Șase persoane de la MAI și ANP au lucrat pentru Șor: Au filat doi procurori anticorupție. Detalii oferite de PCCOCS

Urmare a unui dosar penal trimis în judecată de procurorul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), șase pensionari ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au fost recunoscuți vinovați pentru filarea a doi procurori anticorupție, înaintea prezidențialelor din noiembrie 2020.

SIS și PCCOCS desfășoară percheziții în mai multe locații atribuite  ex-ministrului Alexandru Jizdan - Știri din regiunea Ungheni

Potrivit PCCOCS, faptele au avut loc în Chișinău, pe parcursul a opt zile.

Majoritatea celor șase bărbați erau atunci domiciliați în Capitală, fiind originari din Anenii-Noi, Chișinău și Lipcani-Briceni, cu vârste cuprinse între 34 și 53 de ani. Primul din aceștia a fost angajat neoficial un fost șef de penitenciar, de către un fost Vice-ministru al MAI, pe care-l cunoștea din perioada în care ultimul a activat în conducerea sistemului penitenciar. Potrivit datelor din dosar, acesta-i promisese un salariu lunar de 20.000 lei.

În prima lună de la angajare în securitatea internă a partidului „Șor,” inculpatul verifica activitatea președinților din interiorul partidului, respectarea orarului de muncă de către activiști, interacționarea lor cu cetățenii. Ulterior, inculpații au declarat că au primit indicația să viziteze primarii din raioanele Criuleni, Dubăsari, Cimișlia și Glodeni, care erau simpatizanți ai unui alt partid care nu avea reprezentanți în Parlament, din motivul că aceștia nu ar fi îndeplinit îndeajuns de bine unele sarcini.

Însă, doar peste o lună, cu puțin înainte de alegerile prezidențiale, fostul Vice-ministru i-a cerut primului din inculpații recrutați să formeze un grup de persoane, care să urmărească neobservat un procuror și un adjunct de la Procuratura Anticorupție. Aceștia urmau să afle unde și cu cine se vor întâlni procurorii, iar alți inculpați erau instruiți specific să verifice dacă procurorii se vor întâlni cu reprezentanți ai aceluiași partid extraparlamentar.

Pe parcursul celor opt zile, unul din inculpați închiria mașini de la o companie în scopul filării procurorilor, pe care le schimbau în fiecare zi, iar filarea era efectuată de către diferiți inculpați în diferite zile. Aceștia-i raportau primului inculpat recrutat, care sintetiza informația despre itinerarul procurorilor în note informative și capta imagini fotografice, pe care le prezenta fostului Vice-ministru.

Cei doi procurori anticorupție, însă, au sesizat faptul că erau filați și au depus plângeri la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Ulterior investigațiilor comune ale procurorilor PCCOCS cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI, dosarul a fost trimis în judecată în mai 2021.

Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, însă, a fost pronunțată în mai 2023, în lipsa a trei inculpați, atunci când termenul de tragere la răspundere pentru încălcarea inviolabilității vieții personale a expirat. Potrivit legii, infracțiunea investigată se pedepsește cu amendă de până la 37.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore. Deși au fost liberați de răspundere, chiar dacă au fost recunoscuți vinovați, instanța a dispus ca cei șase să achite cheltuielile de judecată, de peste 28.000 lei. 

În ceea ce privește vinovăția în același dosar a fostului Vice-ministru, cauza a fost trimisă în judecată de procurorii PCCOCS pentru crearea și dirijarea acestui grup criminal organizat, care include și alți membri. Conform Codului penal, crearea și conducerea unei organizații criminale se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 8 la 15 ani, iar învinuitul va putea fi tras la răspundere pe parcursul a 20 de ani de la comiterea infracțiunii din octombrie 2020. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele vizate însă beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Comisia Națională pentru Integrare Europeană, convocată într-o nouă componență de către Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ierii, 18 aprilie, Comisia Națională pentru Integrare Europeană, într-o nouă componență, numită prin decret prezidențial, scrie radiochisinau.md.

Suplinirea Comisiei cu noi membri vine din necesitatea unei implicări mai mari în procesul de aderare la UE, atât din partea statului, cât și din partea societății civile și a sectorului privat. „Acest efort trebuie să fie unul al întregii societăți: al sectorului privat, al mediului academic, al reprezentanților societății civile, dar și al celor din diaspora”, a menționat șefa statului. Totodată, aceasta a salutat modificarea structurii Guvernului cu includerea noii funcții de viceprim-ministru pentru integrare europeană și înființarea Biroului pentru integrare europeană, care are scopul de a coordona procesul de aderare. 

Agenda ședinței a inclus mai multe subiecte ce țin de accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Membrii comisiei au analizat mersul procesului de evaluare a legislației naționale  și pregătirile pentru ajustarea acesteia la acquis-ul comunitar. Tot astăzi, au fost discutate contribuțiile Republicii Moldova la Pachetul de extindere al Uniunii Europene pentru 2024, un document care evaluează situația actuală și a progreselor înregistrate de țări candidate la statutul de membru UE, precum Republica Moldova. 

Președinta a subliniat necesitatea de a accelera în mod calitativ progresele privind aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, membrii comisiei au fost îndemnați să asigure implementarea neîntârziată a Planului Național de Acțiuni  pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027.

Halucinant! O femeie a plătit o sumă colosală unui fals atronaut rus care i-a cerut bani de rachetă să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea

O femeie din Japonia, înşelată de un fals astronaut rus care a cerut bani să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea.

O femeie japoneză în vârstă de 65 de ani a fost victima unei escrocherii romantice internaționale puse la cale de o persoană care pretindea că este un astronaut rus care are nevoie de fonduri pentru a se întoarce pe Pământ, a anunțat poliția locală.

Poliția prefecturii japoneze Shiga a afirmat că victima din orașul Higashiomi i-a trimis escrocului aproximativ 4,4 milioane de yeni (aproximativ 41.340 de dolari) pe parcursul a mai multor luni, potrivit Global News.

Cei doi s-au cunoscut pe Instagram în iunie, când falsul astronaut i-a trimis femeii un mesaj și a pretins că lucrează la Stația Spațială Internațională, susține poliția.

Rețeaua de televiziune japoneză TV Asahi a afirmat că profilul escrocului includea mai multe fotografii făcute din spațiu.

Kyodo News, o agenție de știri cu sediul la Tokyo, a relatat că cei doi au comunicat și prin intermediul unei aplicații de mesagerie numită Line. Acolo, escrocul a pretins că este îndrăgostit de victimă și că vrea să se întoarcă pe Pământ pentru a se căsători cu ea.

Dar exista o capcană: escrocul pretindea că trebuie să plătească din buzunar pentru mai multe elemente ale călătoriei de întoarcere, inclusiv o rachetă și „taxele de aterizare” ale acesteia, a relatat Kyodo News.

Bani de rachetă pentru a se întoarce pe Pământ

Escrocul i-a spus femeii că o iubește și că vrea să înceapă o nouă viață cu ea în Japonia, dar că acest lucru se poate întâmpla doar după ce cumpără racheta pentru a zbura în țară, a susținut el. Femeia s-a conformat și i-a trimis „astronautului” tranzacții monetare repetate într-un cont bancar specificat.

Când escrocul a continuat să insiste ca ea să trimită mai mulți bani, victima a devenit suspicioasă și a alertat poliția.

Escrocheriile romantice online – deși rareori prezintă astronauți – au crescut în popularitate în ultimii ani.

Poliția regală canadiană încurajează utilizatorii rețelelor de socializare să rămână sceptici cu privire la mesajele venite de la persoane necunoscute. Organizația recomandă efectuarea unei căutări amănunțite pe internet cu privire la identitatea unei persoane. De asemenea, aceștia susțin că, dacă o persoană s-a „îndrăgostit repede” sau cere bani, ar trebui să fie privit ca un semnal de alarmă.

sursa

Mod sănătos de viață după gratii: Cursuri gratuite de fitness pentru deținutele de la Rusca

Pentru prima oară în istoria penitenciarului de femei din Rusca sunt organizate și desfășurate cursuri de instruire fitness. O antrenoare celebră în lumea sportului din Republica Moldova, Natalia Șveț s-a oferit să instruiască, gratis, timp de 6 săptămâni, femeile aflate în detenție, scrie unimedia.info.

„În scop de solidaritate, dar și de promovare a unui mod sănătos de viață după gratii, la prima ședință de sport, alături de femeile din detenție s-au antrenat și doamnele din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în frunte cu directoarea adjunctă Liuba Jignea-Suveica. 

Înainte de a purcede la antrenamentul propriu-zis, directoarea adjunctă a ANP și-a exprimat mulțumirea pentru un astfel de eveniment, menționând că cea mai bună pastilă antistres este efortul fizic, îndemnând persoanele din custodia penitenciarului gazdă să practice sportul, indiferent de starea  de spirit. 

Pe lângă antrenamentele performante, trainer-ul Natalia Șveț, a venit cu un șir de recomandări în fața celor prezenți ce ține de o poziționare corectă, respirație corespunzătoare, stare de sănătate pozitivă și altele. Totodată, antrenoarea a dat promisiuni că timp de 6 săptămâni va depune toată străduința ca să transmită femeilor din detenție o parte din dragostea sa față de sport, dar și experiența acumulată, astfel încât, pe viitor, aceste antrenamente să aibă continuitate în cadrul penitenciarului. 

„Rănile câștigătorilor se vindecă mai repede, este un fenomen stabilit științific. La fel ca și faptul că frica și stresul slăbesc imunitatea. Trăim un stres continuu și acest lucru este cu certitudine dăunător pentru sănătate. A venit timpul să schimbăm lucrurile!„ a menționat înainte de a purcede la „treabă„ Natalia. 

Administrația Națională a Penitenciarelor aduce sincere mulțumiri antrenoarei Natalia Șveț pentru efortul și contribuția sa la reintegrarea persoanelor din detenție”, menționează ANP.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

În 2022, vinurile Moldovei au ajuns în 35 de țări europene
Articolul anterior
Un medic ginecolog din Fălești, trimis în judecată pentru malpraxis. Greșeala care a dus la moartea nou-născutului
Articolul următor