Scriitorul Ion Druță împlinește astăzi 95 de ani

Ion Druță, scriitor basarabean, poet, dramaturg și istoric literar, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut pe 3 septembrie 1928, în satul Horodiște, județul interbelic Soroca, Regatul României, în prezent în raionul Dondușeni, Republica Moldova.

separator
Ion Druță a absolvit școala de silvicultură și Cursurile superioare de pe lângă Institutul de Literatură „Maxim Gorki” al Uniunii Scriitorilor din U.R.S.S., potrivit Wikipedia. Din 1969 se stabilește la Moscova, Rusia.

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor ’50. Operele sale, adunate în 4 volume, Frunze de dor, Balade din câmpie, Ultima lună de toamnă, Povara bunătății noastre, Clopotnița, Horodiște, Întoarcerea țărânii în pământ, Biserica albă, Toiagul păstoriei ș.a. fac parte din „fondul de aur” al literaturii naționale contemporane.

Creația druțiană este apreciată de contemporani. După cum menționează Mihai Cimpoi, „prin caracteristicile ei esențiale, opera lui Ion Druță … este în total o expresie a rezistenței spirituale și morale în fața a tot ce subminează naționalul, umanul, sacrul”. În anii regimului totalitar comunist sovietic, Ion Druță s-a ridicat deasupra principiului abordării realității de pe poziții de clasă.

În anul 2008, i-a fost acordat Premiul de Stat în anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale.

Poliția solicită sprijinul cetățenilor în identificarea unui tânăr suspectat de furturi de mijloace bănești de pe carduri bancare

Poliția din Bălți solicită sprijinul cetățenilor în identificarea unui tânăr suspectat de furturi de mijloace bănești de pe carduri bancare.

Vă rugăm să furnizați informații relevante pentru identificarea acestei persoane.

Pentru orice informație utilă, vă rugăm să contactați Poliția la numărul 069890901 sau la numărul unic de urgență 112.

Foi gratuite și reduceri grandioase din partea Guvernului pentru odihna copiilor și adolescenților în taberele de vară

Guvernul va acoperi costul integral al 25% din numărul total de bilete în taberele de odihnă pentru copii, iar restul biletelor vor fi comercializate cu o reducere de 80%. Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărîre privind organizarea odihnei copiilor și adolescenților în sezonul estival 2024, scrie .

Foile gratuite vor fi distribuite copiilor aflați în dificultate, celor rămași fără ocrotire părintească, copiilor din familii defavorizate și celor din familii numeroase. De asemenea, de odihnă gratuită în taberele de vară vor beneficia copiii cu dizabilități, copiii veteranilor de război, copiii refugiați, precum și elevii care au obținut performanțe la studii sau sînt învingători la olimpiadele școlare și extrașcolare. Totodată, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa 533 de bilete pentru elevii din instituţiile de învățămînt general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate ministerului. Documentul prevede că lucrările de pregătire a taberelor de odihnă vor fi finalizate pînă la data de 15 mai 2024, iar a taberelor cu sejur de zi – pînă la 25 mai. Costul estimativ pentru o zi petrecută la tabăra de odihnă este de aproximativ 357 de lei, iar la o tabără cu sejur de zi – 280 de lei.

ATENȚIE! Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a găsi un bărbat dispărut la Ștefan Vodă

Poliția solicită sprijinul cetățenilor pentru a găsi un bărbat de 66 ani, din localitatea Feștelița, raionul Ștefan Vodă, care în dimineața zilei de 23 aprilie a plecat de la domiciliu într-o direcție necunoscută și până la moment locul aflării acestuia nu se cunoaște.

Semnalmente: înălțimea 1,70 m și păr cărunt.
În momentul plecării, aceasta purta cămașă gri cu linii albastre, pantaloni albaștri, chipiu negru, încălțăminte neagră din cauciuc.

Persoanele care dețin informații despre bărbatul din imagine sunt rugate să ne contacteze imediat la 112 sau la numărul 067406759.

Accident în Capitală cu implicarea unei mașini a poliției ce avea girofarul inclus
Articolul anterior
De ce nu este bine să îți reții strănutul. Consecințele pe care le poate avea asupra sănătății
Articolul următor