Săptămâna începe cu vreme caldă și frumoasă

Meteorologii anunță vreme caldă și frumoasă la început de săptămână, dar și în următoarele zile.

Astfel, la Nord, astăzi termometrele vor urca până la 10 grade în timpul zilei, iar în timpul nopții vor indica până la -1 grad.

În Centru, ziua vor fi până la 11 grade, iar noaptea 0 grade.

Iar în Sudul țării vor fi până la 14 grade pe parcursul zilei și 3 grade noaptea.

Precipitații nu vor fi, iar vremea se menține la fel și în următoarele zile.

Caz şocant la Internatul Psihoneurologic din Bălți! Un beneficiar, scos afară şi abandonat la autogară, ar fi încercat să-și pună capăt zilelor. Reacția instituției

Caz șocant la Internatul Psihoneurologic din Bălți. Un bărbat în vârstă de 48 de ani, beneficiar al instituției, a fost scos afară forțat de angajați și lăsat de izbeliște, pe un scaun, la autogară. Potrivit avocatei bărbatului, nu este pentru prima dată când „personalul Internatului manifestă un comportament agresiv față de acesta, ultimul fiind terorizat de nenumărate ori, încercând chiar să se sinucidă”. Solicitată de UNIMEDIA, administrația instituției respinge acuzațiile și declară că pacientul a fost externat, în baza legii.

UNIMEDIA a discutat cu avocata lui Roman, care a comunicat că deși bărbatul are un grad de dizabilitate, știe să scrie și să citească, motiv din care ar fi incomod pentru administrația instituției.

„Ei îl terorizau mereu. O dată a făcut și o tentativă de suicid, însă am remediat situația. Roman nu este comod pentru administrație, este un bărbat care știe să scrie și să citească. Anterior a scris la avocatul poporului și alte instanțe, fapt care a nemulțumit conducerea internatului. Este un medic care nu o dată l-a închis într-o altă secție, fără acordul lui, i-a luat toate lucrurile personale, fără explicații. 

Ieri l-au dat afară, nu m-a sunat nimeni să-mi comunice acest lucru, deși cunosc că sunt avocatul lui. I-au spus: „Îți iei lucrurile și te ducem”. L-au dus la autogară și l-au lăsat pe scaun”, a comunicat Ina Cepoi.

Avocata a precizat că la moment i-a găsit un loc de muncă la o stână, unde Roman va locui și va primi și un salariu.

„El nu are unde trăi, i-au luat cheile de la cameră, unde deja au pus o altă persoană. Pe el l-au dat afară și s-au dat indicații, dacă vine, să fie chemată poliția, iar dacă cineva din personal îi va permite să intre, va fi pedepsit. L-au alungat fără să-i ofere o alternativă. De când a venit acest medic nou, Roman mereu a fost terorizat, până a veni, bărbatul lucra ca sanitar, primea salariu, poate unul mic, dar care îl făcea foarte fericit, care îl stimula. Roman este foarte muncitor”, a menționat avocata.

Solicitată de UNIMEDIA, directoarea Centrului, Liliana Tipa, a declarat că beneficiarul a fost dezinstuționalizat în baza unei decizii a Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova având în vedere dorința acestuia de a reveni în localitatea de baștină și refuzul exprimat pentru a fi admis în serviciul „Locuință protejată”, precum și abilitățile dezvoltate pentru un trai independent.

Prin urmare, administrația Centrului urmează să închidă cazul, conform procedurii stabilite, iar structura teritorială de asistență socială Ungheni să acorde suport și să monitorizeze situația.

La rândul său, avocata Ina Cepoi a menționat că decizia este una ilegală, pe care o va contesta.

Din descrierea asistentei sociale a insituției pentru Roman, reiese că bărbatul îi amenință mereu „cu drepturile omului și linia fierbinte”, ar fi agresiv, alcoolic, dar menține curățenia în cameră și se autodeservește.

În 2022, Moldova a pierdut un caz la CtEDO. Curtea a cordat pentru trei femei cu dizabilități intelectuale, paciente ale unui spital din Bălți, violate repetat de medic și impuse să facă avort, 80,000 Euro cu titlu de prejudiciu și 5,000 Euro cu titlu de costuri și cheltuili. 

Astfel, Curtea a constatat că „autoritățile au eșuat să realizeze o investigație eficientă a plângerilor reclamantelor privind rele-tratamente, în pofida faptului re-deschiderii procedurilor de 4 ori, urmare a plângerilor acestora”.

Recensământul populației: De ce se cer IDNP-ul și numărul de telefon al cetățenilor

În timpul recensământului, cetățenilor li se cere numărul lor de identificare (IDNP) și numărul de telefon. Șeful direcției Recensăminte de la Biroul Național de Statistică, Dorin Lozovanu, a vorbit într-un interviu pentru NewsMaker de ce este nevoie de acest lucru și cum ne sunt protejate datele. 

„Biroul de Statistică este probabil una din cele mai protejate instituții. Legea obligă să nu transmitem datele nimănui, chiar și la o anumită solicitare. Toate datele sunt folosite doar pentru statistici. Acest lucru nu este valabil doar în Moldova. Fiecare țară are astfel de legi”, a menționat Lozovanu.

El a subliniat că recenzorii nu vor verifica documentele cetățenilor, dar le va cere numărul lor de identificare (IDNP).

„Persoana pur și simplu trebuie să spună aceste 13 cifre. Pentru ce? Pentru a verifica că o astfel de persoană există, deoarece pot exista date inventate. IDNP este de asemenea necesar pentru a evita duplicarea datelor. Chiar și aici, pentru oamenii deosebit de precauți, există o opțiune de compromis. Ei pot numi doar ultimele 4 cifre”, a menționat Lozovanu.

El a explicat și de ce cetățenii sunt rugați să comunice numărul lor de telefon.

„Numărul de telefon nu este obligatoriu de a fi comunicat. Care este ideea? După recensământ, va avea loc un control al calității. O parte din aceasta se va face prin telefon. Acest lucru va fi selectiv. Dacă undeva datele vor părea dubioase sau dacă vom vedea că recenzorul nu a fost cel mai conștiincios”, a conchis Lozovanu.

Pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

Cetățenii care vor refuza să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”. Detalii AICI.

Recensământul este finanțat din bugetul de stat, dar și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special Uniunea Europeană și UNFPA care oferă BNS suport tehnic și financiar. Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane 75 de mii de EUR, dintre care 2 milioane sunt oferite de UE, iar 75 mii euro din partea UNFPA. Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.

Premierul Dorin Recean a declarat la ședința Guvernului că asupra întrebărilor de la recensământ „s-a lucrat foarte mult” și a chemat cetățenii să aibă o atitudine responsabilă. 

Maia Sandu cere consolidarea apărării anti-aeriene a Ucrainei

Apelul Maiei Sandu pe rețelele „X” către Ministrul Apărării al Olandei, Kajsa Ollongren, de a livra mai multe mijloace de apărare anti-aeriană Ucrainei a fost mediatizat la nivel național în Ucraina, relatează IPN.

Ukrainska pravda reproduce apelul Maiei Sandu, sonorizat în cadrul întrevederii cu decizionara din Țările de Jos, de a pune la dispoziția Ucrainei a unui număr mai mare de sisteme de apărare aeriană.

Potrivit datelor oficiale, președinta Republicii Moldova a discutat cu Kajsa Ollongren modalități de consolidare a parteneriatului bilateral de apărare și de consolidare a securității cibernetice. „Evocând faptul că aseară (10 aprilie) o rachetă rusă a distrus cea mai mare centrală electrică din regiunea Kiev, am subliniat nevoia urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina”, a relevat pe rețele Maia Sandu.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelensky, după încheierea summitului Inițiativei Trei Mări de la Vilnius, unde a participat și premierul moldovean Dorin Recean, a cerut din nou ajutor de echipamente de apărare anti-aeriană a Ucrainei.

Canada anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei după moartea lui Aleksei Navalnîi
Articolul anterior
2 ani de la depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE. Maia Sandu: „În doi ani, Moldova a făcut mulți pași hotărâți pe calea europeană”
Articolul următor