Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Dumitru

Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dumitru, sărbătoare numită în popor Simedru.

În această zi, în toate bisericile de stil vechi din țară este oficiat serviciul divin. De ziua pomenirii Sfântului Dumitru, păstorii, pentru a afla cum va fi iarna, aștern pe iarbă un suman și observă ce oaie va călca prima pe el. Dacă oaia e neagră, iarna va fi blândă. Dacă va fi una albă, ne așteaptă o iarnă geroasă. Conform tradiției, Ziua pomenirii Sfântului Dumitru este considerată începutul iernii.

Se zice că primăvara, pe când se aude primul orăcăit al broaștelor, Sfântul Gheorghe întinde mâna spre Sfântul Dumitru, ia cheile, cu una din ele închizând iarna, iar cu alta deschizând primăvara. După ce toate păsările pleacă în țările calde și nu se aud broaștele, vântul tomnatic vâjâie prin câmpii și păduri, Sfântul Dumitru, tremurând de frig, întinde acum mâna el spre Sfântul Gheorghe, ia cheile și cu una din ele închide zilele frumoase cu soare, iar cu alta deschide iarna cu mânie asupra lumii. La Simedru prin multe locuri se termina pășunatul, se alegeau oile, se achitau cu păstorii și-i angajau pentru anul viitor. În popor se spune: „La Simedru ciobanii își caută stăpânii”.

Dimitrie sau Dumitru, fiul proconsulului roman din Salonic, a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Galeriu. El a fost botezat pe ascuns de părinții săi, care erau creștini. Dimitrie a devenit un predicator, continuându-și totodată cariera de militar. Pentru că l-a binecuvântat pe un tânăr soldat să-l înfrunte pe vandalul Lie, care ucidea creștini fără cruțare, Sfântul Dumitru a fost omorât din ordinul împăratului, iar trupul său a fost lăsat pradă fiarelor sălbatice. El a fost canonizat ca mare mucenic.

La scurt timp după moartea Sfântului Dumitru, la Salonic a fost ridicată o bazilică pe mormântul său. O sută de ani mai târziu, în timpul construcției unui nou templu, au fost descoperite moaștele sfântului mucenic. De câteva ori s-a încercat mutarea lor la Constantinopol, dar de fiecare dată Sfântul și-a arătat misterios voința de a rămâne protectorul orașului natal.

În  R. Moldova locuiesc peste 37 de mii de persoane care poartă numele Dumitru sau derivatele acestuia – Dimitrie, Dumitrița și Dumitra. Mulți creștini își iau icoana Sfântului Dumitru ca hram al casei, să-i aibă în pază.

Schimb masiv de prizonieri de război între Ucraina și Rusia. Printre cei peste 100 sunt zeci de apărători ai Azovstal

Rusia și Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri de război după 10 luni de invazie. 

Schimb masiv de prizonieri de război între Ucraina și Rusia - Printre cei peste 100 sunt zeci de apărători ai Azovstal

Rusia şi Ucraina au făcut, joi, un schimb de câte 60 de prizonieri de război, au anunțat concomitent oficialii de la Kiev şi Moscova.

Imagine

Anunțul a fost făcut de Ziua Forțelor Armate ale Ucrainei.

Consilierul prezidenţial ucrainean Andrii Iermak i-a salutat pe ucrainenii care s-au întors ca pe nişte eroi şi a anunțat că printre ei se numără zeci de apărători ai oraşului Mariupol, inclusiv ai uzinei  asediate Azovstal.

„Continuăm să-i aducem acasă pe apărătorii Mariupolului – în lista celor 60 de prizonieri de astăzi sunt 34 dintre ei, dintre care 14 de la Azovstal. Unii sunt răniţi şi vor primi tot ajutorul necesar în Ucraina”, a anunțat Iermak.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că cei 60 de soldaţi ruşi eliberaţi vor fi transportaţi cu avionul la Moscova pentru a primi îngrijiri medicale şi sprijin psihologic.

Potrivit imaginilor difuzate de ministerul rus al apărării, bărbaţi în haine militare sunt văzuți cum coboară dintr-un autobuz şi vorbind la telefon.

Mai mulți dintre prizonierii ucraineni eliberați marți au fost deținuți pe teritoriul Rusiei, alții în lagărul de la Olenivka, din regiunea Doneţk ocupat de ruşi. Închisoarea a fost ținta unui atac cumplit în vara acestui an. Au fost acuzații reciproce din partea Moscovei și a Kievului. Ucraina a acuzat Rusia de crimă de război în urma bombardării din iulie a Olenivka, când au murit zeci de prizonieri. În același timp, Rusia a acuzat că Ucraina ar fi atacat închisoarea.

Un bărbat s-a trezit într-un sac de cadavre după ce medicii l-au declarat mort

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Brazilia, s-a trezit într-un sac de cadavre la morgă, după ce medicii l-au declarat mort.

morga

Sora sa povestește filmul de groază prin care a trecut fratele său, care într-un final chiar a murit, la începutul lunii, conform Globo.

Femeia a declarat că fratele său, Jose Ribeiro, s-a trezit după ce a fost ținut cinci ore într-o cameră frigorifică de la morgă. El fusese declarat mort pe 29 noiembrie la Spitalul de Stat din Goiano Central-Nord (HCN), din Uruacu. Pe certificatul de deces scria că bărbatul murise de cancer la limbă.

Apoi el a fost trimis la o casă de pompe funebre din Rialma, unde a stat cinci ore într-un sac pentru cadavre. Când sacul a fost deschis pentru ca trupul să fie pregătit pentru a fi predat familiei, un angajat a descoperit că bărbatul avea ochii deschiși și respira destul de greu.

„Angajatul pompei de pompe funebre m-a sunat cerându-mi să merg acolo, pentru că fratele meu trăiește”, a spus sora lui Jose Ribeiro.

El a fost transferat de urgență la un spital, unde a murit după două zile din cauza hipotermiei suferite în timpul petrecut în camera frigorifică.

sursa

Tragedie la Florești! O familie întreagă a murit în urma unui incendiu izbucnit în locuința lor. Un copil de 3 ani, printre victime

O familie a decedat în urma unui incendiu produs pe 04 decembrie 2022 în localitatea Prodăneștii Vechi, raionul Florești. Potrivit primelor informații apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 07:35.

La fața locului au fost îndreptate trei echipaje de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că o casă de locuit bătrânească cu suprafața de 35 m2 a fost cuprinsă de flăcări.

Angajații IGSU au reușit să lichideze focul către ora 08:48. În urma incendiului în interiorul locuinței au fost depistate cadavrele parțial carbonizate a unui bărbat în vârstă de 56 de ani, a unei femei în vârstă de 38 de ani, dar și a unui băiat în vârstă de 3 ani.

După efectuarea primelor investigații, o versiune prealabilă înaintată de specialiști este încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor de încălzit pe combustibil solid, lemne și cărbune. Circumstanțele și cauza finală a producerii incendiului urmează a fi stabilită de Laboratorul experimental antiincendiar, care cercetează cazul la fața locului.

Potrivit datelor statistice de la începutul anului 2022 în Republica Moldova au fost înregistrate 1673 incendii, în care au decedat 116 persoane, inclusiv 2 copii. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat cetățenii despre regulile de apărare împotriva incendiilor, la utilizarea sobelor și surselor de încălzire. Pompierii și salvatorii îndeamnă cetățenii să verifice sobele înainte de exploatarea acestora, să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească bine încăperile locuinței și să stingă focul din sobe pe parcursul nopții.

Moment cheie în războiul din Ucraina. Generalii așteaptă ordinul lui Putin pentru a preda orașul Herson
Articolul anterior
Energie electrică fără bani! Ideea unui român ca să scape de facturi. Acum stă cu becurile aprinse: ”Nu le sting, şi așa nu plătesc”
Articolul următor