Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au „anumite semne de întrebare” față de modul în care Ministerul Justiției a gestionat aplicarea Legii amnistiei. Declarația a fost făcută de deputatul PAS Igor Chiriac, secretar al Comisiei juridice, numiri și imunități, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Întrebat dacă se va cere demisia ministrei Veronica Mihailov-Moraru, parlamentarul a precizat că acest subiect „este de competența șefului Guvernului”. „Așteptăm să vedem ce va spune dumnealui”, a adăugat deputatul, scrie radiomoldova.md.

În același context, deputatul PAS a vorbit și despre excluderea Olesei Stamate din partid, explicând că aceasta a avut loc în baza unei răspunderi politice. „Urmează anumite proceduri, dar ea nu va mai face parte din cadrul fracțiunii. Așa cred eu. Este părerea mea”, a afirmat Igor Chiriac.
Precizăm că, pe 11 aprilie, deputații BCS au depus o moțiune simplă împotriva politicilor promovate deMinisterul Justiției. Opoziția acuză conducerea instituției de un management „defectuos”, decizii „neconforme” și lipsă de reacție „în fața unor probleme grave” din sectorul justiției. Ministerul Justiției a anunțat că nu comentează aspectele invocate în moțiune.
Partidul de guvernare a exclus-o pe deputata Olesea Stamate – coautoare a proiectului – din rândurile sale și i-a cerut să renunțe la mandatul de parlamentar. Scandalul a stârnit un val de reacții dure. Opoziția criticat vehement guuvernarea, cerând demisia întregii fracțiuni și alegeri anticipate. La rândul lor, experții atrag atenția că această eroare legislativă riscă să compromită imaginea guvernării, oferind opoziției un teren propice pentru a exploata politic situația și a submina încrederea cetățenilor în actuala putere.
Ca reacție la scandalul declanșat, Parlamentul a adoptat, în regim de urgență, noi modificări legislative. Astfel, persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor mai putea beneficia simultan atât de reducerea pedepsei, cât și de eliberarea condiționată din închisoare. Proiectul de lege a fost aprobat cu votul a 54 de deputați ai fracțiunii PAS, în timp ce parlamentarii din opoziția comunistă și socialistă s-au abținut, dar au permis adoptarea inițiativei în două lecturi.
Și Curtea Constituțională a suspendat acțiunea unor prevederi din Legea privind amnistia cu prilejul celei de-a 30-a aniversări a proclamării independenței Republicii Moldova. Decizia a fost luată marți, 8 aprilie, în cadrul examinării unei sesizări depuse de procurorul general, Ion Munteanu.