Satul din Moldova în care nu s-a mai născut niciun copil de 12 ani încoace

În raionul Soroca este un sat, în care cel din urmă copil s-a născut în urmă cu 12 ani. Localitatea se află în mijlocul naturii. Cei câțiva săteni rămași spun că n-au grija inflației sau a crizei gazelor naturale, scrie jurnal.md.

Nu-i deranjează nici prețurile enorme la carburați. Singurul lor mijloc de transport este căruța. Urmează reportajul nostru realizat în satul Valea.

VEACESLAV DOROGAN, locuitor din satul Valea, raionul Soroca: „Copii? Avem, unul și acela este în clasa a VI-a. -Unde? În satul vecin? -La Bădiceni. -Câți kilometri sunt până acolo? -Dacă e să luăm de aici, atunci sunt vreo șapte și jumătate sau opt până la școală.”

Singurul copil din localitate este nepoata lui moș Vasile. Fata a trecut în clasa a VI-a și își face studiile în satul vecin, Bădiceni.

VASILE DONOS, locuitor al satului Valea, raionul Soroca: „A făcut patru clase în satul Sobari, dar acum un an deja învață la Bădiceni. -La Sobari doar până în clasa a IV-a. Ea este singurul copil din sat, așa am înțeles? -Da, da. -Cu ce se duce la școală? -Vine rutiera și o ia de la șosea.”

Ca într-o familie! Nici nu e de mirare! În tot satul sunt doar șapte oameni, așa că își împărtășesc grijile, bucuriile și tristețea. Nu au grija inflației, a crizei energetice sau a carburanților. Trăiesc în mijlocul pădurii. Au de foc, iar de carburanți n-au nevoie, vehiculul lor e calul și căruța.

VEACESLAV DOROGAN, locuitor din satul Valea, raionul Soroca: „În mijlocul naturii, mai bine nici nu se poate. E liniște. Nu ne deranjează nimic. -Eu sunt om cam vechi și de gaze naturale, să nu spun minciuni am auzit prin anii 80. În 70 au apărut la noi buteliile de gaz în Moldova, dar naturale cam prin 80, așa că pe mine nu mă deranjează absolut nimic. Mai ales că trăiesc în mijlocul pădurii. – Faceți focul cu lemne? -Uscăciune cât îți dorește sufletul.”

Nici care e prețul cărnii, al peștelui sau a altor produse nu știu, pentru că mănâncă ceea ce produc ei.

VEACESLAV DOROGAN, locuitor din satul Valea, raionul Soroca: „Eu mai în scurt țin păsări, porci, caprine, câini și mâțe.”

VASILE DONOS, locuitor al satului Valea, raionul Soroca: „Ați schimba de exemplu traiul de aici pentru cel din Chișinău? -Doamne ferește! Pe mine să mă pui în… Eu nici nu le spun case, acestea cu multe etaje, dar le spun coștereață. Eu nu pot, eu la aer liber.”

Satul Valea este parte a comunei Cremenciug, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populația satului constituia 14 oameni.

Româncele sunt la putere! Cea mai frumoasă femeie din lume a fost aleasă o bihoreancă de 28 de ani

Tânăra Iolanda Anamaria Babău, originară din Beiuș, județul Bihor, este cea mai frumoasă femeie din lume după ce a câștigat titlul de Miss World Next Top Model 2022. Atrăgătoarea brunetă în vârstă de 28 de ani și-a făcut o adevărată tradiție din câștigarea concursurilor de frumusețe. În plus, Iolanda Anamaria Babău este și deșteaptă foc, tânăra fiind fiind licențiată în Relații Internaționale și având un master în diplomație, relatează presa de peste Prut.

Iolanda Anamaria Babău cea mai frumoasă femeie din lume

Frumoasa brunetă Iolanda Anamaria Babău a marcat o super reușită și a câștigat titlul de Miss World Next Top Model 2022. Nu este primul premiu pe care frumoasa bihoreancă îl obține: anul trecut a fost Miss Europa 2021 first runner up și Miss Elite World – Popularitate 2021. Anul acesta, Iolanda Anamaria Babău s-a luptat cu 28 de concurente din Rusia, Ucraina, Grecia, Algeria, Egipt, Macedonia, Franța, Nigeria și Bulgaria, însă a fost favorita juriului la toate cele patru probe.

Tânăra în vârstă de 28 de ani nu este la prima reușită, având în vedere că anii trecuți strângea zeci de mii de voturi online. Iolanda este din Beiuș, județul Bihor, și a terminat Academia de Studii Economice din București, fiind licențiată în Relații Internaționale. Pe cât de frumoasă, pe atât de deșteaptă, bihoreanca a lucrat o bună perioadă de timp în domeniu, dar a apoi a decis să devină antreprenor.

În perioada studenției, Iolanda a fost implicată activ în diverse activități, ajungând chiar vicepreședintele AIESEC România. După absolvirea Academiei de Studii Economice, și-a continuat studiile cu un master în diplomație. Pentru o perioadă, mai precis timp de patru ani, a lucrat în administrația publică.

Astfel, mai întâi Iolanda a fost angajată la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4. După care a fost director de Cabinet la Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, dar și consilier în Ministerul Economiei şi în cel al Sănătăţii.

În paralel, a făcut modelling, având apariţii pe coperta din ianuarie 2022 în L’Officiel Arabia şi coperta revistei US Fashion, ediţia februarie 2022. În prezent, frumoasa bihoreancă are propria firmă şi se ocupă de organizarea de evenimente internaţionale.

sursa

Liste cu victimele deportărilor sovietice din Basarabia, făcute publice

Numele victimelor regimului sovietic, care au fost deportate în Siberia în perioada 6-9 iulie 1949, au fost făcute în premieră publice.

Se împlinesc 79 de ani de la primul val de deportări sovietice din  Basarabia și Nordul

Potrivit lui Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova, listele, pe eșantioane și vagoane, pot fi găsite pe site-ul instituției, relatează InfoPrut.ro.

Mai exact, în listele respective apare o bună parte din cei care au fost deportați în Siberia în cadrul Operațiunii „SUD” din 6-9 iulie 1949.

„În total, în liste apar 35 mii 144 persoane. După un raport al poliției politice sovietice din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35 mii 796 persoane, dintre care 14 033 femei, 11 899 copii și 8 864 bărbați. Prin urmare, listele pe care le oferim acum în premieră publicului larg conțin aproape 99 la sută din cei care au fost deportați. Puteți descărca toate listele în format pdf și găsi în câteva clipe printr-o căutare simplă, pe nume sau localitate, informația care vă interesează. Alternativ, puteți folosi opțiunea de căutare direct pe site după nume, prenume, localitate, anul de naștere”, a subliniat directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova.

Amintim că la 6 iulie 2022 se împlinesc 73 de ani de la cel de-al doilea val de deportare în masă din RSSM, cunoscut sub denumirea codificată Operaţiunea „Sud”. Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice din istoria românilor basarabeni, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ținuturi cu oameni harnici, vrednici și iubitori de neam.

Primul val al deportărilor sovietice a fost cel din 12 și 13 iunie 1940. Datele oficiale arată că atunci au fost deportate aproximativ 25 de mii de persoane. Au urmat alte doua valuri, – în 1949 și 1951, – în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.

Doliu! Decanul Facultății Urbanism și Arhitectură de la UTM s-a stins din viață

Durere nemărginită la Universitatea Tehnică din Moldova! La doar 36 de ani, s-a stins subit din viață Ruslan Bodros, decanul Facultății Urbanism și Arhitectură. Colegii acestuia au transmis un mesaj de condoleanțe:

,,O tristețe nemărginită ne-a lăsat fără grai la vestea fulgerătoarei treceri în neființă a tânărului nostru coleg, decanului Facultății Urbanism și Arhitectură – lector universitar, doctor în științe inginerești, Ruslan Bordos.

Ne vei lipsi mult, dragă colega. Mereu cu zâmbetul pe buze și inima deschisă, ne lași acum cu un gol imens în suflet, având drept tămadă doar speranța că acolo, sus, în ceruri, steaua ta va străluci mereu și ne va aminti că un suflet mare și bun ca al tău e de nestins…

Drum lin către stele. Condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor și tuturor care te-au cunoscut…”.

Beyonce provoacă revoluție în SUA și în întreaga lume. Oamenii demisionează pe-un cap
Articolul anterior
Procurorii au aplicat sechestre pe averile lui Igor Dodon
Articolul următor