Se duc lupte grele în zone din apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie

Lupte grele se dădeau joi în zone din apropierea centralei nucleare Zaporojie (sudul Ucrainei), ocupată de forţele ruse, după ce Kievul a avertizat că ar putea să fie nevoit să închidă centrala pentru a evita un dezastru, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Unele sate şi comunităţi din apropierea centralei au fost puternic bombardate în ultimele 24 de ore, până joi dimineaţă, ‘cu tancuri, mortiere, tunuri de artilerie şi lansatoare de rachete multiple’, indică Statul Major General al forţelor armate ucrainene în buletinul său din cursul dimineţii despre situaţia de pe front.

În cursul nopţii, forţele ruse au tras de patru ori cu rachete şi cu artileria grea asupra oraşului Nikopol din apropiere (pe malul opus al fluviului Nipru), a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii, Valentin Reznicenko, pe Telegram, menţionând că cel puţin 11 case de locuit şi alte clădiri au fost avariate în urma bombardamentelor.

Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară din Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele din proximitatea centralei şi în perimetru ei, ceea ce creşte riscul producerii unei catastrofe nucleare. Trupele ruse au preluat controlul asupra acestei centrale – cea mai mare din Europa – la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie, dar uzina este operată în continuare de tehnicieni ucraineni.

Mikola Lukaşuk, şeful consiliului regional din Dnipro (Dnepropetrovsk), a declarat pe canalul său Telegram că ruşii bombardează Nikopol dinspre Energodar – principalul oraş care deserveşte centrala din Zaporojie.

‘Ocupanţii bombardează în mod deliberat obiective civile pentru a teroriza populaţia’, spune Lukaşuk.

Rusia neagă constant că atacă în mod deliberat civili în ceea ce ea numeşte ‘operaţiune militară specială’ pentru ‘dezarmarea şi ‘denazificarea’ Ucrainei. Kievul şi aliaţii săi susţin că invazia este un război de agresiune neprovocat, notează Reuters.

Agenţia de stat rusă TASS, citând un şef al administraţiei din Energodar numit de Moscova, Aleksandr Volga, a transmis că forţele ucrainene nu au efectuat tiruri de artileriei asupra centralei.

‘Niciun tir de artilerie nu a fost observat asupra centralei, dar dronele zboară periodic’, a declarat Volga, citat de TASS. Potrivit lui, ‘proiectile au fost lansate de drone pe teritoriul centralei în ultimele zile’.

Reuters nu a putut verifica toate aceste informaţii dintr-o sursă independentă.

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

Guvernul de la București a aprobat un memorandum pentru eficientizarea traficului de mărfuri și pasageri în zona de frontieră cu Ucraina și R. Moldova
Articolul anterior
Explozie la Melitopol, într-un sediu al partidului ,,Rusia Unită”
Articolul următor