Scriitoarea ucranineană Victoria Amelina și-a pierdut viața în bombardamentul rusesc asupra Kramatorsk

Victoria Amelina, scriitoare ucraineană premiată, care s-a ocupat de cercetarea crimelor de război şi a fost rănită săptămâna trecută în urma unui atac cu rachete ruseşti asupra unui restaurant, a încetat din viaţă, a anunţat grupul pentru libertatea de exprimare PEN, potrivit The Guardian.

Victoria Amelina, în vârstă de 37 de ani, a fost rănită atunci când o rachetă rusească a distrus marţi restaurantul Ria Pizza din oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei, ucigând 12 persoane, inclusiv patru copii, şi rănind zeci de oameni.

„Cu cea mai mare durere, vă informăm că scriitoarea ucraineană Victoria Amelina a decedat la 1 iulie la spitalul Mechnikov din Dnipro”, a anunţat PEN Ucraina într-un comunicat publicat duminică pe pagina sa de Facebook.

Amelina se afla în oraş împreună cu o delegaţie de jurnalişti şi scriitori columbieni, a precizat PEN.

Ea a fost spitalizată cu „multiple fracturi craniene”, potrivit unui chirurg care a tratat răniţii.

Romanul ei, Dom’s Dream Kingdom, a fost publicat în 2017 şi a fost preselectat pentru premiul Unesco pentru oraşele literaturii şi pentru premiul Uniunii Europene pentru literatură, potrivit PEN.

Poeziile, proza şi eseurile ei au fost traduse în engleză, germană, poloneză şi în alte limbi.

Din 2022, ea s-a străduit să documenteze crimele de război comise de Rusia de la debutul invaziei şi să militeze pentru tragerea la răspundere, precum şi să lucreze cu copiii aflaţi pe linia frontului sau în apropierea frontului.

Activitatea Victoriei Amelina a inclus descoperirea jurnalului lui Volodimir Vakulenko, un scriitor care a fost reţinut ilegal şi ucis de soldaţii ruşi în oraşul Izium la începutul războiului. Jurnalul, care a fost îngropat în grădina sa, a servit ca o documentaţie în timp real a atrocităţilor ruseşti.

Rusia a susţinut că atacul de la Kramatorsk a vizat armata ucraineană şi mercenari străini. Grupul de campanie împotriva crimelor de război Truth Hounds a vorbit cu martori care au confirmat că nu existau ţinte militare la faţa locului.

„Analiza distrugerilor şi mărturiile martorilor indică faptul că, cel mai probabil, forţele armate ale Rusiei au folosit o rachetă Iskander pentru a efectua atacul. Aceasta este o rachetă cu o precizie ridicată, aşa că ruşii ştiau exact ce va lovi”.

Ria Pizza din Kramatorsk, unul dintre cele mai mari oraşe din estul Ucrainei aflate încă sub control ucrainean, era un local popular printre soldaţi, jurnalişti şi lucrători umanitari.

Moartea Victoriei Amelina ridică la 13 numărul victimelor atacului cu rachete de săptămâna trecută.

sursa: www.ziare.com

”Miracolul s-a produs!” În a 150-a zi de comă, a deschis ochii. Boris Gîlca, despre cei 17 ani în care nu a mai auzit vocea soției, țintită la pat
Articolul anterior
Guvernul alocă câte 1 milion de lei pentru familiile victimelor de la Aeroport
Articolul următor