Șase persoane de la MAI și ANP au lucrat pentru Șor: Au filat doi procurori anticorupție. Detalii oferite de PCCOCS

Urmare a unui dosar penal trimis în judecată de procurorul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), șase pensionari ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au fost recunoscuți vinovați pentru filarea a doi procurori anticorupție, înaintea prezidențialelor din noiembrie 2020.

SIS și PCCOCS desfășoară percheziții în mai multe locații atribuite  ex-ministrului Alexandru Jizdan - Știri din regiunea Ungheni

Potrivit PCCOCS, faptele au avut loc în Chișinău, pe parcursul a opt zile.

Majoritatea celor șase bărbați erau atunci domiciliați în Capitală, fiind originari din Anenii-Noi, Chișinău și Lipcani-Briceni, cu vârste cuprinse între 34 și 53 de ani. Primul din aceștia a fost angajat neoficial un fost șef de penitenciar, de către un fost Vice-ministru al MAI, pe care-l cunoștea din perioada în care ultimul a activat în conducerea sistemului penitenciar. Potrivit datelor din dosar, acesta-i promisese un salariu lunar de 20.000 lei.

În prima lună de la angajare în securitatea internă a partidului „Șor,” inculpatul verifica activitatea președinților din interiorul partidului, respectarea orarului de muncă de către activiști, interacționarea lor cu cetățenii. Ulterior, inculpații au declarat că au primit indicația să viziteze primarii din raioanele Criuleni, Dubăsari, Cimișlia și Glodeni, care erau simpatizanți ai unui alt partid care nu avea reprezentanți în Parlament, din motivul că aceștia nu ar fi îndeplinit îndeajuns de bine unele sarcini.

Însă, doar peste o lună, cu puțin înainte de alegerile prezidențiale, fostul Vice-ministru i-a cerut primului din inculpații recrutați să formeze un grup de persoane, care să urmărească neobservat un procuror și un adjunct de la Procuratura Anticorupție. Aceștia urmau să afle unde și cu cine se vor întâlni procurorii, iar alți inculpați erau instruiți specific să verifice dacă procurorii se vor întâlni cu reprezentanți ai aceluiași partid extraparlamentar.

Pe parcursul celor opt zile, unul din inculpați închiria mașini de la o companie în scopul filării procurorilor, pe care le schimbau în fiecare zi, iar filarea era efectuată de către diferiți inculpați în diferite zile. Aceștia-i raportau primului inculpat recrutat, care sintetiza informația despre itinerarul procurorilor în note informative și capta imagini fotografice, pe care le prezenta fostului Vice-ministru.

Cei doi procurori anticorupție, însă, au sesizat faptul că erau filați și au depus plângeri la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Ulterior investigațiilor comune ale procurorilor PCCOCS cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI, dosarul a fost trimis în judecată în mai 2021.

Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, însă, a fost pronunțată în mai 2023, în lipsa a trei inculpați, atunci când termenul de tragere la răspundere pentru încălcarea inviolabilității vieții personale a expirat. Potrivit legii, infracțiunea investigată se pedepsește cu amendă de până la 37.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore. Deși au fost liberați de răspundere, chiar dacă au fost recunoscuți vinovați, instanța a dispus ca cei șase să achite cheltuielile de judecată, de peste 28.000 lei. 

În ceea ce privește vinovăția în același dosar a fostului Vice-ministru, cauza a fost trimisă în judecată de procurorii PCCOCS pentru crearea și dirijarea acestui grup criminal organizat, care include și alți membri. Conform Codului penal, crearea și conducerea unei organizații criminale se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 8 la 15 ani, iar învinuitul va putea fi tras la răspundere pe parcursul a 20 de ani de la comiterea infracțiunii din octombrie 2020. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele vizate însă beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

În 2022, vinurile Moldovei au ajuns în 35 de țări europene

„În 2022, vinurile noastre au ajuns în 35 de țări europene. Este o oportunitate de a valorifica în continuare aceste eforturi. Cum s-a menționat Summitul Comunității Politice Europene va avea loc la o vinărie și acest lucru este simbolic, dar foarte important pentru că poate crea povești”, a declarat Stas Madan, expert economic, prezent în platoul emisiunii Punctul pe AZi.

Vinăriile din Moldova: Top 10 vinării vizitate de iubitorii de vin - Wine  of Moldova

„Cel mai mare articol de cheltuieli care le facem noi pentru organizarea Summitul Comunității Politice Europene, sunt investiții în infrastructură. Aceste investiții rămân până la urmă pentru oameni ca pe urmă să fie utilizate. Este doar o chestiune de prioritate că, aceste chestiuni au fost prioritizate  prepoderent aici, dar nu se pune problema utilității acestora. Avem nevoie să punem lucrurile la punct, dar este cert că se oferă în general sistemul nostru de diplomație economică foarte multă muniție și de bună calitate acest eveniment,” spune Stas Madan, transmite tvrmoldova.md.

Totodată, expertul economic susține că sistemul nostru de diplomație economic este departe de a fi unul perfect și acum are loc un proces de reformare a acestuia. 

„În primul rând agenția de investiții care trebuie să implementeze în mare parte politica statului în acest domeniu este foarte puțin capacitată pe moment, plus sunt trei instituții aici, Ministerul de Externe, Ministerul Economiei și Agenția de Investiții care adesea ori pot intra în coliziune, nu știu cum să-și împartă atributele și asta este iarăși o problemă. Și, trebuie desigur investiții mai multe în general în acest domeniu,” a conchis Madan.

Cu toate acestea, Stas Madan a precizat că o altă problemă este că noi de vreo trei ani nu avem o strategie de promovare a exporturilor și atragerea investițiilor, care a expirat ultima în anul 2020. 

„Este important să avem una ca toate aceste priorități să fie puse pe hârtie ca să putem urmări cum se realizează acestea. Cum s-a menționat evenimentul are loc la o vinărie și acest lucru este simbolic, dar foarte important că poate crea povești. În general dacă analizăm structura exporturilor noastre de vinuri, din cele 47 de state ale Comunității politice Europene, în anul 2022 vinurile noastre în cantități mai mari sau mai mici au ajuns în 35 de din ele. Este o oportunitate de a valorifica în continuare aceste eforturi. Pe moment prețurile noastre sunt maici decât alți competitori pentru că avem nevoie de a valoriza acest vin. Faptul că R. Moldova va fi centrul decizional al Europei în aceste două zile și aceste decizii se vor lua în cadrul unei vinării. Vinificatorii noștri pot fi inventivi pentru ca să valorifice această fereastră de oportunitate și să creeze noi ancore de promovare pentru vinurile noastre,” a mai spus acesta.

Cetățenii din nordul țării, în continuare nostalgici după ,,salam de două ruble”: Era bine pe vremuri

Dacă ați crezut că, odată ce Republica Moldova a devenit țară–candidat la o lume mai civilizată și de-acuma suntem cu un picior în Europa, ați greșit amarnic! Cetățenii din nordul țării, nostalgici după salam de două rubleFoto: nordnews.md

Deși, pe 21 mai, oamenii au demonstrat că susțin parcursul european, mai sunt încă dintre cei care nu și-au pus în cui nostalgia după vremurile salamului de două ruble… ș capiși. În unele raioane din nordul țării, monumentele lui Vladimir Ilici mai stau la loc de cinste, unde se adună, cu sau fără socoteală, acei rămași din alte timpuri, transmite nordnews.md.

„-El trebuie să fie aici. – Dar de ce? – Pentru că a fost bine cu el, pe vremea rușilor”.

„Pe timpul Uniunii Sovietice multe ce a făcut, a schimbat întreaga biografie, a schimbat istoria, a fost un om mare”.

La Edineț, încremeniții în trecutul comunist cred că Vladimir Ulianov este parte a istoriei neamului nostru. Probabil, aceștia nu știu că ideologia marxist-leninistă a stat la baza demolării bisericilor și executării prin împușcare a nobilimii, a intelectualilor și a țăranilor înstăriți din Rusia, iar mai târziu, și a celor din Basarabia.

„Nu ne încurcă cu nimic. Acesta este trecutul nostru istoric, ar trebui să ne resemnăm. Nu știu dacă a făcut bine sau rău, dar el este în istorie, este trecutul nostru.”

„Când a condus cu întreg globul pământesc, putem să socotim după vremea trecută, atunci a fost un om foarte deștept, binecuvântat din toate punctele de vedere și cred că merită.”

Cu toate că avem drumuri reparate și școli renovate pe bani europeni, cel puțin 13 vechituri mai țin locul degeaba prin satele și orașele noastre. La Edineț, monumentul lui Lenin stă – și-i șade tare bine – chiar lângă Consiliul Raional. Vezi continuarea și reportajul video aici.

Japonia intensifică sancţiunile la adresa Rusiei, în urma desfăşurării de arme nucleare tactice în Belarus

Japonia va aplica sancţiuni suplimentare Rusiei după ce summitul G7, pe care l-a găzduit săptămâna trecută, a convenit intensificarea măsurilor pentru a pedepsi invazia Ucrainei de către Moscova, a anunţat vineri şeful de cabinet al premierului nipon, Hirokazu Matsuno, informează Reuters.

Japonia intensifică sancţiunile la adresa Rusiei. Cauza, armele nucleare

Matsuno a condamnat, de asemenea, anunţul de joi referitor la desfăşurarea de arme nucleare tactice de către Rusia în Belarus, spunând că aceasta va intensifica şi mai mult circumstanţele create de invadarea Ucrainei, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

„Fiind singura ţară care a suferit bombardamente atomice în timpul războiului, Japonia nu acceptă niciodată ameninţarea nucleară a Rusiei, cu atât mai puţin utilizarea acesteia”, a declarat Matsuno într-o conferinţă de presă obişnuită.

Liderii statelor membre G7 şi-au arătat săptămâna trecută hotărârea de a sprijini Ucraina cu ajutoare militare suplimentare şi sancţiuni împotriva Rusiei, la summitul anual desfăşurat în primul oraş din lume care a suferit un bombardament atomic, Hiroshima.

Într-o acţiune coordonată cu G7, Japonia va îngheţa activele a 78 de grupuri şi 17 persoane, inclusiv ofiţeri de armată din Rusia şi va interzice exporturile către 80 de entităţi ruseşti, cum ar fi laboratoarele de cercetare afiliate armatei, potrivit unui comunicat publicat vineri de Ministerul de Externe.

Japonia va interzice, de asemenea, furnizarea de servicii de construcţii şi inginerie Rusiei, mai multe detalii referitoare la această măsură urmând să fie anunţate la o dată ulterioară, se arată într-un comunicat al Ministerului Comerţului de la Tokio.

În 2022, vinurile Moldovei au ajuns în 35 de țări europene
Articolul anterior