Scumpirea gazelor: Premierul Recean a cerut demisiile ministrului Victor Parlicov, dar și a lui Victor Bînzari și Sergiu Tofilat

Premierul Dorin Recean a solicitat vineri, demisiile ministrului Energiei, Victor Parlicov, a directorului general interimar al întreprinderii „Energocom”, Victor Bînzari și a lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al consiliului de observatori al „Moldovagaz”. Recean i-a acuzat pe aceștia că nu au întreprins măsurile necesare pentru a aproviziona țara cu gaze naturale. Până la identificarea unui nou ministru al Energie, Dorin Recean a spus că va prelua acest portofoliu și va gestiona acest sector important, scrie moldova1.md.

Premierul a declarat că Victor Parlicov era responsabil de sectorul energetic și „a admis greșeli, care ne-a adus în situații de criză”. Referindu-se la Victor Bînzari, prim-ministrul a spus că acesta se face responsabil de faptul că compania nu a achiziționat gaze atunci când a fost posibil, „ascunzându-se în spatele unor proceduri birocratice”. „În felul acesta, ei nu au reușit să asigure necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri”*, a spus Recean.

„Dl Tofilat, chiar dacă nu avea competență, totuși, a blocat cumpărarea de gaze de către instituțiile responsabile, atunci când era cel mai convenabil. Am solicitat Agenției Proprietăți Publice să convoace cât mai repede Adunarea generală a acționarilor pentru a numi un nou membru al Consiliului de observatori al „Moldovagaz”, a declarat Dorin Recean.

Premierul a precizat că „aceste persoane, fie au blocat, fie au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai convenabil preț”. „În loc să caute vinovați și să paseze vina și responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaz”.

Totodată, premierul Dorin Recean a declarat că va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în energetică din data de 16 decembrie curent până la depășirea situației privind alimentarea cetățenilor cu gaze naturale și pentru a depăși situația de criză și de asigura cu energie electrică cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Atunci când accezi în funcția de ministru, accepți din start regulile de joc, atâta timp cât prim-ministrul și echipa de guvernare are nevoie de tine tu ești ministru, când nu au nevoie nu mai ești ministru, eu asta știam de la bun început nu m-am născut ministru și nu am de gând să mor ministru. Este un proces firesc, dar cu detalii voi reveni separat”, a declarat Victor Parlicov pentru „Teleradio-Moldova”.

Solicitat de „Teleradio-Moldova”, membrul Consiliului de observatori al „Moldovagaz” Sergiu Tofilat a spus că nu este la curent cu faptul că a fost demis. „El îmi cere demisia, dar cu ce ocazie? Nu am idee”, a spus Tofilat.

„Nu am auzit de aceasta solicitare, dar acum politicul decide, nu? Ma voi conforma”, a declarat pentru „Teleradio-Moldova”, directorul general interimar al „Energocom”, Victor Bînzari.

Amintim că „Moldovagaz” a solicitat, la finele lunii noiembrie, majorarea tarifelor la gaze, iar ANRE a aprobat noile tarife, care vor fi achitate de populație din 1 decembrie curent. Potrivit deciziei ANRE, consumatorii casnici vor plăti cu 3 lei și 62 de bani mai mult pentru fiecare metru cub de gaz. Noul tarif la gaze este de 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub, TVA inclus.

Autoritățile au dat asigurări că vor interveni cu compensații majorate la energie. Mecanismul nu a fost anunțat, deocamdată.

Regiunea transnistreană urmează să primească, foarte curând, gaz rusesc, anunță Krasnoselski

Regiunea transnistreană urmează să primească, foarte curând, gaze naturale de la Gazprom, anunță liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, întors recent de la Moscova. Într-o conferință de presă susținută ca urmare a vizitei în capitala Federației Ruse, acesta a declarat că gazele vor fi livrate ca ajutor umanitar pentru populația și întreprinderile din stânga Nistrului, transmite IPN.

Vadim Krasnoselski susține că este prematur de vorbit despre ruta de tranzitare a gazelor, dar și despre plăți, întrucât discuțiile continuă.

Referindu-se la faptul că nu și-a anunțat vizita la Moscova, acesta a menționat că nu și-a dorit PR politic, ci rezultate.

Cât despre cele 12 localități care ar urma să fie asigurate cu gaze de către Chișinău, ca urmare a deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, liderul de la Tiraspol a declarat că, după reluarea furnizării gazelor rusești în regiune, acestea vor fi asigurate cu energie electrică și gaze prin sistemul energetic transnistrean.

Krasnoselski s-a referit și la declarațiile președintei Maia Sandu, spunând că ea nu cunoaște situația reală pentru că nu-i sunt prezentate informații veridice.

Livrările de gaze în regiunea transnistreană au fost sistate din 1 ianuarie la decizia concernului rus Gazprom, care a invocat neachitarea unei datorii de 709 milioane de dolari, sumă neconfirmată de Chișinău. Peste 51 000 de gospodării din regiunea transnistreană au rămas fără gaz și aproape 1 500 de blocuri de locuințe nu au căldură și nici apă caldă.

Conducerea Republicii Moldova a acuzat Kremlinul că a provocat intenționat această criză în regiune pentru a destabiliza situația pe malul drept al Nistrului. Chiar și așa, autoritățile constituționale spun că nu vor împiedica tranzitarea gazelor rusești către regiunea transnistreană. Și dacă vizita lui  Krasnoselski „va rezolva problema, nu are decât să o rezolve”, a precizat președinta Maia Sandu marți, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Polițiștii vor verifica starea tehnică a mașinilor echipate cu utilaj de gaz

Începând de astăzi, polițiștii Inspectoratului Național de Securitate Publică vor verifica starea tehnică a vehiculelor echipate cu utilaj de gaz în sistemul de alimentare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Agenții de patrulare vor verifica mijloacele de transport care prezintă defecțiuni tehnice incompatibile cu exploatarea sigură, precum și vehiculele reutilate cu utilaj de gaz fără autorizație sau care nu corespunde reglementărilor tehnice în vigoare.

Scopul acestor acțiuni este creșterea gradului de siguranță rutieră.

Verificările se desfășoară pe întreg teritoriul țării până la sfârșitul acestei luni.

Amintim cǎ orice defecțiune la mijlocul de transport poate pune în pericol atât viața proprie, cât și pe cea a altor participanți la trafic.

Trei indivizi reținuți pentru profanarea mormintelor din mai multe cimitire din nordul țării

Polițiștii Inspectoratelor Rîșcani și Ocnița au reținut trei persoane suspectate de profanarea mormintelor în nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Suspecții, o femeie de 31 de ani și doi bărbați cu vârstele de 33 și 38 de ani, în perioada 1-13 ianuarie curent, au profanat șapte morminte din mai multe cimitire din raioanele de nord.

În urma investigațiilor, polițiștii au stabilit că suspecții efectuau săpături la fundațiile cavourilor în cimitirele din raioanele Rîșcani, Edineț și Otaci, de unde sustrăgeau obiecte din aur din sicrie.

Cei trei sunt cercetați penal pentru furt și profanarea mormintelor

Carambol la Tiraspol: Zece mașini, avariate din cauza poleiului
Articolul anterior
Prima reacție a lui Victor Parlicov după ce a fost demis
Articolul următor