Schema prin care mai mulți titulari au rămas fără apartamentele în care au investit sute de mii de euro

Cel puțin 15 titulari de apartamente din strada Pietrarilor nr. 10/6 și 10/5 din Chișinău au realizat de curând că investițiile lor de sute de mii de euro s-au dus pe apa sâmbetei, în urma unei scheme care ar fi fost pusă la cale de un administrator de insolvabilitate autorizat.

Schema prin care mai mulți oameni au rămas fără apartamente în Chișinău

Unii dintre ei au plătit câte peste 920 de euro per metru pătrat, dar nu și-au mai văzut apartamentele, care au ajuns să fie vândute de câteva ori în timp ce instanța de judecată încearcă să stabilească cine are dreptate, transmite Ziarul Național.

Păgubașii acuză administratorul de insolvabilitate de ilegalități, comise în complicitate cu reprezentanții firmei de construcție, un registrator și un judecător. De partea cealaltă, directorul firmei de construcție spune că el nu a făcut decât să-și recupereze datoriile, după ce „a salvat națiunea”, iar administratorul autorizat se ascunde și de creditorii păcăliți, și de presă. În luna iulie curent, Parlamentul a operat modificări la legislație și a înăsprit pedepsele pentru administratorii autorizați care comit ilegalități.

Investiție în 2008, creditor garantat în 2014

Unul dintre titulari susține că s-a adresat în instanța de judecată, însă apartamentul pentru care a plătit aproape 40 de mii de euro a fost vândut, până la prima ședință, de trei ori timp de câteva luni, în anul 2021.

Eduard H., în vârstă de 47 de ani, povestește că a semnat contractul de antrepriză cu „Fame-CV Construction” SRL încă din anul 2008. Acesta a plătit 33 000 de euro pentru apartamentul nr. 19 cu o suprafață de 106,9 m2 din str. Lacului nr. 57, mun. Chișinău. Calvarul a început pe 17 noiembrie 2009, atunci când, printr-o hotărâre a Curții de Apel Economice, a fost intentat procesul de insolvabilitate în privința SRL „Fame CV-Construction”. În calitate de administrator al insolvabilității a fost numit Dumitru Chicu, care ulterior a fost destituit din această funcție, iar în locul său a fost numit Nicolae Bostan.

După un proces epuizant, Eduard H. a fost validat în anul 2014 de către Curtea de Apel Chișinău (judecător Sergiu Arnăut) în calitate de creditor garantat, cu o creanță de 33 000 de euro.

Apartament aflat în litigiu, vândut de trei ori

Astfel, Eduard H. a obținut atunci statutul de creditor garantat, investitor al blocului locativ din str. Pietrarilor nr. 10/5, ap. 75, în cadrul procedurii de insolvabilitate intentată SRL „Fame-CV Construction”. Citește mai mult pe www.ziarulnațional.md.

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Germania se simte nevoită să investească în armată: ,,A fost greșit să credem că suntem înconjurați doar de prieteni”
Articolul anterior
Avocatul Valerian Mînzat, eliberat înainte de termen din închisoare
Articolul următor