Scriitorul Ion Druță împlinește astăzi 91 de ani

Ion Druță, scriitor basarabean, poet, dramaturg și istoric literar, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut pe 3 septembrie 1928, în satul Horodiște, județul interbelic Soroca, Regatul României, în prezent în raionul Dondușeni, Republica Moldova.

separator
  Ion Druță a absolvit școala de silvicultură și Cursurile superioare de pe lângă Institutul de Literatură „Maxim Gorki” al Uniunii Scriitorilor din U.R.S.S., potrivit Wikipedia. Din 1969 se stabilește la Moscova, Rusia.

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor ’50. Operele sale, adunate în 4 volume, Frunze de dor, Balade din câmpie, Ultima lună de toamnă, Povara bunătății noastre, Clopotnița, Horodiște, Întoarcerea țărânii în pământ, Biserica albă, Toiagul păstoriei ș.a. fac parte din „fondul de aur” al literaturii naționale contemporane.

Creația druțiană este apreciată de contemporani. După cum menționează Mihai Cimpoi, „prin caracteristicile ei esențiale, opera lui Ion Druță … este în total o expresie a rezistenței spirituale și morale în fața a tot ce subminează naționalul, umanul, sacrul”. În anii regimului totalitar comunist sovietic, Ion Druță s-a ridicat deasupra principiului abordării realității de pe poziții de clasă.

În anul 2008, i-a fost acordat Premiul de Stat în anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale.

O fată de 11 ani ar fi fost deflorată de viitoarea soacră. Detalii șocante după o „logodnă“ ţigănească
Articolul anterior
BNM a pus în vânzare noi monede jubiliare și comemorative. Vezi ce simbolizează și care este prețul acestora!
Articolul următor
Alte articole interesante