Săpături arheologice valoroase în Chișinău: a fost descoperit un mormânt misterios

Un mormânt necunoscut a fost identificat de arheologic în timpul săpăturilor care au loc în Capitală. Deocamdată nu se știe cui aparțin osemintele.

„Surprizele” Chișinăului subteran: Arheologii au descoperit un mormânt misterios în timpul săpăturilor

„Unii deschid forumuri, noi deschidem morminte. Lucrăm… Chișinăul istoric are încă multe surprize!”, a scris pe rețelele de socializare istoricul Sergiu Musteață.

Omul de știință a menținut însă intriga. Deocamdată nu se cunoaște cui aparține mormântul, iar savantul afirmă că alte informații vor fi dezvăluite ulterior.

Totuși, conform informațiilor de care dispune Europa Liberă, sicriul din lemn a fost găsit în preajma bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena din apropierea Circului. Osemintele au fost plasate într-un cavou și puse în criptă, iar în timpul lucrărilor care s-au făcut acolo anterior, locul de veci nu a fost atins.

Arheologicii spun că sicriul a fost îmbrăcat în pânză cu fir metalic. Specialiștii presupun că acolo și-a găsit somnul de veci era cineva important, iar internauții au presupun că ar putea fi vorba despre un cleric.

sursa: www.realitatea.md

Nereguli la Institutul Oncologic: alimente alterate sau păstrate necorespunzător. Alimente bune, ascunse în încăperi încuiate pentru a fi sustrase

Nereguli în alimentaţia pacienţilor de la Institutul Oncologic din Chişinău. Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, spune că în urma unui control inopinat s-au depistat alimente alterate sau păstrate necorespunzător.

Șeful unei secții din cadrul Institutului Oncologic, reținut pentru  corupție, plasat în arest pentru 20 de zile. CNA: un nou denunț a fost  depus pe numele lui – Ziarul de Gardă

De asemenea, cantităţi importante de produse, precum pâine, pește, ficat de curcan, carne de vită, crupe, ulei, sare şi zahăr, erau ascunse în încăperi încuiate. Într-o debara au fost găsite 17 lăzi cu prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete de detergent praf şi altele.

Ministrul Sănătăţii afirmă că, de fapt, produsele erau pregătite pentru a fi sustrase din spital, scrie TVR Moldova.

Poliţia a întocmit un proces verbal în acest caz iar şefa blocului alimentar şi-a dat demisia. Nemerenco mai notează că, a doua zi după control, meniul s-a îmbunătățit, pacienţii primind cu chifle, eclaire și croissante coapte in bucătăria spitalului.

Amintim că verificările în spitale au început după ce mai multe femei s-au plâns, pe reţelele sociale, de mâncarea proastă din maternităţi.

„Ora Pământului”. Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina în această seară timp de o oră

Astăzi, 25 martie, marcăm „Ora Pământului”. În acest context, Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30.

ASTĂZI: ORA PĂMÂNTULUI 2022. Oameni din toată lumea sting lumina în această  seară, timp de o oră - Alba24

„În această sâmbătă, împreună cu instituțiile guvernamentale ne alăturăm mișcării globale „Ora Pământului”. Acțiunea reprezintă un simbol al respectului pentru natură, un aport în diminuarea consecințelor schimbărilor climatice. Te îndemnăm să deconectezi lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

Potrivit Ministerului Mediului, anul acesta, de Ora Pământului 2023, World Wildlife Fund (#WWF) lansează provocarea de a dărui o oră pentru Pământ în fiecare lună. „O oră, în care alături de familie sau prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură”, precizează sursa citată.

Ministerul Mediului avertizează, în context, că biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură.

Earth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei.

Din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

Avion întors pe aeroport, după ce unui pilot i s-a făcut rău

Un avion care zbura pe ruta Timișoara – Hurghada (Egipt) a aterizat de urgență pe aeroportul Henri Coandă din București, sâmbătă, 25 martie. Pilotul aeronavei Tarom și-a pierdut cunoștința în timpul zborului, aparatul fiind adus la sol de copilot cu cei 138 de pasageri aflați la bord.

Aeronavă Tarom întoarsă la Otopeni, după ce unui pilot i s-a făcut rău. Avionul plecase din Timișoara către Egipt

Aeronava Boeing 737-800NG TAROM, înmatriculat YR-BGK, care opera sâmbătă zborul charter RO7673 pe ruta Timișoara – Hurghada a aterizat pe aeroportul din București.

Copilotul, o femei, a luat decizia să se întoarcă spre aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) când aeronava era deasupra Bulgariei.

Se pare că pilotul de 30 de ani este inconștient, avionul fiind așteptat de echipajele de urgență la Otopeni și spitalizat la București.

Aeronava va pleca spre destinație (Egipt) cu un alt echipaj.

Parlamentul Republicii Moldova, iluminat în culorile drapelului Ucrainei
Articolul anterior
Un bărbat de 40 de ani a murit, după ce s-a electrocutat căzând într-o piscină pentru copii la Tohatin
Articolul următor