Se propune retragerea bancnotei de 500 de euro și interzicerea plăților în numerar de peste 5 mii de euro, pe teritoriul Uniunii Europene

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, conduce o mişcare europeană comună care cere interzicerea bancnotei de 500 de euro şi plăţile în numerar de peste 5.000 de euro, pentru a preveni spălarea de bani şi alte activităţi infracţionale.

Ministrul le-a spus parlamentarilor că planul are susţinerea Belgiei, Franţei, Italiei şi Spaniei, fiind prevăzută şi posibilitatea ca fiecare ţară să micşoreze plafonul până la care sunt permise plăţile cash. Hoekstra, de altfel, îşi doreşte pentru Olanda limitarea plăţilor cu bani lichizi la maxim 3.000 de euro.

Decizia de interzicere a bancnotei de 500 de euro nu-i va afecta pe consumatorii obişnuiţi deoarece ei fac rareori plăţi în numerar de peste 1.000 de euro în Olanda, a explicat ministrul de Finanţe.

Conform deciziei Băncii Centrale Europene, bancnota de 500 de euro nu mai este emisă dar încă mai sunt în circulaţie aproximativ 400 de milioane de bancnote, echivalentul a 200 de miliarde de euro.

Hoekstra şi omologii săi europeni vor retragerea completă a bancnotei, susţinând că este în principal folosită pentru tranzacţii ilegale.

sursa

A vrut să-și omoare soția doar pentru că aceasta și-a dorit divorțul. Ce pedeapsă a primit un bărbat din Ialoveni

Cu contribuția procurorilor din cadrul Procuraturii raionului Ialoveni, a fost posibilă condamnarea unui bărbat de 43 de ani, învinuit tentativă de omor intenționat a unui membru de familie (art.27, art.145 alin.(2) lit.a) lit.e1) din Codul penal, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În context, prin sentința recent pronunțată de Judecătoria Hâncești, sediul Ialoveni, bărbatul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii și condamnat la închisoare pe un termen de 15 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis.

Instanța a mai dispus încasarea din contul inculpatului în beneficiul părții vătămate a sumei de peste 700 000 lei în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune.

Potrivit învinuirii înaintate de către acuzatorii de stat de la Ialoveni, în luna iunie 2024, inculpatul, aflându-se la domiciliu împreună cu soția sa, din motiv că femeia ar fi depus cerere de desfacere a căsătoriei, i-a aplicat acesteia multiple lovituri cu o bâtă din lemn, peste diferite părți ale corpului. Inculpatul a închis preventiv ferestrele, pentru a se asigura că strigătele victimei nu vor fi auzite de vecini. Ulterior, bărbatul a înjunghiat femeia în zona gâtului cu un cuțit.

Inculpatul nu și-a dus intenția de omor până la capăt, căci victima a reușit să fugă în stradă și să solicite ajutor.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Procuratura îndeamnă victimele violenței domestice să semnaleze forțelor de ordine situațiile în care sunt abuzate fizic sau psihic, pentru a se interveni într-un stadiu timpuriu și a se evita consecințele ireversibile.

Călătorii mai rapide și mai confortabile în perioada sărbătorilor

Pe parcursul săptămânii precedente, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, dl Trofimov Andrei de comun cu conducerea SPF AIC a avut o întrevedere de lucru cu reprezentanții Serviciului Vamal și al Î.S. Aeroportul Internațional Chișinău, în contextul asigurării și facilitării călătoriilor în perioada sărbătorilor de iarnă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Agenda discuțiilor a inclus o serie de subiecte legate de optimizarea traficului de pasageri pe durata sărbătorilor de iarnă, fiind analizată facilitarea traversării frontierei, suplinirea numărului de polițiști de frontieră pentru fluidizarea traficului de călători la frontiera aeriană, introducerea unei linii speciale, Familylane pentru familii și grupuri mari care va permite traversarea într-un timp mai scurt. 

De asemenea, este important de menționat că orarul de iarnă este planificat de companiile aeriene în așa mod încât să satisfacă cererea mărită în această perioadă de sărbători.

ecomandările Poliției de Frontieră pentru o călătorie plăcută:

– Verifică orarul zborurilor https://airport.md/passenger/online-panel și actele necesare înainte de a porni spre aeroport;
– Ajunge cu cel puțin trei ore înainte de ora de îmbarcare;
– Urmează instrucțiunile polițiștilor de frontieră și a personalului aeroportuar.

Poliția de Frontieră îți urează călătorie plăcută!

UE va furniza Republicii Moldova un sistem de interceptare a dronelor

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un sistem de interceptare a dronelor. Anunțul a fost făcut de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Potrivit oficialului european, decizia a fost deja agreată la nivelul Uniunii Europene, scrie jurnal.md.

„Este clar că aceste acțiuni (căderea dronelor, n.r.) reprezintă o violare a spațiului aerian și a statutului de neutralitate. Este important să vedem ce face Republica Moldova pentru a preveni această situație. În acest context, pot sublinia susținerea Uniunii Europene pentru forțele armate ale Republicii Moldova”, a spus Janis Mazeiks în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, citat de IPN.

„În ultimii trei ani, am furnizat multe echipamente non-letale și vom furniza și echipamente pentru protecție antiaeriană. Este vorba despre un sistem de interceptare a dronelor”, a adăugat Janis Mazeiks.

Diplomatul nu a putut numi o perioadă exactă când aceste echipamente vor ajunge în Republica Moldova. „Nu cred că aceste echipamente vor ajunge la Chișinău în 2025. Decizia este luată, dar pentru a furniza aceste echipamente e nevoie de timp”, a explicat  șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

La începutul lunii decembrie, fragmentele unei drone de mici dimensiuni au fost depistate în raionul Orhei. Incidente similare au avut loc recent și în raioanele Căușeni, Râșcani, dar și în municipiul Chișinău. Potrivit oamenilor legii, aparatele de zbor depistate reprezintă drone sau fragmente de drone rusești de tip Shahed. 

Un student irakian al universității din Perm povestește cum a protejat o colegă de gloanțe. Ce vârste aveau persoanele care și-au pierdut viața
Articolul anterior
O fetiţă de 5 ani, rănită după ce a fost atacată de câinele vecinilor. Mărturiile mamei
Articolul următor