Scandal la un spital. O mamă susţine că a fost internată cu bebeluşul ei de un medic beat

Scandal la Spitalul pentru copii Nr1. O mamă spune că a internat-o un medic beat și i-a indicat bebelușului apă fiartă.

O situație care ar fi a avut loc în cadrul Spitalul Clinic Municipal de Copii nr.1 s-a transformat într-un conflict cu implicarea oamenilor legii, scrie unimedia.md. O mamă a scris pe un grup că unul dintre medici care a condus-o în salon „era în stare avansată de ebrietate”, iar în afară de apă fiartă nu i-a fost prescris nimic pentru fetița ei de trei luni. La scurt timp, managera instituției a negat acuzațiile, afirmând că a fost scrisă o cerere comună la poliție pe numele acestei mame.

„Salut mămici! Sunt internată cu fetița de 3 lunițe la Spitalul Serghei Lazo la moment. Fetița este hrănită cu formula de lapte praf Hip Combiotic pentru vârsta ei, nimic în rutina ei nu am schimbat, de la 12:00 (sâmbătă, ieri) cam așa a început a vomita în jet (nu regurgita) după fiecare masă, vomită totul și prin somn, fără alte simptome, scaun ok, lipsă de febră, erupții de piele nu sunt! Am venit aici în spital , în afară de apă fiartă nu-mi indica nimic, cantitatea de mâncare a zis să i-o dau în jumătate și să continui săi dau apă fiartă prin seringă, sunt panicată, apa fiartă începe cu diversificarea întrucât laptele praf e tot pe apă făcut… Cine a mai pățit la fel? De la ce poate fi? 12 ore de la prima vomă avem, dar așa și nu au apărut alte simptome …

Țin să menționez, unul dintre medici care m-a condus în salon era în stare avansată de ebrietate, miros intens de alcool, mă ia frica aici”, scrie Nicolina Zubcu, într-o postare de pe un grup de mămici.

Ulterior, Aliona Rotari, directoarea Spitalului a răspuns că „urmare a acuzațiilor aduse personalului a fost imediat solicitată poliția pentru elucidarea tuturor circumstanțelor”.

„Urmare a situației create cu pacienta Zubcu Nicolina și acuzațiile aduse personalului a fost imediat solicitată poliția pentru elucidarea tuturor circumstanțelor.

Au fost prelevate probe de sânge de la medic și asistent medical, inclusiv au fost ridicate înregistrările video de pe camerele interioare a instituției.

Preliminar vă informăm că stare vizibilă de ebrietate poliția nu a identificat. Așteptăm rezultatele probelor biologice.

În scopul eficientizarii acordării asistenței medicale și prevenirii situaţiilor de conflict. Vă informăm că în instituție sunt instalate camere video în toate spațiile de uz comun.

Înregistrările video vor elucida toate aspectele activității instituției dar și acțiunile îngrijitorilor.

Totodată, personalul a scris o plingere comuna pe numele mamei sus menționate”, publică Aliona Rotari.

Alte mame participante la discuție au confirmat că „personalul medical încuie ușile și nu permite părinților să plece sub propria răspundere din spital”.

„Erau ușile încuiate fetelor, am dovadă video și audio!

Plus că medicu în stare de ebrietate a dispărut, după ce a citit postarea aici pe grup. Cred că toată noaptea a stat pe picurători să-și scoată gradul de alcoolemie din sânge și dimineață a venit să-mi sufle, din gură mirosea intens a cafea”. a răspuns mama revoltată la comentariul managerei spitalului: „Ieșirea din spital este liberă!”.

„Atunci de ce când vrei să pleci ești amenințat? Agresat în diferite forme? Iar foaia ceea nu o mai dă nimeni sau credeți că lumea nu a mai nimerit la voi? Și doamna cu postare e unica”, a răspuns o participantă la discuție.

„Cu ce drept încuiați ușile și nu lăsați mama să plece sub propria răspundere? Chemați Bercut, Poliția, vă credeți acolo dumnezei?”, scrie o altă mamă.

Polițiștii, în comun cu voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani din Orhei, care de o săptămână este de negăsit

Polițiștii în comun cu colegii altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani, care de o săptămână este de negăsit, după ce a urcat într-o mașină de ocazie pe o stradă din Orhei.

Au apărut noi circumstanțe care au determinat poliția să extindă căutările și în raionul Telenești.

Oamenii legii continuă investigarea cazului, iar șoferul mașinii în care a urcat fata este în custodia poliției și refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Apă otrăvită pentru un sat din țară, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct, pe teritoriul unei foste ferme de vaci

Apă cu amoniac în loc de apă potabilă. Peste patru mii de locuitori dintr-un sat din Republica Moldova au fost puşi în situaţia de a consuma apă cu amoniac şi alte substanţe nocive, care le poate afecta la greu sănătatea. Este vorba de satul Logăneşti din raionul Hânceşti, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct cu apă „potabilă”, pentru care s-au cheltuit aproape 10 milioane de lei (peste 528.000 euro), scrie evz.ro.

Mai multe analize au arătat că apa nu este bună pentru consum, însă autorităţile locale merg la orice pentru a convinge locuitorii din Logăneşti că au cea mai bună apă. În ciuda eforturilor Primăriei Logăneşti, la mai puţin de trei luni după ce a fost dat apeductul în exploatare, Agenţia Naţională pentru Suguranţă Alimentară (ANSA), a interzis consumul apei din apeductt şi obligat administraţia locală să asigure şcoala şi grădiniţa cu apă îmbuteliată.

Proiectul din Logăneşti a fot finanțat de către Fondul naţional pentru dezvoltare regională.

Cuantumul Fondului este de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv. În Fond se regăsesc şi alte mijloace financiare din sectorul public şi din cel privat la nivel local, regional, naţional şi internaţional. Precum şi mijloacele oferite prin programele de asistenţă ale Uniunii Europene.

Apă de pe locul unde a fost o fermă de vaci

Primăria din Logăneşti a ales pentru sondele de apă teritoriul unei foste ferme de vite. Oamenii din sat spun că pe acest loc, timp de cel puţin 30 de ani, a fost un depozit de furaje. Şi că în perioada sovietică acestea erau tratate cu amoniac pentru a evita rozătoarele.

Mai mult, în imediata apropiere, se regăseşte şi în prezent o fermă de vite şi nu este exclus ca deşeurile de acolo să contamineze izvoarele subterane.

Întreprinderea Vipart Plus SRL, care a câştigat, în octombrie 2022, licitaţia pentru construcţia apeductului, a trimis probele de apă din viitoarele sonde la un laborator privat, înainte să înceapă lucrările. Rezultatele au arătat că apa conţine un nivel ridicat de amoniac şi nu poate fi folosită ca potabilă sau în alimentaţie.

Totuşi, cu acordul Primăriei Logăneşti, sondele au fost săpate anume în acel loc.

Consilierii locali au declarat, sub protecţia anonimatului, că primarul Valentin Danu ar fi insistat pentru acel loc din considerente economice. În apropiere se află liniile de înaltă tensiune şi nu trebuie mijloace suplimentare pentru conectarea la energia electrică. Totodată, izvoarele cu apă se află la o adâncime de până la o sută de metri.

Dar cel mai mult, edilul a economisit din timp, deoarece în mai puţin de un an urma să aibă loc alegeri locale. Şi trebuia să convingă oamenii din sat că trebui să fie reales pentru încă patru ani.

Nu se ştie a cui a fost iniţiativa, a agentului econinterzise pentru apa potabilă. În schimb, sunt mult mai ieftine.

Ţeavă folosită la apeductul din Logăneşti/ Sursa foto: EvZ

Locuitorii din Logăneşti au comunicat pentru EvZ că au consultat ingineri în domeniu şi au fost informaţi că astfel de ţevi sunt folosite la petrol. Iar materialul din care sunt confecţionate conţine compuşi cancerogeni.

Acest adevăr a fost recunoscut de Primăria Logăneşti, care a decis la scurt timp după ce a fost dat apeductul în exploatare să schimbe ţevile.

„Primarul nu ne-a spus nimic. Este curios şi pentru noi de ce au schimbat ţevile şi din ce bani au făcut-o. Noi nu am aprobat nimic în acest sens. Un lucru este clar. Primarul a dat-o în bară cu apa potabilă. Sătenii sunt foarte nemulţumiţi”, ne-a spus Tudor Rotaru, consilier din Logăneşti.

Consumatorii, îngrijoraţi de calitatea apei

Locuitorii din Logăneşti, care achită 26.7 (1.42 euro) pentru un metru cub de apă pretins potabilă, au fost alertaţi de calitatea ei.

„Doar am gustat. Parcă aveam fier în gură. Nu o folosesc în alimentaţie. Pentru băut, o cumpăr din magazin”, ne-a declarat o locuitoare din Logăneşti.

Sătenii, chiar dacă au apeduct în gospodărie, merg după apă la cele două izvoare din localitate. Iar unii şi-au făcut puţuri în gospodăriile lor.

Câţiva consumatori au dus probe de apă la două laboratoare din Chişinău – la Regia Apă-Canal şi Institutul de biochimie al Academiei de Ştiinţe. Şi în ambele cazuri s-a constatat că apa din apeductul de la Logăneşti nu este potabilă. Pentru că conţine amoniu în exces, dar şi alţi componenţi nocivi.

Citiți continuarea AICI.

Emilian Crețu, moment emoționant dedicat mamei sale în cadrul emisiunii lui Fuego

Îndrăgitul actor moldovean Emilian Crețu a sensibilizat din nou opinia publică cu un moment emoționant în cadrul emisiunii lui Fuego ”Drag de România mea” de la TVR. Acesta a venit cu un mesaj profund pentru cea care i-a dat viață, mama sa, și i-a dedicat acesteia, dar și tuturor mamemor, un moment poetic și muzical împreună cu artistul român Paul Surugiu-Fuego.

”Tot ceea ce fac în viața asta, chiar dacă, deseori, plângi, o fac în primul rând pentru ca tu să fii fericită”, a spus, cu un nod în gât, Emilian în emisiune.

Fuego a postat momentul pe pagina sa de Facebook:

”Un moment emoționant dedicat tuturor mamelor alături de actorul basarabean Emilian Crețu!”, scrie în postarea sa Fuego.

Puteți vedea AICI.

De 8 Martie, Emilian Crețu și-a felicitat mama prin intermediul unui video emoționant pe care l-a publicat pe pagina sa de facebook. Actorul i-a dedicat mamei sale cele mai dulci și prețioase gânduri pe care orice mamă și-ar dori să le audă de la fiul său.

Emilian Crețu a devenit un promotor și un exemplu frumos de grijă, susținere și dragoste pentru familia sa.

Un şofer beat criţă a lovit cu maşina un copil
Articolul anterior
Misterul ciudatei zăpezi roșii ca sângele din Alpii Francezi
Articolul următor