Șapte ani de închisoare pentru fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, cer procurorii francezi. „Un pact faustian de corupție”

Procurorii francezi au cerut șapte ani de închisoare și o amendă de 300.000 de euro pentru fostul președinte al Franței Nicolas Sarkoy pentru că ar fi acceptat milioane de euro de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi pentru finanțarea campaniei sale din 2007, informează Reuters.

Former French president Nicolas Sarkozy leaves after a hearing in his trial on charges of illegal campaign financing from Libya for his successful 2007 presidential bid, at the Tribunal de Paris courthouse in Paris, on March 27, 2025. French prosecutors requested on March 27, 2025, a seven-year prison sentence for former president Nicolas Sarkozy in his trial on charges of accepting illegal campaign financing in an alleged pact with the late Libyan dictator. Nicolas Sarkozy leaves his Trial – Paris AJ, France – 27 Mar 2025,Image: 980206233, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jumeau Alexis/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Procesul lui Sarkozy a început în luna ianuarie, fostul președinte fiind acuzat de „tăinuirea delapidării de fonduri publice, corupție pasivă, finanțare ilegală a campaniei electorale și conspirație în vederea comiterii unei infracțiuni”.

Procurorii au cerut și o interdicție de cinci ani de a candida la funcții publice și de exercitare a unor drepturi.

Procurorul Sebastien de La Touanne a descris acuzațiile împotriva lui Sarkozy și a altor 12 inculpați ca fiind „corupție de mare intensitate”, spunând instanței: „O imagine foarte întunecată a unei părți a republicii noastre a ieșit la suprafață”.

De La Touanne a mai spus că Sarkozy a încheiat „un pact faustian de corupție cu unul dintre cei mai dezgustători dictatori din ultimii 30 de ani.

”Avocații lui Sarkozy au spus în fața jurnaliștilor că sentințele cerute de procurori sunt aspre și nejustificate. „Este nevinovat”, a spus avocatul Christophe Ingrain.

Într-o postare pe Facebook, Sarkozy a spus că dosarul este unul motivat politic adăugând: „Voi continua să mă lupt centimetru cu centimetru pentru adevăr și să cred în înțelepciunea instanței”.

Procurorii au mai cerut pedepse între un an și 6 ani de închisoare și amenzi de până la 150.000 de euro pentru un apropiat al lui Sarkozy, Claude Gueant, pentru fostul ministru de Interne Brice Hortefeux și fostul șef al finanțării campaniei, Eric Woerth.

Fostul președinte de centru-dreapta a fost prins în dispute judiciare de când a părăsit funcția, în 2012. Anul trecut, curtea supremă a confirmat o condamnare anterioară pentru corupție, Sarkozy fiind nevoit să poarte un an de zile o brățară electronică, o premieră pentru un fost șef al statului francez.

Tot în 2024, o curte de apel a menținut o altă condamnare pentru finanțare ilegală a campaniei electorale din 2012. Sentința ar putea ajunge în examinarea curții supreme în cursul acestui an

Sportivii moldoveni au obținut trei medalii la Campionatul European de Sambo

Lotul național de sambo al Republicii Moldova a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat seniorilor, care s-a desfășurat în orașul Limassol, Cipru.

Veaceslav Plămădeală a cucerit medalia de argint în categoria de greutate de 79 kg, aceasta fiind cea mai bună prestație a lotului național.

Lucian Brai a obținut medalia de bronz la proba combat sambo, în categoria de 71 kg.

Vera Zorea a ocupat locul III în categoria de 54 kg, obținând a treia medalie pentru Republica Moldova.
 
Campionatul European de Sambo s-a desfășurat pe 2 și 24 aprilie.

Un înalt general rus a fost ucis într-un atac cu bombă la Moscova 

Imaginile difuzate de presa rusă au arătat o explozie, apoi resturile mașinii generalului Iaroslav Moskalik. Agenția Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat existența unui dispozitiv exploziv improvizat, dar nu și numele generalului, dezvăluit în schimb de surse Reuters și BBC.

Un ofițer militar rus de rang înalt a fost ucis vineri după ce o mașină a explodat în localitatea Balașiha din regiunea Moscovei, au relatat posturile de știri ruse Mash și Shot, citate de Reuters.

Mai multe surse rusești afirmă că generalul Iaroslav Moskalik, adjunctul șefului Direcției principale de operațiuni a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, este omul ucis în atacul cu bombă.

Nu există încă o confirmare oficială a acestui fapt, dar agenția de presă oficială rusă Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat că o bombă a fost cauza exploziei din suburbia Balașiha din estul Moscovei.

„Explozia a fost cauzată de un dispozitiv exploziv artizanal. Fragmente ale dispozitivului exploziv au fost găsite la fața locului și vor fi trimise pentru examinare”, a declarat o sursă a serviciilor de urgență pentru Tass.

Cel puțin 12 state americane au dat în judecată administrația Trump, invocând haosul economic

Cel puțin douăsprezece state americane au dat în judecată administrația Trump la Curtea de Comerț Internațional al SUA pentru a opri noua politică tarifară, invocând că aceasta a adus haos în economie.

Statele reclamante sunt: Oregon, Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Minnesota, Nevada, New Mexico, New York și Vermont, scrie The Associated Press.

Procesul contestă afirmația liderului de la Casa Albă că poate impune în mod arbitrar tarife bazate pe Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență și solicită instanței să declare tarifele drept ilegale și să blocheze agențiile guvernamentale să le aplice.

Reclamanții susțin că numai Congresul SUA este împuternicit să impună tarife și că președintele poate invoca Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență numai atunci când o urgență prezintă o „amenințare neobișnuită și extraordinară”.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a afirmat recent că statul său, cel mai mare importator din țară, ar putea pierde venituri de miliarde de dolari în urma noii politici tarifare.

Kush Desai, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că administrația Trump rămâne hotărâtă să abordeze urgența națională care distruge industriile americane și lăsă lucrătorii americani în urmă.

La începutul lunii aprilie, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o creștere a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, dar au fost ulterior suspendate pentru o perioadă de 90 de zile pentru mai mult de 75 de țări, inclusiv pentru Republica Moldova.

Recent China a impus tarife suplimentare până la 125% pentru produsele importate din SUA drept răspuns la decizia Washingtonului de a majora la 145% taxele vamale pentru produsele din China.

Natalia Parasca, liderul interimar al partidului „Renaștere”, a primit interdicție de a părăsi țara
Articolul anterior
Anunțul lui Zelenski, după summitul crucial de la Paris
Articolul următor