Scandal în gimnastica din Republica Moldova! ”Minciuni grosolane și tentative directe de a manipula concursurile”

Victoria Federiuc, președinte FGRS a venit cu o reacție, după ce campioana Republicii Moldova la gimnastică ritmică, Veronica Șturmilova, în vârstă de 16 ani, a menționat că a rămas în afara lotului țării pentru competiția Europeană, după ce Federația de gimnastică ritmică a înscris două fete care nu sunt din Republica Moldova. Astfel, Federiuc a venit cu mai multe precizări menționând că sunt „intrigi, minciuni grosolane și tentative directe de a manipula concursurile și opinia publică”, scrie unimedia.info

„Stimați reprezentanți ai comunității sportive,În contextul informațiilor denigratoare, lansate pe rețelele de socializare, privind o pretinsă discriminare a unei gimnaste, din cauză că nu a fost inclusă în în lotul RM la Campionatul European de Gimnastică Ritmică, în care sunt vizată personal, în calitate de președinte al FGRS, vin cu următoarele precizări:

Componența lotului a fost stabilită în baza rezultatelor obținute de sportive la Turneul Internațional oficial al Federației Internaționale de Gimnastică (FIG) Sofia Cup 2023 (07-09.04.2023), așa cum a decis Consiliul antrenorilor din cadrul FGRS, la ultima ședință extinsă din 18.03.2023. Atunci s-a stabilit ca acest turneu să fie și unul de preselecție a participantelor la Campionatele Europene și Mondiale la Gimnastica Ritmică din 2023. Din păcate, antrenorul gimnastei Veronica Șturmilova a refuzat includerea sportivei în lista participatelor, prin urmare, a privat-o de posibilitatea de a-și demonstra capacitățile și de a-și confirma dreptul de a participa la Campionatul European.Precizez că, la turneul de la Sofia, au participat 4 gimnaste la categoria senioare – Gloria Motricală, Anastasia Slovineanu, Emily Beznos și Antonina Șargu. În rezultatul calificărilor, 2 dintre gimnaste (Antonina Șargu și Emily Beznos), care au înregistrat cel mai bun rezultat, au fost selectate pentru a fi parte a lotului național pentru Campionatul European. Ele au înregistrat cel mai înalt punctaj atât la individual compus, cât și pe obiecte separate.

Gimnastica ritmică este o probă sportivă foarte subiectivă, prin urmare, selecția celor mai bune gimnaste poate fi făcută DOAR în condițiile în care acestea concurează în condiții egale – adică pe același covor și arbitrate de un colegiu de arbitri NEUTRI. Aceste condiții pot fi îndeplinite doar în cadrul unui concurs internațional, iar aprecierea trebuie să fie făcute de persoane terțe și nu de antrenorii proprii. Acesta este un sistem de selecție practicat pe larg și valabil în federațiile de gimnastică din toată lumea și pe care, în calitate de președinte al acestei federații, încerc să-l implementez și la noi în țară.

Constat, cu regret, că acest lucru nu este acceptat de către unii antrenori, care boicotează orice inițiativă în acest sens din partea Federației, mai mult decât atât, dezinformează opinia publică, implicând și copiii în acest proces, ceea ce este și mai grav.

Anul trecut, am implementat, în cadrul Campionatului Republicii, în premieră, un sistem modern și transparent de arbitraj – anume pentru a aduce pe covorul competițional din Moldova arbitri de categorie internațională, imparțiali, pentru a aprecia sportivele noastre. Și atunci, exact aceiași antrenori s-au opus cu vehemență acestei reforme.Mai mult, acum doi ani, în ajunul Campionatelor Europene de GR de la Kiev, aceleași persoane, fiind deranjate de faptul că o gimnastă de la alt club sportiv a trecut antrenamentul de control, au amenințat public că „dacă gimnasta lor nu merge la Campionatul European, atunci ea (pe atunci singurul arbitru internațional) refuză participarea în calitate de arbitru și noi vom fi nevoiți să achităm amenda de 2000 franci elvețieni pentru lipsa arbitrului din partea țării (condiție obligatorie pentru fiecare țară participantă)”.

Tot în acest context, sunt nevoită să precizez că tot aceleași persoane încă cu un an în urmă au început a forma lotul pentru campionatele europene și mondiale de la sine putere. Poate în acest caz există bănuieli rezonabile de corupție, trafic de influență și abuz de putere?

Prin urmare, stimați colegi și toți cei care urmăriți evoluția gimnasticii ritmice, nu uitați că sportul înseamnă fair-play, onestitate, transparență, solidaritate și respect pentru ceilalți sportivi. Prin urmare, toate aceste intrigi, minciuni grosolane și tentative directe de a manipula concursurile și opinia publică, fac rău nu atât mie, ca reprezentant oficial al federației de resort, cât gimnastelor noastre și sportului în ansamblu”, a scris Victoria Federiuc, președinte FGRS.
Nicoleta Dulghere a confirmat că a fost la adunarea consiliului cu atrenorii „și s-a propus participarea la același campionat internațional, pe același covor, cu aceeași arbitri, pentru a putea aprecia corect performanța sportivelor la același nivel”.

„Eu sunt de părerea că președinte FGRS, doamna Victoria Federiuc, are ca scop promovarea și ridicarea nivelului gimnasticii ritmice din Republica Moldova. Eu confirm că am fost la adunarea consiliului cu antrenorii, unde am discutat mai mult de doua ore, și s-a propus participarea la același campionat internațional, pe același covor, cu aceeași arbitri, pentru a putea aprecia corect performanța sportivelor la același nivel. Din propria experință, pot spune ca preselecția gimnastelor trebuie sa fie transparentă, însă noi nu am văzut nici un video cu participarea acestei gimnaste încă din toamna 2022. Sigur că ai întrebări și dubii, cât de pregătită este și dacă într-adevăr punctajul de la turnee corespunde cu realitatea”, a menționat Nicoleta Dulgheru.

Campioana Republicii Moldova la gimnastică ritmică, Veronica Șturmilova, în vârstă de 16 ani, a rămas în afara lotului țării pentru competiția Europeană, după ce Federația de gimnastică ritmică a înscris două fete care nu sunt din Republica Moldova. Totodată, Șturmilova a postat pe rețelele de socializare o scrisoare deschisă, în care invocă o intervenție părtinitoare din partea unui responsabil al federației de profil, acțiune ce poate compromite participarea campioanei la Campionatul European, termenul-limită de înregistrare a sportivilor fiind 2 mai 2023.

Genți cu 2-3 milioane de lei! Un martor dezvăluie cum erau împărțiți banii pentru protestele lui Șor

La ședința de judecată pe dosarul deputatei Marina Tauber și a finanțării ilegale a Partidului Șor, a fost audiat un curier care repartiza bani pentru organizarea protestelor antiguvernamentale. Bărbatul a fost reținut în 2022, dar apoi oamenii legii l-au eliberat de răspundere penală, scrie Europa Liberă.

Martorul acuzării a povestit în instanță că, în 2022, un cumătru de-al său, care este și „un bun prieten al domnului Ilan Șor”, l-a rugat să ajute la distribuirea banilor pentru transportarea și hrana protestatarilor. Cumătrul l-ar fi asigurat că sumele provin din businessul lui Ilan Șor și sunt legali, așa că a acceptat propunerea.Pe parcursul a circa două luni, el primea genți cu 2-3 milioane de lei și repartiza banii în raioanele din nordul Moldovei. Alți doi curieri se ocupau de zona de centru și de sudul țării. O geantă i-ar fi fost transmisă de persoane necunoscute în fața Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, alta – lângă Manejul de atletică ușoară.Martorul a relatat că număra bancnotele manual și le sorta în propriul apartament, fiind ajutat de o persoană pe care toți o numeau „Mihailovici”. Bărbatul spune că transmitea banii în plicuri președinților organizațiilor teritoriale ale Partidului Șor.El nu a precizat sumele concrete care reveneau fiecărui președinte, dar a spus că acestea variau în funcție de numărul persoanelor care urmau să vină la protest.

Cât primea curierul pentru munca sa?

Martorul a mai povestit că, la un moment dat, i-a comunicat cumătrului că nu mai vrea să fie curier. „Sumele creșteau. L-am informat că asta pune în pericol viața mea. Nu am vrut să afle cineva că port așa sume de bani”, a declarat el.

Potrivit bărbatului, cumătrul l-a asigurat că, în curând, de repartizarea banilor se va ocupa altcineva. La sfârșitul lui octombrie 2022, curierul urma să primească ultima tranșă – în jur de 10 milioane de lei. Bărbatul susține că a primit aproximativ 5 milioane de lei, iar a doua zi a fost reținut de oamenii legii. Peste o zi, a fost eliberat.

Fiind întrebat dacă a fost remunerat pentru munca sa, martorul a spus că i-au fost acoperite doar cheltuielile de transport, care au variau între 3.000 și 7.000 de lei.

N-o cunoștea personal pe Tauber

Avocații Marinei Tauber au avut mai multe întrebări în legătură cu acest martor, în principal, în ce condiții acesta a fost eliberat de la răspunderea penală, faptele lui fiind recalificate în contravenție, și de ce nu a fost inclus din timp în lista martorilor acuzării.

Pe martor, avocatul Sergiu Moraru l-a întrebat dacă i s-a promis că va fi eliberat dacă va da depoziții. Martorul a răspuns că a decis să spună „adevărul”.

Avocatul a enumerat persoanele care figurau într-o ordonanță prezentată de procuror. Martorul a spus că pe majoritatea nu-i cunoaște. El a explicat că nu are probe care ar confirma că cei cărora le-a transmis banii făceau parte din Partidul Șor. De asemenea, bărbatul a spus că nu le-a transmis niciodată bani deputaților Partidului, că nu știe personal pe niciunul dintre ei, respectiv, nici pe Marina Tauber.

Fostă vicepreședintă a Partidului Șor, deputata este judecată, mai bine de jumătate de an, pentru complicitate la finanțarea ilegală a Partidului Șor și falsificarea raportului financiar din alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, din 2021, la care a candidat.

În același dosar, Partidul Șor a avut statut de învinuit, ca persoană juridică. În ianuarie 2024, partidul a fost lichidat și radiat din Registrul persoanelor juridice, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care l-a scos în afara legii.

Procuratura mai investighează un dosar de finanțare ilegală a formațiunii. Potrivit oamenilor legii, acolo sunt circa 50 de învinuiți.

Rusia răspunde: Un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova, declarat persona non-grata de autoritățile ruse

Un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova a fost declarat persona non grata de autoritățile ruse, ca răspuns la decizia similară luată săptămâna trecută de autoritățile de la Chișinău. Potrivit RIA Novosti, ambasadorul nostru în Rusia, Lilian Darie, a fost convocat la MID, unde i-a fost înmânată o notă de protest și a fost înștiințat de măsura luată, scrie deschide.md.

Amintim că, săptămâna trecută, ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov a fost convocat la MAE și a fost înștiințat că un angajat al Ambasadei a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova și urmează să părăsească statul nostru.

Măsura a fost luată ca răspuns la decizia Rusiei de a deschide șase secții de votare în stânga Nistrului la alegerile prezidențiale din weekend-ul trecut. Acestea au activat în orașele Tighina, Tiraspol, Rîbnița și Grigoriopol.

Amenința trecătorii cu un cuțit. Un bărbat, reținut de polițiști, pe o stradă din Capitală

Un bărbat de 41 de ani a fost reținut de oamenii legii după ce amenința oamenii cu un cuțit pe strada Tighina din Capitală.

Reținut, după ce amenința cetățenii cu un cuțit

Cazul a avut loc pe strada Tighina din capitală. Polițiștii au fost anunțați precum că un bărbat amenință cu un cuțit trecătorii.

Imediat, polițiștii Secției asigurare ordine publică s-au deplasat la fața locului și au dezarmat suspectul. Bărbatul de 41 de ani a fost condus la Inspectoratul de Poliție Centru pentru documentare.

Inspectoratul General al Poliției solicită cetățenilor, în cazul în care observă acțiuni ilegale să solicite intervenția poliției la numărul de urgență 112.

Pasagerii care doresc să zboare de la Iaşi trebuie să fie pregătiţi pentru schimbări majore! De ce s-a luat această măsură
Articolul anterior
Platon îndeamnă pensionarii să dea CNAS-ul în judecată
Articolul următor