Schimbări în Marea Britanie după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Se modifică imnul național, banii și rugăciunile

Moartea Reginei Elisabeta a II-a provoacă schimbări ample în Marea Britanie. Imnul Regatului, steagurile, jurămintele, timbrele, precum și bancnotele din Regatul Unit și din toate statele membre ale Commonwealth vor modificate.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Mii de persoane îi aduc un omagiu  suveranei. VIDEO - România Liberă

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi, la vârsta de 96 de ani. Milioane de britanici sunt în doliu, după ce s-a stins din viață suverana care a condus Regatul Unit timp de 71 de ani.

Se schimbă imnul Marii Britanii după moartea Reginei Marii Britanii

Imnului național al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va modifica după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Mai exact, versul „God save our gracious Queen” se schimbă în „God save our gracious King”.

Ar putea dura ceva timp până când marile mulțimi vor cânta cu încredere noua variantă, scrie The Guardian, citează euronews.ro.

Imnul este folosit din 1745, când a fost compusă o versiune timpurie: „Dumnezeu să-l salveze pe marele George, Regele nostru, Trăiască Regele nostru nobil, Dumnezeu să-l salveze pe rege”.

Steagul regal

Mii de steaguri inscripționate cu EIIR (Elizabeth II Regina) vor trebui înlocuite, de la cele care flutură în fața secțiilor de Poliție din Regatul Unit până la cele folosite pe navele militare atunci când la bord se află un general. De asemenea, regimentele militare arborează „culorile Reginei”. Multe dintre acestea sunt prevăzute cu inscripția EIIR brodată cu aur. Țările din Commonwealth în care Regina rămâne șef de stat, inclusiv Australia, Canada şi Noua Zeelandă, dispun de ” „steaguri E” – steaguri personale ale Reginei, folosite atunci când Majestatea Sa se afla în vizită.

Potrivit The Guardian, este posibil ca și steagul regal să se schimbe. Varianta folosită de Regină include un sfert reprezentând Scoţia (un leu rampant), unul pentru Irlanda (o harpă) şi două reprezentând Anglia (trei lei pasanţi), dar niciunul pentru Ţara Galilor. A fost folosită cu mult înainte ca Ţara Galilor să aibă propriul steag naţional, recunoscut în 1959.

Regele Charles al III-lea ar putea încorpora un element galez.

Vor fi schimbate bancnotele

În circulație se află 4,5 miliarde de bancnote de lire sterline cu chipul reginei, cu o valoare totală de 80 de miliarde de lire sterline.

Punerea pe piață a banilor care să conțină chipului Regelui Charles al III-lea va dura cel puțin doi ani.

În momentul în care a fost emise cele mai recente bancnote sintetice de 50 de lire sterline, Banca Angliei a avut nevoie de 16 luni pentru procesul de retragere şi înlocuire.

Atunci când Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1952, monarhul nu apărea pe bancnote. Schimbarea s-a produs în 1960, când chipul Elisabetei a II-a a început să apară pe bancnotele de 1 liră sterlină, într-o imagine creată de designerul de bancnote Robert Austin.

Palatul Buckingham urmează să ia o hotărâre asupra imaginii cu noul monarh. De asemenea, chipul Reginei apare pe unele bancnote din Canada, pe monedele din Noua Zeelandă şi pe toate monedele şi bancnotele emise de banca centrală din Caraibe de Est, precum şi pe alte părţi ale Commonwealth-ului, arată sursa citată.

Poșta britanică schimbă timbrele

Totodată, cutiile poștale ale Royal Mail poartă cifrul regal al Reginei Elisabeta, ER, însă este puțin probabil ca acestea să fie îndepărtate. De exemplu, încă există unele cu cifrul GR al regelui George al VI-lea ce sunt folosite și în prezent, după 70 de ani.

Cu toate acestea, Poșta din Marea Britanie va schimba timbrele și urmează să folosească o imagine de profil cu noul monarh.

Jurămintele de credință, modificate după moartea Reginei

Parlamentarii nu au voie să fie prezenți în Camera Comunelor, să ia cuvântul în dezbateri, să voteze sau să primească un salariu dacă nu jură credinței Coroanei.

Începând din 1952, jurământul a fost: ”„Eu (numele Membrului) jur pe Dumnezeu atotputernic că voi fi credincios şi voi aduce adevărată loialitate Majestăţii Sale Regina Elisabeta, moştenitorii şi succesorii ei, conform legii. Sa mă ajute Dumnezeu”.

Astfel, parlamentarii din Camera Comunelor și cei din Camera Lorzilor vor trebui să depună un nou jurământ succesorului Reginei, Regele Charles al III-lea. Mai mult, noilor cetățeni britanici li se cere să jure că „aduc adevărată loialitate Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, moştenitorilor şi succesorilor ei”. Cel mai probabil, ministerul britanic de Interne ar putea schimba acest lucru.

De asemenea, cercetaşii promit că „îmi fac datoria faţă de Regina”, iar noii membri ai Forțelor Armate jură ”să fie credincioşi şi să aducă loialitate adevărată faţă de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, moştenitorii şi succesorii ei”.

De acum înainte, parlamentarii, noii cetățeni britanici, militarii Forțelor Armate, vor jura credință Regelui Charles al III-lea, moştenitorilor şi succesorilor săi”.

De ce vor modificate rugăciunile

Regina a fost „apărătorul credinței şi guvernatorul suprem” al Bisericii Angliei şi există rugăciuni către ea în Cartea de rugăciune comună, ce datează din 1662. Se cere lui Dumnezeu să „o umple cu harul Sfântului tău. Duh, ca să se încline mereu spre voia Ta şi să meargă în calea Ta”.

E de așteptat ca rugăciunile să fie schimbate pentru noul monarh. Ultima oară, modificările de legislație sau prin mandat regal au fost realizate după moartea Reginei Mame. De asemenea, preoții pot să modifice rugăciunea pentru Regele Charles al III-lea pentru utilizare temporară, pentru a putea fi rostite în slujbele de duminică.

În slujbele de sfântă comuniune cuprinse în închinarea comună, există o rugăciune pentru suveran care îi cere lui Dumnezeu „să stăpânească inima slujitorului tău ales Elisabeta, Regina şi guvernatorul nostru, pentru ca ea să poată căuta mai presus de toate cinstea şi slava Ta”.

Aceasta poate fi schimbată de Sinodul General.

Mandate regale

De la compania Angostura Bitters din Trinidad şi Tobago până la potcovarul din Sussex Zack Treliving, mandatul regal al Reginei Elisabeta a II-a se aplică în prezent la peste 600 de afaceri implicate în aprovizionare pentru gospodăria regală.

Printre mărcile care folosesc stemele Reginei pe materialele lor de marketing se numără pianele Steinway, cerealele Jordans, ginul Gordon şi bijutierii Swarovski, precum şi instalatorii, producătorii de garduri, inginerii de sunet, grădinarii şi morarii. După moartea Reginei, aceştia îşi vor pierde statutul, cu excepţia cazului în care li se acordă un nou mandat de către succesorul ei.

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Mihail Saakașvili descrie victoriile recente ale Kievului: Ucraina va fi eliberată total după iarnă
Articolul anterior
Inflația a atins cote record în Republica Moldova. Lista produselor sociale ar putea fi extinsă
Articolul următor