Sărbătoare în Iran: noul președinte, ales cu 53,3% din voturi, promite încheierea „izolării” țării

Massoud Pezeshkian a fost ales noul președinte al Iranului, învingându-l pe rivalul său conservator Saeed Jalili, scrie BBC. Votul a fost declarat în favoarea doctorului Pezeshkian după ce acesta a obținut 53,3% din cele peste 30 de milioane de voturi numărate. Saeed Jalili a înregistrat 44,3%, scrie digi24.ro.

Al doilea tur a avut loc după ce niciun candidat nu și-a asigurat majoritatea în primul tur al alegerilor din 28 iunie, care a înregistrat o prezență istorică scăzută la vot, de 40%. Alegerile au fost convocate după ce fostul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a murit într-un accident de elicopter, în luna mai. 

Ministerul iranian de Interne declarase, anterior, că Massoud Pezeshkian era în frunte, adăugând că estimările iniţiale apreciau prezenţa la vot la aproximativ 50%. Chiar înainte ca rezultatele finale să fie anunțate de Ministerul de Interne al Iranului, susținătorii lui Pezeshkian au ieșit în stradă în Teheran și în alte orașe, pentru a sărbători. În videoclipurile postate pe rețelele sociale se văd numeroși  tineri dansând și fluturând steagul verde semnătură al campaniei sale, în timp ce mașinile care treceau claxonau. 

Dr. Pezeshkian, un fost chirurg cardiac, critică renumita poliție morală a Iranului și a făcut furori după ce a promis „unitate și coeziune”, precum și încheierea „izolării” Iranului de lume. El a cerut, de asemenea, „negocieri constructive” cu puterile occidentale, cu privire la reînnoirea acordului nuclear din 2015, în care Iranul a fost de acord să-și limiteze programul nuclear, în schimbul unei relaxări a sancțiunilor occidentale. Rivalul său, Saeed Jalili, este cunoscut pentru poziția sa dură anti-occidentală și pentru opoziția față de restabilirea acordului nuclear, despre care, spune el, a depășit „liniile roșii” ale Iranului. 

Prezența la vot la ultimul tur de scrutin a fost de 50% – mai mare decât la primul tur de săptămâna trecută, când prezența la vot a fost cea mai scăzută de la revoluția islamică din 1979, pe fondul nemulțumirii larg răspândite, dar încă scăzută. Nemulțumirea larg răspândită a însemnat că milioane de oameni au boicotat alegerile. Unii alegători care nu au votat în primul tur au fost convinși să voteze pentru doctorul Pezeshkian de data aceasta, pentru a-l împiedica pe Jalili să devină președinte. Ei se temeau că o victorie a lui Jalili va aduce Iranului decât mai multe sancțiuni și mai multă izolare.

O femeie din Telenești, salvată după ce s-a înecat cu o bucată de carne

O femeie de 31 de ani dintr-o localitate din raionul Telenești a fost salvată de la sufocare după ce s-a înecat cu o bucată de carne în timpul mesei. Incidentul a avut loc pe  10 iulie, atunci când a parvenit un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență. 

Apelanta fiind pe fir cu operatorul 112, i s-a făcut legătura telefonică cu dispecerul medical din cadrul Dispeceratului comun de urgență al IMSP CNAMUP, care a luat inițiativa și îndruma ruda de la celălalt capăt al firului ce măsuri și cum să le îndeplinească pentru a debloca căile respiratorii ale pacientei.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, între timp a fost alocată cea mai apropiată ambulanță disponibilă, care se afla în localitatea Sărătenii Vechi din Telenești.

Ambulanța a ajuns la fața locului în doar șapte minute. Echipa medicală a preluat pacienta și a continuat manevrele de dezobstrucție, reușind să-i salveze viața.

Femeia, în stare stabilă, a fost transportată la Spitalul Raional Telenești. 

Situație critică în secțiile de boli infecțioase. Tot mai mulți copii ajung la spital cu simptome de enteroviroză

Secția de boli infecțioase a spitalului din Comrat nu mai are locuri libere. 24 de paturi din 24 sunt ocupate de minori, care ajung la spital cu simptome de enteroviroză.

Baby Boy Holding Mothers Hand

Potrivit șefei secției pediatrie din cadrul spitalului din Comrat, Evghenia Bratunova, toți pacienții manifestă aceleași simptome – febră, vomă, diaree și dureri abdominale, transmite Newtv.md.

„În fiecare zi avem copii internați, toate paturile sunt ocupate. Vorbim de minori cu vârstele de până la 16 ani. Toți pacienții manifestă aceleași simptome – febră, vomă, diaree și dureri abdominale. Este vorba despre virozele sezoniere, care se transmit pe cale orală și în cazul în care nu se respectă igiena personală. Cel mai des se îmbolnăvesc minorii, care intră în contact cu alți copii, merg la piscină, la teren de joacă”, a explicat Evghenia Bratunova.

Un nou Regulament pentru emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire

Guvernul a aprobat un nou regulament care stabilește procedura de emitere a certificatelor de urbanism pentru proiectare și a autorizațiilor de construire sau desființare pentru lucrările de utilitate publică de interes național. Documentul va asigura o procedură clară, eficientă și transparentă de autorizare a proiectelor de infrastructură.

Printre beneficiile noului regulament se numără facilitarea colaborării între autoritățile publice și beneficiari, reducerea timpului de așteptare și a birocrației, prin utilizarea Sistemului Informațional Automatizat de Gestionare și Eliberare a Actelor Permisive.

Totodată, va fi asigurat accesul gratuit la toate certificatele de urbanism și autorizațiile emise, acestea fiind publicate pe paginile web oficiale.

Potrivit noului regulament, certificatul de urbanism și autorizația de construire sau desființare pentru lucrările de utilitate publică de interes național se va elibera gratuit de către Instituția Publică Oficiul Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe, în termen de 30 zile.

Hotărârea Guvernului privind aprobarea Regulamentului va intra în vigoare la 30 ianuarie 2025.

Încă patru atleți moldoveni calificați la Jocurile Olimpice
Articolul anterior
Incendiu puternic în Chișinău, izbucnit într-o casă de locuit. Au intervenit cinci echipaje de pompieri
Articolul următor