Se împlinesc 80 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia şi Nordul Bucovinei

În această săptămână se împlinesc 80 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia şi Nordul Bucovinei. Basarabenii care au supraviețuit deportărilor sovietice din 1941 povestesc despre calvarul prin care au trecut. Amintirea acelor timpuri îi macină şi acum.

Lucia Scorţescu a fost deportată împreună cu tatăl ei în Siberia. Avea doar 8 ani. Mama ei a fost condamnată, pe nedrept la 3 ani de puşcărie, cu puţin timp înainte de a începe calvarul deportărilor.

Lucia Scorţescu, fostă deportată: ,,Cum eram într-o rochiţă, aşa m-au luat. M-au dus la gară, m-au băgat în tren cu tăticu, şi ne-am pornit spre Cobâlnea. La graniţă pe toţi bărbaţii i-au luat”.

Într-o clipă, copilul Lucia Scorţescu s-a trezit singur pe lume, într-un tren pentru vite, care ducea spre iad. A mers mai mult de o lună, până în Novosibirsk, regiunea în care avea să îndure timp de 4 ani chinuri şi suferinţe cumplite. Ajunsă la destinaţie, împreună cu mai multe femei, a fugit din gulag, cu speranţa că va scăpa de teroarea sovieticilor.

Lucia Scorţescu: ,,Puteai fugi numai iarna, prin păduri, şi acolo pădurile erau toate mlăştinoase. Când călcai, gata erai. Acolo înecat. Şi am mers prin pădure 3 zile. Noaptea ne opream, în pădure aprindeam focul ca să nu îngheţăm. Da era frig acolo, ger. Între timp, fetiţa doamnei a murit şi a lăsat-o în pădure, a învelit-o acolo cu zăpadă.

Pentru a supravieţui în Siberia, Lucia Scorţescu a căutat resturi de mâncare, prin gunoaie. ,,Mă duceam pe la case şi strângeam pe la gunoi, resturi de coji de cartofi şi resturi de varză, să mâncăm, ceea ce aruncau ruşii.

Calvarul avea să se sfârşească 4 ani mai târziu, când mama Luciei a ieşit din închisoare şi a plecat spre Siberia în căutarea copilului.

Lucia Scorţescu: ,,S-a încărcat, abia mergea şi s-a pornit în Rusia. Şi a mers tot aşa cu vagoane da fiind femeie deşteaptă şi a ştiut să ajungă. A venit la mine şi m-a furat de acolo şi m-o adus în România, adică în Basarabia.

Peste 30.000 de oameni nevinovaţi, au fost exilaţi de sovietici în Siberia şi Kazahstan, într-un plan mişelesc de epurare etnică. Campanie realizată de TVR Moldova cu sprijinul Asociaţiei “ Tighina”.

Moldova a primit un ajutor umanitar de 10 milioane de euro din Germania
Articolul anterior
Cele mai îndrăgite melodii ale regretatului interpret Iurie Sadovnic
Articolul următor
Alte articole interesante