Sancțiunile au ocolit-o pe fosta nevastă a lui Vladimir Putin! Ea și noul ei soț au investit milioane de euro în imobiliare în Europa

De la divorț, Liudmila Oceretnaia a dus o viață discretă; chiar și căsătoria sa din 2015 cu Artur Oceretni – pasionat de triatlon Ironman și cu peste 20 de ani mai tânăr decât ea – a fost ținută secretă până când jurnaliștii au descoperit că și-a schimbat numele de familie, scrie ziare.com.

Un tur al apartamentului lor din Marbella ar oferi o privire asupra modului în care au trăit, precum și o privire asupra a ceea ce pot cumpăra milioane de euro din banii rușilor, scrie Politico.eu, într-o amplă investigație

Nu este greu de înțeles de ce familia Oceretni ar fi vrut să scoată apartamentul la vânzare. Cuplul nu se află pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, dar acest lucru s-ar putea schimba rapid; la urma urmei, Londra i-a pus deja sub sancțiune pe Oceretnaia și pe copiii săi adulți. Dacă Bruxelles ar urma exemplul, apartamentul și restul portofoliului lor european ar putea fi brusc inaccesibile.

Autoarea investigației nu a apucat să vorbească vreodată cu Oceretnaia sau cu soțul ei în timp ce străbătea continentul pe urmele investițiilor lor imobiliare. Dar ceea ce a găsit în timpul urmăririi a ridicat întrebări despre ce anume este nevoie pentru a pune pe cineva sub sancțiuni.

De asemenea, a dezvăluit modul în care conversația se schimbă, în timp ce UE se luptă cu modul în care trebuie să se ocupe de sumele uriașe obținute adesea în mod ilicit, care au intrat aproape nereglementate înainte ca războiul să răstoarne relația confortabilă dintre banii rușilor și unele dintre cele mai luxoase destinații din Europa.

Pe timpul cât a fost Prima Doamnă, Luidmila a înființat o fundație numită Centrul pentru Dezvoltarea Limbii Ruse, care ulterior a fost redenumit și reprofilat ca Centrul pentru dezvoltarea comunicării interpersonale. După ce a divorțat de Putin în 2013, trei ani mai târziu, presa rusă a dezvăluit că s-a căsătorit cu Oceretni, președintele acestei fundații.

Fundația venea cu un alt avantaj. În timpul guvernării lui Putin, aceasta a achiziționat o fostă clădire guvernamentală din centrul Moscovei, care a aparținut bunicului scriitorului rus Leo Tolstoi.

Inspirată, se pare, de un conac descris în romanul „Război și pace”, Casa Volkonski a fost renovată și extinsă de către departamentul imobiliar al guvernului, care a adăugat două etaje noi la clădirea istorică, potrivit unei dezvăluiri a Fundației Anticorupție a disidentului rus Alekei Navalnîi.

Proprietatea a fost apoi dată fundației lui Oceretnaia, iar fosta primă doamnă pare să o fi folosit în mod productiv. Situată la 5 minute de mers pe jos de Kremlin, clădirea generează acum chirii de milioane de dolari – plătite, potrivit unei investigații Reuters, unei companii înregistrate pe numele ei de fată.

Investiții contra „viza de aur“

Căsătoria soților Oceretni a avut loc într-o perioadă în care portofoliul imobiliar al cuplului se extindea rapid.

Apartamentul oferit spre vizitare jurnalistei Politico în Marbella este unul dintre cele două din oraș pe care Oceretni le-a achiziționat cu puțin timp înainte de nuntă. Oceretni l-a cumpărat pe primul în 2011 pentru aproximativ 800.000 de euro, iar pe al doilea în 2014 pentru peste 1 milion de euro. Apartamentele rămân proprietatea sa, arată documentele de înregistrare obținute de Politico.

Printre alte persoane care au deținut proprietăți în Marbella se numără actorii Hugh Grant și Sean Connery, personalitatea de televiziune Simon Cowell și Rifaat al-Assad, unchiul președintelui sirian Bashar al-Assad. Potrivit presei locale, Putin deține o vilă în localitatea vecină La Zagaleta, o comunitate de stațiuni, potrivit presei locale.

În ultimele decenii, zona a devenit un magnet pentru banii rușilor, potrivit lui Javier de Luis, expert imobiliar la confederația de bază Ecologists in Action. Aproximativ 3.000 de ruși locuiesc oficial în Marbella, a spus el, adăugând că el crede că numărul real este mult mai mare.

„Mulți ruși își pun banii în proprietăți ca investiție. Ei cumpără, vând – este o sursă de venit pentru ei”, a spus de Luis. Pentru cei care doresc să ascundă sursa fondurilor obținute ilicit, piața imobiliară oferă numeroase oportunități de-a le spăla. „Spălarea banilor este uleiul care unge mașinăria”, a spus el.

În Marbella, acest lucru se întâmplă în principal prin cumpărarea de autorizații de construcție pentru case individuale sau proiecte mai mari, cum ar fi hoteluri – și apoi vânzarea lor înainte de începerea lucrărilor, a spus de Luis. O altă strategie frecventă în sectorul imobiliar este de a lua un împrumut pentru a cumpăra o proprietate, iar apoi de a-l rambursa în plăți mai mici, care sunt supuse unui control mai puțin amănunțit.

Apartamentul cumpărat în 2014 ar fi putut veni cu un alt avantaj major: din 2013, legislația spaniolă acordă permise de ședere celor care investesc cel puțin 500.000 de euro în proprietăți imobiliare spaniole. Aceste așa-numite vize de aur oferă acces nelimitat la călătorii în cele 27 de țări din Spațiul Schengen și dreptul de a solicita în cele din urmă rezidența permanentă în Spania.

Întrebat dacă Oceretnii au beneficiat de acest sistem, ministerul spaniol de interne a adresat întrebările ministerului de externe, care a refuzat să „divulge informații personale unor terțe părți”.

De ce se grăbesc să vândă?

Dacă soții Oceretni ar vrea să se debaraseze de proprietățile lor imobiliare din Marbella, ar avea un motiv imperios necesar pentru a face acest lucru: riscă să piardă accesul la apartament și la banii lor dacă devin ținta sancțiunilor UE.

De la asaltul pe scară largă al lui Putin asupra Ucrainei în februarie 2022, Statele Unite, UE și Marea Britanie au sancționat sute de persoane considerate a fi responsabile pentru război, pentru că au răspândit propagandă pro-război sau pentru că au furnizat o sursă de venit Kremlinului. UE a impus sancțiuni legate de Rusia pentru aproximativ 1.400 de persoane și entități, SUA aproape 2.500, iar Marea Britanie aproximativ 1.600.

Cu toate acestea, liderii internaționali nu au picat de acord cu privire la cine, mai exact, ar trebui să fie vizat. Doar 639 de persoane și entități au fost sancționate de UE, SUA și Marea Britanie până în septembrie, potrivit unei analize a datelor compilate de Brookings Sanctions Tracker, care monitorizează sancțiunile legate de invazia rusă în Ucraina. Printre acestea se numără cele două fiice ale lui Putin, precum și presupusa iubită a președintelui rus, gimnasta Kabaeva – dar nu și Oceretnii.

Oceretnaia a fost sancționată de Marea Britanie, ca parte a unui efort de a „lovi rețeaua financiară a lui Putin, înăsprind menghina asupra președintelui și a cercului său intim”, dar UE și SUA i-au lăsat până acum atât pe ea, cât și pe soțul ei, în afara listei.

O mare parte din discrepanța legată persoanele pe care SUA, UE și Marea Britanie le sancționează se reduce la diferențele de obiective.

UE tinde să nu folosească sancțiuni punitive pentru acțiuni din trecut, potrivit lui Viktor Winkler, un avocat specializat în politica sancțiunilor. În schimb, intenția este de a-i împiedica pe cei vizați să contribuie la alte abateri sau de a-i împiedica să culeagă beneficiile.

Pentru ca o persoană să fie sancționată de UE, numele acesteia trebuie să fie propus de un guvern național și apoi aprobat de toate țările UE. Mai mulți diplomați ai UE au declarat pentru POLITICO că nu știau că vreo țară a sugerat sancționarea soților Oceretni.

UE este conștientă de faptul că deciziile sale se pot confrunta cu provocări juridice. Aproximativ 70 de oligarhi și membri ai familiilor acestora au dat în judecată UE pentru a-și recupera bunurile. Unele dintre ele, precum Saodat Narzieva, sora magnatului uzbec Alișer Usmanov, și Olga Ayziman, fosta soție a miliardarului Mihail Fridman, au fost retrase discret de pe lista de sancțiuni.

Totuși, faptul că familia Oceretni nu a fost vizată de UE nu înseamnă că nu va fi niciodată vizată.

Grupul de lucru internațional privind sancțiunile împotriva Rusiei, cunoscut sub numele de grupul Yermak-McFaul, sugerează ca membrii de familie ai persoanelor sancționate să fie, de asemenea, incluși pe listă pentru a împiedica transferul de fonduri către aceștia – mai ales dacă duc un stil de viață incompatibil cu veniturile lor oficiale, așa cum pare a fi cazul familiei Oceretni.

Nu există nicio dovadă publică că Oceretni și-a obținut averea și proprietățile în mod ilegal, dar valoarea acestora pare să depășească sursele sale de venit cunoscute.

Se așteaptă ca Josep Borrell, șeful afacerilor externe ale UE, să prezinte în iunie o propunere care să permită blocului comunitar să sancționeze persoane pentru corupție. Astfel, ar fi mai ușor să fie vizate persoane care nu contribuie direct la războiul din Ucraina.

Grupuri precum Fundația Anticorupție și guvernul ucrainean au cerut deja ca familia Oceretni să fie adăugată pe lista de sancțiuni a UE. „Credem cu tărie că doamna Oceretnaia trebuie să fie sancționată”, a declarat un oficial guvernamental ucrainean.

Trei cărți consacrate victimelor foametei organizate de sovietici în 1946-1947, lansate la Chișinău

Ororile foametei organizate din 1946-1947 s-au aflat în atenția participanților la tripla lansare de carte consacrată comemorării victimelor acestui genocid.

Trei cărți consacrate victimelor foametei din 1946-1947, lansateFoto: moldova1.md

La Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” au fost prezentate volumele „Cartea foametei” de Larisa Turea, „Cu ochii celuilalt” de Nicolae Rusu și „Crucea pământului” de preotul Anatol Cristea. Vechea Cruce de salcâm nu a apărut întâmplător pe coperta cărții scrise de preotul Anatol Cristea, transmite Moldova1.md.

„Este crucea durerii, care simbolizează tragedia anilor 46-47 prin care au trecut basarabenii noștri și ce este interesant că această cruce se păstrează până în prezent în cimitirul satului Flămânda. Acolo erau înmormântați oamenii care mureau de foamete, acolo grămăjoară, fiindcă lumea era în imposibilitatea de a-i înmormânta”, a spus preotul Anatol Cristea din satul Gotești, raionul Cahul.

„Crucea pământului” este consacrată celor patru veri drepți ai lui Anatol Cristea care au murit prin înfometare, dar și tuturor victimelor foametei. Iar Nicolae Rusu a scris romanul „Cu ochii celuilalt”, la îndemnul prietenului său, Vasile Șoimaru. A pornit de la un caz concret din satul natal.

„Am luat ca subiect istoria unui adolescent care a fugit de acasă de frică să nu fie sacrificat și am ajuns urmărind destinul acestui băiat. A trecut prin foamete, deportări. Finalul acestui roman se încheie cu 2014, când rușii au ocupat Crimeea. Acum lucrez la partea a doua, urmăresc destinele celor trei copii ai lui care sunt martori la agresiunea Rusiei față de Ucraina”, a relatat scriitorul Nicolae Rusu.

„Cartea foametei” de Larisa Turea, ajunsă la a patra ediție, este una deosebit de solicitată de cititori, a stat la baza unor spectacole radiofonice și de teatru. Autoarea a început să scrie despre genocidul prin înfometare încă în anii 80 și până astăzi este interesată de mărturiile supraviețuitorilor foametei.

„E nevoie de aceste mărturii și-i vorba de faptul că ar putea fi o idee națională tratarea de acest sindrom post-traumatic pentru că foametea din 1946-47 este cea mai mare tragedie postbelică din zona noastră. În special, a Basarabiei de sud. Sunt sate în Găgăuzia unde au decedat 80 de procente din populație”, a menționat scriitoarea Larisa Turea.

Lansarea celor trei cărți a fost și o comemorare a victimelor genocidului de acum 77 de ani.

„Victimele foametei organizate de către regimul bolșevic din URSS, care a venit să ne elibereze. Ne-au eliberat! De pâine și de sare, de săpun și de toate celelalte bune și pe jumătate din noi încă în Siberia ne-au trimis!””, a declarat economistul Vasile Șoimaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

„A fost o acțiune organizată deliberat a autorităților de atunci comuniste pentru a extermina populația românească, populația basarabeană. Acum ceea ce trebuie să facem e să vorbim cât mai mult despre ce pot face regimurile autoritare prin prisma evenimentelor pe care le trăim în proximitatea noastră”, a punctat Igor Grosu, președintele Parlamentului.

La cei 90 de ani ai săi, scriitoarea Eugenia David nu poate uita suferințele și umilința prin înfometare.

„A fost o strășnicie! Îmi amintesc totul absolut. Tot anul cela am vândut casa, că murea tata de foame.”

„Aceste persoane au trecut prin foamete, război, patimi, multă durere”, spune Vladimir Forțu.

„Prin poduri le-a fost măturat tot ce au avut și au suferit. Ferească Dumnezeu să nu se mai întâmple niciodată ceea ce a fost!”, a conchis profesoara Elena Botin.

În cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, este marcată Ziua comemorării victimelor foametei din 1946-1947.

O trotinetă electrică lăsată la încărcat a distrus un bloc din Iași. A urmat un incendiu care i-a provocat arsuri grave proprietarului

S-a cutremurat un bloc din Iași în urma unui incident șocant. O trotinetă electrică lăsată de proprietar la încărcat, în sufragerie, a explodat.

Deflagrația a fost atât de puternică, încât peretele exterior al apartamentului a fost smuls și azvârlit în fața imobilului. Posesorul trotinetei a fost rănit în incendiul care a urmat.

30 de oameni și-au părăsit în grabă locuințele după ce în blocul lor cu 10 etaje, de peste drum de Grădina Copou, în apartamentul de la etajul 5, acumulatorul unei trotinete electrice, lăsat sub tensiune, s-a supraîncarcat și a explodat, transmite protv.ro.

Deflagrația a fost atât de puternică încât a rupt peretele exterior din beton al camerei în care se afla vehiculul cu două roți.

În apartamentul din Iași, un bărbat de 22 de ani a suferit arsuri.

Sabin Maxim, vecin: „Băiatul cerea ajutor, striga după ajutor și mult fum, foarte mult fum. L-am luat, l-am dus jos. Era speriat și dezorientat. L-am scos afară, am sunat la 112. L-am întrebat ce s-a întâmplat și a zis că trotineta i-a explodat.”

Vecină: „A pocnit odată și a sărit geamul pe acolo bucățile toate în jos.”

Vecină: „Deodată a început să zboare sticle și ce mai vedeți pe acolo cărămizile.”

Vecin: „Băiatul era scos afară stătea acolo lângă bară ars tot piciorul săracul.”

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: „O intoxicație cu fum. Este în unitate primire urgențe a spitalului. Prezintă o arsură la nivel planetar gradul doi.”

În România nu există o situație cu numărul incendiilor pornite de la acumulatorii trotinetelor – dar pompierii din alte țări vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Brigada de pompieri din Londra, de pildă, a raportat anul trecut 12 incendii provocate de trotinete electrice.

În cazul exploziei din blocul de lângă Grădina Copou, a fost deschisă o anchetă. S-a stabilit că tânărul rănit era în vizită la prietena lui – care locuia acolo cu chirie. Trotineta era la încărcat în sufragerie și a avut ghinionul să se afle lângă ea atunci când a explodat.

Ce face ca bateriile trotinetelor, de cele mai multe ori de tipul litiu-ion sau litiu-polimer, să ia foc? Poate fi vorba de o defecțiune sau de o deteriorare fizică a acestora sau, în cele mai frecvente cazuri, de o supraîncarcare.

Georgică Onofreiasa, purtător de cuvânt ISU Iași: „O singură celulă Li-ion defectă este suficientă pentru a declanșa procesul cunoscut sub numele de ambalare termică. Când una dintre celule se defectează, celulele din jur încep să se supraîncălzească în scurt timp și apare fenomenul de ambalare termică, ceea ce poate duce rapid la incendii devastatoare”.

Încă o tânără, surprinsă în mașina bărbatului reținut de poliție. Oamenii legii cer ajutorul cetățenilor

Actualizare:: Poliția anunță că a fost identificată posibila martoră pe cazul fetei de 19 ani din Orhei, dispărută de pe 12 aprilie. Aceasta este interogată. „Tânăra, posibil martor, a fost identificată și la moment este audiată de polițiști. Mulțumim tuturor pentru colaborare”, se arată în mesajul Poliției.

Știre inițială: În această imagine este mașina în care a urcat fata de 19 ani pe o stradă din Orhei. Aceasta a fost fixată de camerele de monitorizare a traficului, spre Chișinău, cu puțin timp înaintea reținerii bărbatului, comunică Poliția.

Suspectul avea alături o tânără care poate fi martor important pe acest caz.

Rugăm fata din imagine și persoanele care o recunosc să ne informeze.

Identitatea fetei și sursele de informare vor fi protejate de Poliție. Mizăm pe colaborarea tinerei cu organele de drept, declarațiile ei sunt foarte importante pentru găsirea fetei dispărute.

Numărul la care puteți oferi informații este 060033442.

Proteste anti-război în Rusia! S-au extins deja în 60 de orașe
Articolul anterior
Nepotul lui Ramzan Kadîrov a fost numit vicepremier în Cecenia. Un „lider talentat și de încredere”
Articolul următor