Scenariul de coșmar al unei invazii rusești: „Armata ucraineană din est ar putea fi devastată în 30-40 de minute”

Dacă Rusia decide să dea undă verde unei invazii, armata ucraineană nu ar avea nicio șansă să facă față, fără un ajutor militar din partea Occidentului, admit generalii de la Kiev și analiștii militari citați de New York Times. Președintele Joe Biden încearcă să împiedice acest scenariu, prin mișcări diplomatice, comentatorii avertizează însă că orice concesii oferite Moscovei ar putea fi periculoase, scrie Associated Press citat de libertatea.ro.

În ziua în care Ucraina aniversa fondarea forțelor armate ucrainene, președintele Vladimir Zelenski și-a pus o cască și o haină militară și a vizitat tranșeele de pe frontul de est, unde a anunțat livrarea de tancuri și vehicule blindate care să ajute unitățile în conflictul cu trupele rusești și cu cele ale separatiștilor susținuți de Moscova.

Aceste arme ar putea ajuta forțele ucrainene în conflictul de uzură care continuă de ani, în ciuda unui armistițiu, dar nu ar cântări prea mult într-un război total ce ar izbucni în cazul unei invazii a trupelor rusești mobilizate în acest moment la graniță. Ținând cont că Rusia are deja 100.000 de militari dispuși în trei zone de la granița de est a Ucrainei, iar alții sunt gata să se alăture acestei uriașe forțe, chiar și oficialii de la Kiev admit că nu au prea multe șanse de a rezista, fără un ajutor din partea Occidentului. „Din nefericire, Ucraina trebuie să fie obiectivă în acest moment”, a declarat generalul Kirilo O. Budanov, șeful serviciului militar de informații. „Fără susținerea forțelor occidentale, nu există suficiente resurse militare pentru respingerea unui atac al Rusiei dacă acesta începe”, a adăugat oficialul. Generalul Budanov a descris un posibil scenariu de coșmar al unei invazii rusești, care ar începe cu raiduri aeriene și atacuri cu rachete ce ar viza depozitele de muniții și trupele din tranșee.

Foarte repede, a spus generalul, armata ucraineană ar fi incapacitată, conducerea ei ar fi incapabilă să coordoneze apărarea și să aprovizioneze linia frontului. După această etapă, responsabilitatea ar cădea exclusiv pe comandanții de pe front. „Vor rezista atâta vreme cât vor avea gloanțe”, a asigurat Budanov. „Vor putea folosi tot ce au la dispoziție, dar credeți-mă că fără sosirea unor rezerve nu există armată în lume care să poată face față”, a spus generalul. O diferență uriașă de dotări între cele două armate În vreme ce Rusia ar fi pregătită militar să lanseze o invazie chiar în ianuarie sau februarie, serviciile ucrainene și occidentale au subliniat că nu există indicii cum că Vladimir Putin ar fi luat o decizie.

Copiii cuplului Mila Kunis și Ashton Kutcher, apariție rară în public. Au topit inimile fanilor

Mila Kunis și Ashton Kutcher au fost prezenți la un meci de baschet din Los Angeles, unde au fost în centrul atenției, întrucât au fost însoțiți de cei doi copii ai lor. Wyatt Isabelle, în vârstă de 10 ani, și Dimitri Portwood, în vârstă de 8 ani, nu apar prea des la evenimente împreună cu părinții. 

Actorii preferă discreția și au încercat, pe cât posibil, să-i țină departe de lumina reflectoarelor.

Actorii și copiii lor au participat la un meci de baschet, desfășurat în Los Angeles, dorind să o susțină pe Caitlin Clark. Wyatt, fiica de 10 ani a cuplului de celebrități, a fost văzută plângând de fericire după ce a întâlnit-o pe debutanta din WNBA.

sursa

Premianții Olimpiadei Republicane la Științe au fost anunțați astăzi în cadrul unui eveniment festiv

Premianții Olimpiadei Republicane la Științe au fost anunțați astăzi, 27 mai 2024, în cadrul unui eveniment festiv. Competiția s-a desfășurat în cadrul Universității de Stat din Moldova și a întrunit 72 de elevi din întreaga țară. 

Stanislav Ciubotaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, a felicitat elevii pentru experiența obținută prin participare și i-a încurajat să-și continue parcursul academic punând accent pe cercetare în domeniul științelor exacte. 

„Ne bucură faptul că ați acceptat provocarea de a intra într-o competiție care cuprinde subiecte din cadrul a trei discipline școlare. Suntem siguri că aveți un potențial academic enorm și că veți reuși, împreună cu profesorii dumneavoastră, să faceți performanță în cel puțin unul din cele trei domenii cuprinse în cadrul acestei olimpiade. Dumneavoastră sunteți viitorii profesori și cercetători care vor contribui la bunăstarea Republicii Moldova.” a subliniat Stanislav Ciubotaru.

Olimpiada Republicană la Științe cuprinde subiecte din domeniul chimiei, fizicii și biologiei și este destinată elevilor cu vârsta de până la 15 ani și jumătate. Competiția este organizată anual de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării, în colaborare cu membrii Consiliului Olimpic Republican și ai Juriului, cu suportul Universității de Stat din Moldova.

Premianții ediției din acest an sunt elevi ai unor instituții de învățământ din raioanele/municipiile: Bălți, Chișinău, Nisporeni și Rezina. Lista premianților poate fi accesată aici.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează felicitări premianților, profesorilor și părinților, dorindu-le succese în continuare.

Elevii olimpici la limba română și istorie au fost premiați de Guvernul României

Circa 80 de elevi și eleve din țara noastră, care au obținut rezultate remarcabile la Olimpiadele Republicane de Limba și literatura română și Istoria românilor și universală în anul de studii 2023-2024, precum și profesorii care i-au pregătit, au fost premiați de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. 

În semn de recunoaștere a talentelor și performanțelor acestora, tinerii și cadrele didactice au primit mai multe cadouri din partea DRRM, inclusiv: ceasuri, Ebook-uri reader, boxe portabile și căști, materiale didactice etc.

Prezentă la ceremonia de premiere, secretarul general al Ministerului Educației și Cercetării Nadejda Velișco a felicitat elevii olimpici pentru succesele obținute. ,,Vă doresc să vă îndreptați mereu spre victorie, să nu pierdeți niciodată perseverența și puterea. Credeți în voi și concentrați-vă asupra succesului. Să nu vă fie frică de întrebări și cunoștințe noi, nu renunțați la ideile și hobby-urile voastre”, a spus Nadejda Velișco. Totodată, oficiala a mulțumit Guvernului României pentru suportul constant oferit țării noastre în domeniile educației și cercetării.

La rândul său, secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu  i-a felicitat pe toți cei prezenți pentru prestație și performanțe, subliniind importanța educației și culturii pentru dezvoltarea societății și formarea fiecărui elev într-un spirit civic, cu valori și competențe necesare lumii în continuă dezvoltare. De asemenea, secretarul de stat a exprimat deschiderea României de a continua să sprijine Republica Moldova în domeniul educației și de a oferi suport tinerilor din țara noastră.

Premierea olimpicilor din Republica Moldova de către Guvernul României la disciplinele Limba și Literatura romană și Istoria românilor și universală este la cea de-a treia ediție.  

Anchetă amplă în România în cazul angajatelor creșelor de unde se fura mâncarea copiilor. 9 persoane vizate
Articolul anterior
Italia a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 din ultimele opt luni
Articolul următor