„Cel mai negru scenariu ar fi continuarea războiului din Ucraina, extinderea sa asupra altor orașe cruciale, dar și pentru Republica Moldova. Declarația aparține ambasadorului Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, în cadrul unui interviu acordat presei de peste Prut și citat de realitatea.md.
Ambasadorul afirmă că, în cazul în care rușii vor ataca orașele Mikolaiv și Odesa, atunci situația regională se va agrava foarte mult pentru Republica Moldova.
„Am putea avea un nou flux de refugiați, care ar fi o lovitură destul de puternică pentru economia noastră și pentru resursele noastre deja destul de reduse. Da, noi beneficiem de asistență financiară din partea partenerilor noștri, dar majoritatea acestei asistențe vine indirect, prin organizații internaționale – umanitare, de altă natură financiară. Ele nu vin în bugetul nostru și valorificarea unei astfel de asistențe ia timp, timp pentru luarea deciziilor, timp pentru aducerea ei în bugetul Republicii Moldova. Noi avem nevoie – doar în condițiile actuale, pentru a face față actualului flux și impactului său, actualului flux de refugiați – noi avem nevoie de câteva sute de milioane de dolari. Actualmente, am beneficiat de aproximativ o sută și ceva. Dar repet, impactul acestui flux de refugiați este și social, și economic, și politic ar crea presiune pe frontieră, ar perturba inclusiv relațiile noastre comerciale, importurile, exporturile, aprovizionarea, securitatea alimentară ar perturba-o și ar pune în pericol inclusiv securitatea internă. Deci, am fi într-o situație foarte proastă, dar acesta este scenariul negru”, a spus ambasadorul.
Totuși, Victor Chirilă a precizat că „autoritățile noastre sunt conștiente, iau măsurile necesare pentru „a ne pregăti, inclusiv se iau măsuri necesare în dialog și în parteneriat cu România, iar Moldova nu va mai fi prinsă nepregătită”.
„Fără îndoială că nu vom fi prinși nepregătiți. Vom fi pregătiți. Ne va fi greu, dar vom face față. Toate instituțiile deja au dat dovadă că știu să se mobilizeze în astfel de situații și ne-am mobilizat în momente în care nu eram suficient de pregătiți. Acum suntem pregătiți, mai bine pregătiți decât… Vom avea nevoie de mai multă asistență financiară atunci, urgentă, fără îndoială, și de susținere politică foarte clară, tranșantă, pentru a evita extinderea conflictului peste frontierele noastre cu Ucraina. Deci, asta ar fi. Și cred că împreună vom face față, dacă s-ar întâmpla așa ceva. Sigur, evoluțiile de pe front totuși ne fac să fim relativ optimiști, dar în același timp că nu lăsăm garda jos, ne pregătim pentru” a mai adăugat ambasadorul.
Diplomatul moldovean a menționat că „speră foarte mult ca acest scenariu nu ar urma să aibă loc, pentru că aceasta ar da peste cap toate planurile autorităților, inclusiv agenda europeană și reformele inițiate”.