IMG_1818

Dorin Recean: ”Doar oferind drepturi depline fetelor și femeilor, vom putea edifica o societate mai puternică”

În ajunul Zilei mondiale a solidarității cu victimele violenței sexuale, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova, în parteneriat cu Guvernul, Parlamentul, Centrul Internațional „La Strada” și Centrul de Drept al Femeilor, a lansat campania de sensibilizare și mobilizare socială împotriva violenței sexuale „Prinde aripi. Set Free”. Peste 100 de persoane – reprezentanți ai corpului diplomatic, medici, psihologi, asistenți sociali, polițiști și voluntari s-au adunat la un flashmob pentru a transmite mesaje de susținere supraviețuitorilor violenței sexuale.

Prezent la eveniment, premierul Dorin Recean a apreciat suportul organizațiilor internaționale care ajută țara noastră să consolideze și să dezvolte servicii de sprijin pentru victimele violenței, menționând importanța realizării programelor de reabilitare și prevenire. În același timp, potrivit prim-ministrului, Programul național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie, aprobat recent de Executiv, include măsuri concrete care vin să asigure acces la servicii, protecție suplimentară victimelor și să lupte cu fenomenul violenței domestice în țara noastră.

„Violența de orice gen nu are nici scuză, nici justificare – vă îndemn să conștientizăm și să transmitem acest mesaj. Nu putem construi o societate prosperă atunci când violența este printre noi. Aceasta este problema întregii societăți și este responsabilitatea noastră să ne mobilizăm pentru a face față împreună unui fenomen care nu trebuie să fie tolerat”, a spus premierul Dorin Recean.

Reprezentanta rezidentă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, Nigina Abaszada, a subliniat rolul campaniei în sporirea gradului de sensibilizare și informare pentru supraviețuitorii violenței sexuale, în promovarea compasiunii din partea prestatorilor de servicii și amplificarea vocii supraviețuitorilor prin intermediul profesioniștilor. „Doar împreună vom putea proteja și salva fetele și femeile de fenomenul violenței sexuale și doar așa vom putea contribui ca acestea să aibă o viață liberă pe care să o trăiască în demnitate”, a menționat Nigina Abaszada.

În ultimii ani, în Republica Moldova s-au înregistrat progrese semnificative în prevenirea și combaterea violenței sexuale. În același timp, fenomenul rămâne o problemă acută în țara noastră. Din cauza lipsei de informații cu privire la serviciile disponibile, supraviețuitoarele/rii rămân fără suportul de care au nevoie și cele mai multe cazuri nu sunt raportate. Potrivit statisticilor, la nivel mondial, una din 10 femei a suferit o formă de violență sexuală, începând cu vârsta de 15 ani, iar una din 20 a fost violată.

Cum arată fiul Mădălinei Manole. Avea doar un an când mama lui a murit

Cum mai arată fiul Mădălinei Manole. Petru Mircea Jr avea doar un an când mama lui a murit.

Petru Mircea Jr avea doar un an când mama lui a murit

Mădălina Manole a fost găsită moartă pe 14 iulie 2010, de ziua ei de naștere. Micuțul ei fiu avea doar un an și o lună pe atunci. Cântăreața îndrăgită nu s-a putut bucura de copilul ei, nu l-a putut vedea cum face primii pași și cum crește, nu a putut avea bucuriile pe care multe mame le au, scrie redactia.ro.

Ulterior, Petru Mircea Jr a fost crescut de tatăl său, Petru Mircea. În 2018, instanța a hotărât că fiul Mădălinei Manole nu trebuie să stea numai cu Petru Mircea, ci și cu bunicii materni, însă la un an de la moartea Eugeniei Manole, mama cântăreței. Iar acum, băiatul are 13 ani. Din păcate, bunicul matern nu a petrecut timp cu el, se pare.

„La mulți ani, copil frumos! Pui mic, copilul Mădălinei, împlinește astăzi 13 ani! Puiul cel mic din fotografie s-a făcut măricel, este un băiețel frumos și, sper eu, isteț! Nu am de unde să știu cum arată fizic și cum gândește la vârsta lui pentru că nu l-am văzut de când mama lui l-a adus pe lume! La multi ani fericiți, copil frumos! La multi ani, pui mic! Acum ești un băiețel destul de mare, ai împlinit 13 ani, să fii sănătos, să crești mare, frumos, talentat și deștept ca mama ta!”, a scris Marian Manole pe rețelele de socializare pe 8 iunie 2022, potrivit a1.ro.

Potrivit a1.ro, imagini cu adolescentul au fost surprinse recent de paparazzi, care l-au pozat alături de tatăl lui în parcarea unui centru comercial. Tatăl îl ținea cu o mână pe după gât. În acea zi, băiatul era îmbrăcat cu niște pantaloni negri, tricou albastru și jachetă neagră.

Mădălina Manole s-a sinucis de ziua ei, când apropiaţii se pregăteau să o sărbătorească. Avea 43 de ani, un băiat de un an şi o lună, un soţ care o iubea, un album de lansat şi concerte de susţinut până lasfârşitul anului.

Cazul care a îngrozit călătorii unui zbor. Pilotul unui avion a fost „aspirat” în afara cabinei, după ce două geamuri s-au spart

Un avion al companiei British Airways, care efectua un zbor de la Birmingham la Malaga, a fost în centrul unui incident terifiant.

avion British Airways

Două dintre ferestrele cabinei s-au spart din cauza șuruburilor greșite care au fost folosite pentru a fi fixate, notează protv.ro, conform Daily Star.

După ce geamurile s-au spart, căpitanul Tim Lancaster a fost „aspirat” în afară. Din fericire pentru el, Nigel Odgen, un membru al echipajului, l-a prins de glezne și l-a ținut așa până când avionul a aterizat în siguranță.

Acesta a povestit că trupul lui Tim Lancaster a ajuns „peste partea superioară a aeronavei”, „în formă de U”, în jurul ferestrelor.

La un moment dat, Nigel Odgen a început să aibă degerături la mâini. Un al doilea însoțitor de bord, pe numele său John Heward, a sărit în ajutorul acestuia și l-a prins pe Tim Lancaster de centură.

Copilotul Alistair Atchison a preluat controlul avionului și le-a cerut colegilor săi să facă facă tot ceea ce pot pentru a nu-l pierde pe Tim Lancaster.

Alistair a coborât avionul la o altitudine la care echipajul și pasagerii au putut să respire. Apoi, el a început manevrele pentru o aterizare de urgență, în timp ce colegii săi îl țineau pe căpitan.

Din fericire, aeronava a aterizat în siguranță pe aeroportul din Southampton. Tim Lancaster, care prezenta fracturi și vânătăi, precum și degerături severe, a fost transportat la spital.

În mod miraculos, toți pasagerii aflați în avion au ajuns nevătămați la sol.

Potrivit unui raport al Secției pentru Investigarea Accidentelor Aeriene, un tehnician a folosit șuruburi greșite pentru a fixa geamurile avionului cu 27 de ore înainte de zbor.

La câteva săptămâni de la producerea incidentului, întregul echipaj și-a reluat activitatea. Căpitanul Tim Lancaster a efectuat primul zbor cinci luni mai târziu.

„Nu am avut timp să ne gândim la ceea ce se întâmplă. Trebuia doar să ne descurcăm și să rezolvăm problema asta. Instinctul și antrenamentul au fost cele care au preluat controlul”, a afirmat Nigel Layer.

Incidentul, care a avut loc în iunie 1990, a generat schimbări majore în industria aviatică. Specialiștii au adus îmbunătățiri designului cabinelor avioanelor și materialelor ferestrelor.