trecut, analiticii au decis să confrunte prețurile alimentelor cu salariul minim. Pentru acest demers, a fost creat un coș de cumpărături, care cuprinde 8 poziții: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Și deși această listă este foarte săracă, produsele din ea sunt în stare să acopere necesarul zilnic de produse nutritive ale unui adult. Prețurile acestor produse sunt monitorizate de milioane de internauți din întreaga lume.

Prețul produselor din acest coș la începutul anului 2020:

Laptele (10 litri) – 43,80 lei
Pâinea (10 bucăți a câte 500 g) – 25,50 lei
Orez (1,5 kg) – 6,9 lei
Ouă (20 bucăți) – 15,72 lei
Brânză (1 kg) – 23,26 lei
Carne de pasăre și de vițel (6 kg) – 146,73 lei
Fructe (6 kg) – 27,06 lei
Legume (8 kg) – 25,91 lei

Valoarea coșului de cumpărături cu produse de bază, în total, este de 314,88 lei. Cu 5,06% mai mult față de anul trecut.

Se poate supraviețui cu salariul minim pe economie în România? Dar în Moldova?

Coșul de cumpărături dat, reprezintă 23,4% din salariul minim pe economie net. Același coș de cumpărături, luând în considerare prețurile de anul trecut, a reprezentat 23,7% din salariul minim pe economie de la acea dată. Acest lucru înseamnă că, creșterea salariilor în România a întrecut creșterea prețurilor.

În R. Moldova se cheltuie pe alimente în jur de 50,1% din salariul minim pe economie, per cap de locuitor. Cât se cheltuie pe alimente în alte țări

Modul de a cheltui bani diferă de la familie la familie, la fel cum diferă și modul de a percepe confortul vieții. Însă, am comparat prețurile acelorași produse în alte țări și am verificat, cât la sută din salariul minim ar trebui să cheltuie un salariat, pentru a-și asigura nevoile de bază în materie de alimente.

Costul produselor alimentare de bază

În această clasificare, România s-a clasat pe locul 25. Cel mai bun raport dintre prețurile alimentelor și salariul minim pe economie s-a înregistrat în Australia, Marea Britanie și Irlanda. Acolo, coșul unor cumpărături de bază, este echivalentul a 7–7,3% din salariul minim local.

Sub România în această clasificare, se află Serbia (23,4%), Bulgaria (29,5%), Ucraina (42,1%) și Republica Moldova (50,1%).

În unele țări, precum Nigeria și Uzbekistan, valoarea salariului minim pe economie nu întrece valoarea nici celui mai sărac coș de cumpărături. 

Citește mai mult pe picodi.com

Tatăl a trei copii, dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Articolul anterior
Sute de donatori și-au manifestat bunătatea în cadrul campaniei ,,În braţele mamei”
Articolul următor
Alte articole interesante