Scandal uriaș la Moscova. Pe cine a trădat Putin în disputa dură dintre şeful Wagner şi ministrul Apărării

Liderul grupării mercenare Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat, sâmbătă noapte, că trupele sale se vor retrage cu siguranţă din Bahmut, după câteva zile de incertitudini generate de declaraţiile sale anterioare.

Prigojin a adăugat că unităţile sale vor părăsi Ucraina şi vor trece în rezervă, pentru a se repune pe picioare după pierderile suferite în Bahmut.

Ruşii păstrează o atitudine agresivă şi pe plan internaţional. Un nou incident aviatic a avut loc în Marea Neagră, la doar câteva zeci de kilometri de spaţiul aerian al României.

Incidentul a avut loc vineri, pe 5 mai. O aeronavă poloneză care patrula deasupra Mării Negre, la aproximativ 60 de kilometri spre est de spaţiul aerian românesc, a fost interceptată de un avion rusesc de vânătoare, tip Suhoi-35. Pilotul rus a făcut câteva manevre agresive în apropierea avionului polonez, care a pierdut altitudine şi a fost cu greu redresat de piloţi. Două aeronave româneşti şi două spaniole au fost puse în alertă, dar nu au mai decolat, pentru că avionul polonez a revenit pe aeroportul Kogălniceanu fără alte incidente, scrie protv.ro.

Luptele grele se poartă în Bahmut

În Bahmut, au loc în continuare lupte grele. Ucrainenii au iniţiat, în ultimele zile, mai multe asalturi asupra tranşeelor ocupate de ruşi, pe care au reuşit să-i disloce şi să-i facă să se retragă. De cele mai multe ori, atacurile au loc cu sprijinul transportoarelor blindate, care transportă infanteria până aproape de poziţiile inamice.

Urmează cea mai riscantă etapă: luptele în tranşee, unde şi atacatorii, şi apărătorii sunt ajutaţi de drone care urmăresc acţiunile inamicilor. În mai multe ocazii, ucrainenii au reuşit să elimine soldaţii ruşi care apărau tranşeele din apropierea Drumului Vieţii – singura cale de legătură a trupelor ucrainene care mai rezistă în Bahmut cu restul țării. Ca să compenseze, ruşii bombardează oraşul cu tot ce au.

Între timp, un alt susţinător aprig al invaziei din Ucraina, scriitorul rus Zahar Prilepin, a fost rănit într-un atentat cu bombă care s-a petrecut în apropiere de oraşul Nijni Novgorod. Potrivit presei ruse, explozia a fost provocată de un dispozitiv amplasat sub maşina în care era scriitorul. Şoferul său a murit pe loc.

Prilepin e cunoscut pentru scrierile sale naţionaliste şi e un susţinător fervent al aşa-zisei „operaţiuni speciale” din Ucraina. Un localnic a fost arestat de autorităţile ruse la scurt timp după atentat.

Irina Volk, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Interne: „În timpul operațiunilor de interceptare, trei polițiști din departamentul din Semionovski al ministerului rus de Interne au arestat un bărbat născut în 1993, recidivist, care ar putea fi implicat în această crimă”.

Prigojin, la cuțite cu Șoigu și Gherasimov

Pe de altă parte, documente secrete publicate de cotidianul american Washington Post au scos la iveală o dispută mult mai dură între liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, şi şefii armatei ruse. Serviciile americane au informaţii potrivit cărora şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, ar fi luat măsuri pentru a opri livrările de muniţie către gruparea Wagner.

De altfel, Prigojin era văzut ca fiind o problemă majoră de imagine pentru armata rusă şi, la un moment dat, însuşi Putin a fost nevoit să intervină între şeful Wagner şi ministrul Apărării, Serghei Şoigu. Liderul de la Kremlin ar fi luat, totuşi, partea lui Şoigu, iar Prigojin se vede tot mai singur în angrenajul militar rusesc.

Mai mulți cerbi, refuzați la intrarea în țară. Aceștia erau aduși din Ucraina, dar nu aveau certificatele de sănătate în regulă

Mai mulți cerbi transportați din Ucraina în Republica Moldova au fost opriți la frontieră pentru că actele de însoțire nu corespundeau cadrului legal.

”În contextul situației cu privire la neadmiterea importului unui lot de animale (cerbi) din Ucraina în Republica Moldova,  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) informează publicul despre următoarele.

La data de 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova.

Astfel, Certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar- veterinar  pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System).

În acest context, operațiunea de import a lotului de animale (cerbi) a fost sistată temporar pentru a găsi soluții optime pentru agentul economic și pentru animale.

Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina depun toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior).

Reiterăm! Se depun eforturi pentru a găsi soluții optime, astfel încât să nu fie afectată nici starea de sănătate a efectivelor de animale domestice sau din fauna sălbatică din Republica Moldova.

În legătură cu situația creată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import a animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare (conform modelelor stabilite) înainte de a efectua procedura de import”, comunică ANSA.

Mai multe școli profesionale și colegii din țară vor fuziona. Ce spune ministrul Educației

În această săptămână, specialiștii de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vor merge la opt instituții de învățământ tehnic care au un număr mic de elevi și pe care planifică să le comaseze. Autoritățile vor discuta cu administrațiile colegiilor și școlilor profesionale despre procesul de reorganizare. Ulterior, acestea vor fi absorbite de instituții mai mari, în care ar urma să fie transferați inclusiv profesorii, scrie moldova1.md.

Șase școli profesionale și două colegii din mai multe localități din țară vor fuziona cu alte instituții de învățământ profesional tehnic. De exemplu, Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău. Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți va absorbi Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sângerei. Iar Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat într-o conferință de presă că scopul reorganizării instituțiilor este sporirea calității educației.

„Vorbim în primul rând de câteva colegii și școli profesionale din subordinea Ministerului Educației. În toate aceste instituții de învățământ, noi am făcut testări în luna februarie ca să vedem ce cunosc copiii din aceste instituții și lucrurile arată destul de îngrijorător. Rezultatele le puteți vedea și în nota informativă a proiectului de hotărâre de Guvern. Copiii își vor continua studiile în acele instituții până la absolvire, asta înseamnă cel puțin doi ani, iar la fel cadrele didactice vor continua să activeze în această perioadă de timp”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Referitor la situația de la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, unde elevii, profesorii, dar și localnicii au protestat acum câteva zile împotriva inițiativei ministerului, Dan Perciun a spus că este un caz singular.

„Dacă ne referim la instituția din Lipcani, atunci ea demult nu mai este un colegiu pedagogic, acolo practic specialități pedagogice nu mai există de principiu, însă colegii mei vor merge în fiecare instituție și vor discuta cu directorul, colectivul, inclusiv elevii, și vor oferi explicațiile necesare și eu cred că lucrurile se vor aranja”, a mai spus Dan Perciun.

După intrarea în vigoare a deciziei, Ministerul Educației va crea, timp de două luni, comisii care se vor ocupa de procesul de reorganizare și transmitere a bunurilor instituțiilor. Angajații vor fi transferați în noile entități, iar în cazul în care acest lucru va fi imposibil, vor fi disponibilizați. Potrivit Ministerului Educației, pentru a fi eficiente, școlile profesionale trebuie să aibă minim 350 de elevi, iar colegiile – 700 de elevi. În prezent, din cele 77 de instituții subordonate ministerului, doar 26 au un număr suficient de elevi.

Manifest în Capitală, în sprijinul tinerei gravide ucise cu sânge rece: ”Vrem dreptate pentru Ana-Maria!”

În fața sediului Guvernului de la Chișinău, în seara de 23 aprilie, a avut loc manifestația „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, în sprijinul tinerei însărcinate găsită fără viață la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei. Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale pentru drepturile omului, printre care Coaliția Națională „Viață fără Violență”, Femei pentru femei și Crucea Roșie, au participat la acțiune, scrie NM.md.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața clădirii Guvernului. Aceștia au venit cu pancarte cu mesaje precum: „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, „În tăcerea voastră, ei ne ucid pe noi”, „O dată la 5 minute o femeie moare din cauza violenței”, „Vrem securitate nu doar în discursuri politice”, „Bărbații de calitate nu se tem de egalitate”. Pe una din pancarte era reprezentată imaginea unui copil nenăscut și scria: „Un craniu crăpat de lovituri”.

Ana-Maria Guja, de 19 ani, a fost găsitî moartă pe 20 aprilie, după ce pe data de 12 aprilie a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei, și de atunci a dispărut fără urmă. Tânăra era însărcinată în luna a șasea. Corpul neînsuflețit a fost găsit la 21 de kilometri de satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, unde locuiește principalul suspect – Gheorghe Cotorobai, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Tânără a fost condusă astăzi, 23 aprilie, pe ultimul drum, în localitatea Susleni.

Alarme aeriene pe parcursul nopții, în mare parte din Ucraina. Au fost doborâte mai multe drone, inclusiv deasupra Kievului
Articolul anterior
O nouă zi de sărbătoare în Marea Britanie. Peste 67.000 de prânzuri comunitare, petreceri stradale și „Concertul încoronării”
Articolul următor