Se înăsprește controlul bagajelor și coletelor la vamă, în legătură cu depistarea unui focar de pestă porcină în țara noastră

În legătură cu apariția unui focar de pestă porcină africană la mistreți în vestul raioanelor Glodeni și Fălești, în mai multe sectoare ale Poliției de Frontieră, atât pe segmentul moldo-ucrainean, cât și pe cel moldo-român, au fost dispuse acțiuni complexe, axate pe intensificarea măsurilor de regim și a activităților de control la frontieră.

separator
Poliția de Frontieră este implicată activ în realizarea cercetărilor pe zona verde și înăspririi verificărilor la trecerea frontierei de stat, în vederea excluderii introducerii suinelor în Republica Moldova, dar și a produselor și subproduselor de origine animală, receptive la virusul pestei porcine africane, cu confiscarea și ulterior distrugerea acestora.

Complexul de acțiuni este orientat și spre diminuarea migrației mistreților din țările vecine spre Republica Moldova, prin crearea unui habitat nefavorabil pe teritoriile aferente frontierei de stat. Astfel că se monitorizează continuu frontiera de stat în scopul depistării indiciilor de trecere a mistreților peste graniță, precum și a cadavrelor de porci/mistreți, utilizând la maxim echipamentul și dispozitivele tehnice din dotare.

În contextul eficientizării procedurilor de control și excluderii răspândirii virusului PPA, din data de 20 decembrie 2019 și până la ameliorarea situației epizootice, Poliția de Frontieră limitează accesul persoanelor și mijloacelor de transport:
– pentru sectorul uscat – în fășia de teren cu lățimea de 1000 metri, începând de la linia frontierei de stat spre interior,
– pentru sectorul acvatic – în fâșia de teren cuprinsă între linia frontierei de stat și digul de protecție.
Pătrunderea persoanelor în perimetrul limitat va fi permisă doar după o argumentare temeinică a necesității, dar și cu condiția respectării normelor sanitar-veterinare și de dezinfectare la ieșirea din acea zonă. Totodată, este interzis pășunatul în zona adiacentă frontierei (1000 metri).

Odată cu ameliorarea situației epizootice aceste restricții vor fi înlăturate.

Un șef din cadrul Poliţiei de frontieră, reținut pentru mită de 12.000 de euro
Articolul anterior
La Chișinău va avea loc premiera filmului ,,Botez”, care relatează drama unei femei din Moldova plecată la muncă în străinătate
Articolul următor
Alte articole interesante