Reprezentanții Direcție Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” au demarat un șir de cercetări arheologice în diferite locații din capitală, inclusiv în preajma Muzeului orașului Chișinău (Turnul de Apă), scrie ziarulnational.md.
Cercetătorii desfășoară săpături arheologice în zona turnului de apă, unde au fost descoperite urmele unor construcții care au făcut parte din sistemul de funcționare a apeductului urban.
Totodată, pe parcursul lunii mai 2023 sunt realizate sondaje arheologice non-invazive, în colaborare cu dr. Dan Ștefan de la București în zonele siturilor:
-„Seliștea tătărească din valea râului Bâc”;
-„Piața Veche”;
-„Cimitirul și Biserica Sf. Constantin și Elena”;
– „Soborul Vechi/Muzeul Bisericesc”.
Gest emoționant din partea a doi pompieri, surprins în accidentul de la Orhei. Au luat în brațe un copil pentru a-l liniști, a cărui mamă a fost rănită
Un cadru emoționant de la accidentul de la Orhei soldat cu decesul a trei persoane și rănirea altor 13, a fost relatat pe facebook de Diana Maxim, ofițer principal al serviciului de presă al Direcției Situații Excepționale Orhei. Accidentul teribil a avut loc ieri, 25 mai, între localitățile Mălăiești și Fedoreuca. Doi pompieri au dat dovadă de bun simț, după ce au luat în brațe un micuț pentru a-l opri din plâns. Mama copilului a fost rănită, iar tatăl o asista în acel moment.
„Acest copilaș plângea speriat de haosul provocat de un accident teribil la Orhei. Tăticul lui stătea lângă soția traumată și îi acorda un suport moral în timp ce medicii și salvatorii îi acordau ajutor medical. Însă pompierii de la Orhei Stas Melnic și Petru Mudrea ca bravi tătici au liniștit copilul și s-au împrietenit. Respect colegilor mei pentru faptul că în orice situație de urgență, necondiționat și din bunul simț uman găsesc soluții utile pentru orice cetățean”, a scris Diana Maxim pe Facebook.
Un medic ginecolog din Fălești, trimis în judecată pentru malpraxis. Greșeala care a dus la moartea nou-născutului
Procuratura raionului Fălești, a finisat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală, în privința unui medic obstetrician ginecolog, învinuită de încălcarea din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale ce au cauzat decesul pacientului.
Procurorii i-au înaintat învinuirea pe faptul că, inculpata, activând în calitate de medic obstretician-ginecolog al Secției obstretică și ginecologie a IMSP „Spitalul raional Fălești”, a manifestat o atitudine neglijentă faţă de obligaţiile sale de serviciu, contrar reglementărilor ce vizează activitatea medicilor.
Mai exact, la data de 15 mai 2018, medicul fiind la serviciu, aflându-se în sala de naștere, nu a determinat existența bazinului strâmtat al pacientei, ca urmare având loc o naștere obstructivă, complicată, situație care necesita transportarea gravidei la o instituție de un nivel mai înalt, sau în caz de contraindicație pentru transportare, fiind necesară operația cezariană în perioada I a travaliului.
Doctorul, însă, a luat decizia incorectă de administrare a Oxitocinei, aceasta fiind contraindicată în asemenea situații, iar ca rezultat s-a decis ca nașterea să continue pe cale naturală.
În cadrul primirii aceleiași nașteri a apărut o altă situaţie obstetricală în care, din motivul că nu a fost utilizată extracția pneumatică a fătului cu aplicarea ventuzei obstreticale, copilul s-a născut în stare gravă, fiindu-i provocate leziuni corporale în rezultatul cărora ulterior, la data de 05 iunie 2018 în IMSP „Spitalul clinic Municipal nr.1.” a survenit decesul nou-născutului.
Învinuita pledează nevinovată.
Infracțiunea incriminată inculpatei se pedepsește cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
Șase persoane de la MAI și ANP au lucrat pentru Șor: Au filat doi procurori anticorupție. Detalii oferite de PCCOCS
Urmare a unui dosar penal trimis în judecată de procurorul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), șase pensionari ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au fost recunoscuți vinovați pentru filarea a doi procurori anticorupție, înaintea prezidențialelor din noiembrie 2020.
Potrivit PCCOCS, faptele au avut loc în Chișinău, pe parcursul a opt zile.
Majoritatea celor șase bărbați erau atunci domiciliați în Capitală, fiind originari din Anenii-Noi, Chișinău și Lipcani-Briceni, cu vârste cuprinse între 34 și 53 de ani. Primul din aceștia a fost angajat neoficial un fost șef de penitenciar, de către un fost Vice-ministru al MAI, pe care-l cunoștea din perioada în care ultimul a activat în conducerea sistemului penitenciar. Potrivit datelor din dosar, acesta-i promisese un salariu lunar de 20.000 lei.
În prima lună de la angajare în securitatea internă a partidului „Șor,” inculpatul verifica activitatea președinților din interiorul partidului, respectarea orarului de muncă de către activiști, interacționarea lor cu cetățenii. Ulterior, inculpații au declarat că au primit indicația să viziteze primarii din raioanele Criuleni, Dubăsari, Cimișlia și Glodeni, care erau simpatizanți ai unui alt partid care nu avea reprezentanți în Parlament, din motivul că aceștia nu ar fi îndeplinit îndeajuns de bine unele sarcini.
Însă, doar peste o lună, cu puțin înainte de alegerile prezidențiale, fostul Vice-ministru i-a cerut primului din inculpații recrutați să formeze un grup de persoane, care să urmărească neobservat un procuror și un adjunct de la Procuratura Anticorupție. Aceștia urmau să afle unde și cu cine se vor întâlni procurorii, iar alți inculpați erau instruiți specific să verifice dacă procurorii se vor întâlni cu reprezentanți ai aceluiași partid extraparlamentar.
Pe parcursul celor opt zile, unul din inculpați închiria mașini de la o companie în scopul filării procurorilor, pe care le schimbau în fiecare zi, iar filarea era efectuată de către diferiți inculpați în diferite zile. Aceștia-i raportau primului inculpat recrutat, care sintetiza informația despre itinerarul procurorilor în note informative și capta imagini fotografice, pe care le prezenta fostului Vice-ministru.
Cei doi procurori anticorupție, însă, au sesizat faptul că erau filați și au depus plângeri la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Ulterior investigațiilor comune ale procurorilor PCCOCS cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI, dosarul a fost trimis în judecată în mai 2021.
Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, însă, a fost pronunțată în mai 2023, în lipsa a trei inculpați, atunci când termenul de tragere la răspundere pentru încălcarea inviolabilității vieții personale a expirat. Potrivit legii, infracțiunea investigată se pedepsește cu amendă de până la 37.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore. Deși au fost liberați de răspundere, chiar dacă au fost recunoscuți vinovați, instanța a dispus ca cei șase să achite cheltuielile de judecată, de peste 28.000 lei.
În ceea ce privește vinovăția în același dosar a fostului Vice-ministru, cauza a fost trimisă în judecată de procurorii PCCOCS pentru crearea și dirijarea acestui grup criminal organizat, care include și alți membri. Conform Codului penal, crearea și conducerea unei organizații criminale se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 8 la 15 ani, iar învinuitul va putea fi tras la răspundere pe parcursul a 20 de ani de la comiterea infracțiunii din octombrie 2020. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele vizate însă beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.