Șapte stații distruse în Chișinău, într-o singură noapte

Șapte stații de autobuz au fost distruse peste noapte în Chișinău. Au fost murdărite cu vopsea, iar sticla a fost spartă.

Locuitorii capitalei sunt revoltați și cer poliției să găsească vandalii, relatează publika.md.

„Nu sunt oameni. Nu poți să îi chemi pe cei care acționează astfel”, „Evident, acest lucru se datorează lipsei de educație”, „Nu știu cine a făcut-o, dar este imposibil. Este păcat”, spun nemulțumiți locuitorii Chișinăului.

Majoritatea stațiilor au fost deja restaurate: vopseaua a fost ștearsă, iar sticla a fost înlocuită. Băncile trebuie înlocuite în unele stații. Prejudiciul cauzat unei singure stații este estimat la peste 12 mii de lei.

Poliția susține că a inițiat deja o anchetă. Infractorii vor fi pedepsiți cu amendă de până la 1500 lei sau până la 60 de ore de muncă în folosul comunității.

ANRE constată premise pentru micșorarea prețurilor la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică informează că urmare a ultimelor evoluții pe piața de energie electrică și în baza analizelor efectuate, Agenția constată premise de micșorare a prețurilor pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune, scrie jurnal.md.

În acest context, Agenția examinează în regim urgent solicitările furnizorului Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și ale operatorului sistemului de distribuție Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A.

Totodată, ANRE a solicitat S.A „Furnizare Energie Electrice Nord” să prezinte cererea de ajustare a prețurilor care va fi examinată la momentul depunerii.

Agenția menționează că preconizează organizarea ședinței publice în care vor fi discutate noile prețuri și tarife pe parcursul săptămânii viitoare.

Kadîrov ar putea declanșa propria lui rebeliune

La nivel declarativ, Kadîrov ar părea să fie unul dintre cei mai mari susținători ai lui Putin, la egalitate doar cu președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a scris analistul politic Aleksandar Dokic pentru Euronews. Însă, realitatea este cu totul alta decât felul în care Kadîrov se prezintă în public.

Când ar putea Ramzan Kadîrov să declanșeze propria lui rebeliune

Duminică dimineața, luptătorii lui Kadîrov, îmbrăcați în uniforme militare, s-au pozat pe un pod din apropiere de Kolomna, oraș aflat la 110 kilometri depărtare de Moscova, cu armele ațintite de-a lungul drumului, transmite Digi24.ro.

Scopul videoclipului era să demonstreze că oamenii lui Kadîrov – denumirea oficială a grupării lor se numește Ahmat, după tatăl asasinat al lui Ramzan – sunt pregătiți să își riște viețile pentru a-l apăra pe Putin și structura sa politică.

Există o singură problemă cu mesajul pe care luptătorii lui Kadîrov voiau să îl transmită: șeful Wagner, Evgheni Prigojin, pusese capăt rebeliunii (cel puțin pentru moment) cu o seară în urmă.

Când luptătorii lui Kadîrov s-au pozat pe pod, nu mai exista nicio amenințare imediată din partea lui Prigojin și a legiunilor sale Wagner pentru Moscova.

Datele publicate de Flightradar24 arată că ambele avioane guvernamentale folosite de obicei de Putin se aflau deasupra regiunii Tver duminică, ceea ce înseamnă că președintele rus nu mai era în pericol direct la acea vreme.

Cu alte cuvinte, „kadîroviții” au venit la petrecere când aceasta se terminase deja – o practică obișnuită a acestor așa-numite „brigăzi TikTok”.

Recent inauguratul „Tată al Națiunii Cecene” este unul dintre rarii lideri regionali din Rusia care nu pot fi înlocuiți de nicio altă forță politică de la Kremlin. Această poziție privilegiată îi oferă lui Kadîrov un spațiu mult mai mare de manevră. Atât timp cât autoritatea politică centrală de la Moscova rămâne stabilă, Kadîrov nu are niciun motiv să o atace.

Kadîrov primește din abundență fonduri din bugetul federal (în timp ce regiunea sa rămâne una dintre cele mai slab dezvoltate din Rusia), are la dispoziția lui o armată privată și extrem de loială și are autoritatea de a suprima orice formă de opoziție care îi pune în pericol conducerea.

Moscova nu își permite să fie în conflict cu Kadîrov în niciun fel, astfel că liderul cecen este de neatins din afară. Singura amenințare la adresa sa și a conducerii sale nemiloase poate veni doar din interior.

Kadîrov se găsește mereu în mijlocul unor conflicte interne care, deocamdată ard mocnit, dar care pot oricând să declanșeze un război civil în Cecenia.

De aici vine și loialitatea lui Kadîrov pentru Putin: acesta se simte mai sigur sub protecția Kremlinului. În același timp, poate cere aproape orice din partea Moscovei, atâta timp cât acel lucru are legătură cu Cecenia.

Kadîrov s-ar îndepărta de aparatul de conducere de la Kremlin doar dacă centrul puterii în Rusia ar devin prea slab sau dezorganizat ca să îi ai ofere protecție împotriva acelor părți din societatea cecenă care nu doar că vor să îl dea jos de la putere, dar îl vor mort.

Propaganda Kremlinului conform căreia Cecenia și cecenii sunt pentru totdeauna pacificați este o ficțiune. În spatele fațadei de loialitate se ascund neîncrederea și disprețul față de Moscova la care nici oamenii lui Kadîrov nu sunt imuni.

Este evident pentru orice cunoscător al regiunii că spiritul de luptă al cecenilor nu poate fi frânt. Mult așteptatul moment al revoluției s-ar putea să vină în curând. Iar când acest lucru se va întâmpla, legiunile lui Kadîrov nu îi vor avea de înfruntat doar pe inamicii imaginari de pe TikTok, ci adevărați eliberatori ceceni.

De aceea, pentru Kadîrov, ruperea de Moscova nu reprezintă un beneficiu. Cât timp Putin stă pe tronul său de aur de la Moscova, Ramzan Kadîrov îi va rămâne alături.

Influencerii moldoveni, sub lupa Fiscului. Cele două modalități de achitare a impozitelor

Bloggerii moldoveni sunt atenționați de către Serviciul Fiscal de Stat privind necesitatea respectării legislației și achitarea în termen și în volum deplin a obligațiilor fiscale la buget.

Instagram influencer: How to become a successful Instagram influencer - The  Economic Times
foto: Istock

În cazul în care persoana fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător prestează servicii şi/sau lucrări în baza unui contract civil, venitul achitat persoanei fizice pentru serviciile acordate este considerat drept salariu și se impozitează corespunzător.

Dacă plata se efectuează pentru utilizarea ori transmiterea dreptului de utilizare a dreptului de autor şi/sau a drepturilor conexe, plata respectivă se consideră royalty, care în temeiul art. 901 alin. (31) din Codul fiscal, de către subiecții specificați la art. 90 din Codul fiscal, se va efectua reţinerea finală a impozitului în mărime de 12% din royalty achitate în folosul persoanelor fizice.

În cazul în care persoana fizică prestează servicii contra plată persoanei fizice care nu desfășoară activitatea de întreprinzător, veniturile primite de către persoanele fizice rezidente a Republicii Moldova, se impozitează la cota de 12%. Astfel, veniturile menționate urmează a fi declarate prin depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, urmând a fi reflectate la codul C4 ”Alte venituri impozabile”.

Modalitatea de impozitare a persoanelor fizice menționate supra este prezentată pe pagina-web oficială a SFS, la compartimentul „Baza generalizată a practicii fiscale”, după cum urmează:

subiectul nr. 29.1.7.1.35 „Cum se impozitează venitul obținut de blogger/vlogger/influencer din prestarea serviciilor contra plată persoanelor specificate la art. 90 din Codul fiscal?

subiectul nr. 29.2.1.20 „Cum se impozitează venitul obținut de freelancer, blogger/vlogger/influencer din prestarea serviciilor contra plată persoanei fizice care nu desfășoară activitatea de întreprinzător?”

Caz neobișnuit în capitală. Un șofer de troleibuz, împins de taxatoare în vehicul
Articolul anterior
Soția lui Prohor Șaleapin a murit la două luni după nuntă. ,,Adio, Tanya. Te voi iubi mereu”
Articolul următor