Se permit serviciile divine în interiorul bisericilor. 14 reguli ce trebuie respectate

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a revizuit măsurile epidemiologice anti-Covid după eliminarea stării de urgență în Moldova. În ceea ce privește serviciile divine, acestea pot fi desfășurate în interiorul lăcașurilor de cult, cu respectarea următoarelor reguli.

Se recomandă desfăşurarea activităţii cultelor religioase, ce ţine de organizarea întrunirilor cu caracter religios, oficierea slujbelor şi a rugăciunilor cu caracter colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiţionale religioase, cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19:

-Admiterea în interiorul lăcaşurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranţă de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase (cu excepţia slujitorilor de cult). Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor. Slujitorii de cult vor asigura respectarea strictă de către toate persoanele ce intră în lăcaşul de cult a prevederilor prezentului subpunct.

-Instalarea la intrare în lăcaşul de cult, în locuri vizibile şi accesibile, a dozatoarelor cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor. La intrarea în lăcaşul de cult şi în locul de organizare a slujbelor, fiecare persoană este obligată să îşi dezinfecteze mâinile.

-Efectuarea triajului observaţional şi măsurarea temperaturii corpului la intrarea în lăcaşurile de cult a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului.

-Purtarea obligatorie a măştii de protecţie pe toată durata aflării în interiorul lăcaşului de cult. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.

-Plasarea, la loc vizibil, a anunţurilor scrise privind regulile de distanţare fizică, de evitare a aglomeraţiilor, de acces limitat în lăcaşurile de cult şi în locurile de organizare a slujbelor (inclusiv numărul maxim admis de persoane aflate concomitent în lăcaşul de cult), precum şi despre obligativitatea purtării corecte a măştii de protecţie, respectării igienei mâinilor şi a etichetei tusei şi a strănutului. Slujitorii de cult vor monitoriza respectarea de către toate persoanele aflate în lăcaşul de cult a regulilor stabilite.

-Monitorizarea stării de sănătate a slujitorilor de cult, inclusiv prin măsurarea temperaturii corpului, la începutul şi la sfârşitul zilei de muncă. în caz de depistare a unor simptome specifice infecţiei respiratorii acute (tuse, strănut, rinoree), persoana nu este admisă la oficierea slujbelor, se autoizolează şi informează medicul de familie.

-Evitarea contactului şi a sărutării obiectelor de cult.

-Neadmiterea consumului produselor alimentare, inclusiv a oferirii acestora, în incinta lăcaşului de cult.

-Promovarea salutului între credincioşi şi slujitorii de cult exclusiv prin plecarea capului şi închinăciune, fără îmbrăţişări.

-Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel puţin 1 metru.

-Se vor dezinfecta periodic, o dată la 3-4 ore, obiectele sau suprafeţele de contact frecvent (de exemplu mânerele uşilor, balustradele, scaunele etc.).

-Îndemnarea persoanelor din grupele de risc, persoane vârstnice şi persoane cu boli cronice, să evite locurile aglomerate şi să facă rugăciunea de acasă.

-Evitarea organizării pelerinajelor.

-Activităţile religioase oficiate de către slujitorii de cult în aer liber se vor desfăşura cu menţinerea distanţei fizice de 1,5 metri între persoane.

Exemplu demn de urmat! ”Îi ajutăm pe cei mai oropsiți, care muncesc pământul, să-și vândă roadele”

Exemplu demn de urmat! Primăria Sectorului 6 din București a venit cu o idee genială pentru susținerea țăranilor oropsiți care muncesc la pământ. Proiectul, care merită toate aprecierile, ar putea fi implementat și în Republica Moldova pentru a pune capăt comerțului stradal din jurul Pieței Centrale din Capitală.

”Nu încurajăm comerțul ilegal, dar îi ajutăm pe cei mai oropsiți, care muncesc pământul, să-și vândă roadele.

Nu pe stradă, în praf, ci la tarabele sociale. Sunt 39, în piețele Orizont, Drumul Taberei II, Veteranilor I și Crângași. Locuri unde micii producători pot vinde gratuit. Tarabele sociale sunt inscripționate la PiațaVeteranilor.”, anunță Primăria sectorului 6 din București.

Vedeți mai jos în ce condiții îți vând acum oamenii produsele crescute la țară.

Are Putin mai multe dubluri? Peskov spune că există un singur Putin, care e „super activ”

Secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin nu are dubluri şi nu „stă în buncăre”, transmite Agenţia de propagandă rusă RIA Novosti, care îl citează pe Peskov.

„Am auzit [oameni spunând] că Putin are o mulţime de dubluri care lucrează pentru el în timp ce el stă în buncăr. O altă minciună. Vedeţi ce fel de preşedinte avem. De fapt, el este aşa cum a fost întotdeauna, este o persoană super activă. Cei care lucrează cu el abia reuşesc să ţină pasul cu el. Nu putem decât să-i invidiem energia. Doamne fereşte, nu poţi decât să îi doreşti sănătate. Bineînţeles, nu a stat în niciun buncăr. Şi aceasta este o minciună”, a spus Putin.

La 18 aprilie, mass-media de propagandă rusească au relatat că dictatorul rus Vladimir Putin ar fi vizitat cartierul general al grupului militar Dnepr de pe frontul din Kherson şi al grupului Vostok din regiunea Luhansk. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, este convins că nu preşedintele rus Vladimir Putin a fost cel care a vizitat teritoriile ocupate temporar din regiunile Kherson şi Luhansk, ci unul dintre dublurile sale.

sursa: www.ziare.com

ULTIMA ORĂ! Rusia va expulza un diplomat moldovean din Moscova. Reacția Chișinăului

Federația Rusă va expulza un diplomat din cadrul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova. Despre acest lucru a fost anunțat ambasadorul nostru în Rusia, Lilian Darii, după ce a fost convocat la Ministerul rus de Externe, anunță Russia Today, citată de ziua.md.

Decizia autorităților din Rusia reprezintă o „replică în oglindă”, după ce Chișinăul a expulzat un diplomat rus, ca urmare a scandalului legat de interdicția de a intra în țară, aplicată săptămâna trecută președintelui Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Potrivit sursei citate, la Ministerul rus de Externe, ambasadorului moldovean la Moscova i-a fost înmânată o notă de protest, în care sunt prezentate aceste argumente. Mai mult, acesta ar fi fost informat că autoritățile din Rusia sunt extrem de deranjate de atitudinea neprietenoasă pe care o manifestă Chișinău, în ultima perioadă.

„Federația Rusă continuă politicile ostile la adresa Republicii Moldova”. Așa a comentat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, convocarea ambasadorului țării noastre la Moscova și declararea unui diplomat din cadrul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova drept persona non-grata. 

„Timp de foarte mulți ani, de la independența țării noastre, Federația Rusă a recurs la politici ostile față de Republica Moldova, față de cetățenii noștri, față de economia noastră, față de independența noastră, prin sprijinirea separatismului, prin prezența militară ilegală pe teritoriul țării noastre, prin introducerea embargourilor asupra produselor din Republica Moldova, asupra vinurilor, asupra legumelor, asupra fructelor. Și, iată, în acest context, Federația Rusă continuă aceste măsuri ostile care afectează negativ cetățenii Republicii Moldova. Evident, referindu-mă la contextul actual, știți bine că, săptămâna trecută, în urma unor acțiuni ostile ale Federației Ruse față de Republica Moldova, un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non-grata,” a declarat Popescu. 

Marți, ambasadorului moldovean la Moscova i-a fost înmânată o notă de protest din partea Ministerului rus de Externe. Mai mult, acesta ar fost informat că autoritățile din Rusia sunt extrem de deranjate de atitudinea neprietenoasă pe care o manifestă Chișinău, în ultima perioadă. Decizia este legată de declararea persona non grata a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Un băiețel nu s-a tuns de 8 ani pentru a-și dona părul în scop caritabil
Articolul anterior
Primește cardurile GAMA acasă în doar 2 click-uri
Articolul următor