Scurgere de petrol pe o suprafaţă de 80 de km în Marea Neagră

O scurgere de petrol produsă în weekend în Marea Neagră este mult mai extinsă decât s-a estimat inițial.

O scurgere de petrol în apele de pe coasta rusă a Mării Negre survenită în weekend s-a extins pe o suprafaţă de circa 80 de kilometri pătraţi şi este mult mai mare decât s-a estimat iniţial, au declarat miercuri cercetători de la Academia de Ştiinţe a Rusiei (RAN), pe baza unor imagini din satelit, scrie replicamedia.md cu referire la digi24. Scurgerea provine de la petrolierul sub pavilion grecesc Minerva Symphony şi s-a produs în terminalul Iujno-Ozereievka, lângă Novorossiisk, a anunţat Consorţiul conductei petroliere caspice, care deţine acest terminal.

Acest consorţiu, care transportă petrol din Kazahstan, a transmis luni că o scurgere de circa 12 metri cubi de petrol s-a răspândit pe 200 de metri pătraţi în apa mării, adăugând că a fost pusă rapid sub control şi nu reprezintă vreo ameninţare pentru oameni sau fauna marină.

Însă miercuri institutul de cercetări din spaţiu al RAN a anunţat că imaginile captate din satelit şi studiate de către doi cercetători arată că scurgerea de petrol acoperă o suprafaţă mult mai mare, scrie Agerpres.

„Conform calculelor lor, suprafaţa poluării cu petrol în momentul captării imaginii de către radar a ajuns la circa 80 de kilometri pătraţi”, notează academia rusă pe website-ul său. De asemenea, adaugă aceasta, „pata de petrol se întindea de la ţărm către largul mării pe o distanţă de 19 kilometri pe data de 8 august”.

Vicepremierul rus Victoria Abramcenko, în a cărei atribuţii intră şi problemele ecologice, a dispus organismului statal de mediu să evalueze amploarea şi impactul scurgerii de petrol.

Noua Zeelandă rămâne izolată până la finele anului
Articolul anterior
Nyusha, dezvăluiri despre atitudinea soțului față de fostul ei iubit
Articolul următor