Se scumpesc orele practice la școlile auto

Scumpirile în lanţ au ajuns şi la şcolile auto. Din acest an, viitori şoferi trebuie să scoată din buzunare mai mult pentru o oră practică de șofat.

Mită pentru a obține carnet de șofer? Premierul convoacă în ședință șefii  ASP - NewsMaker

Din acest motiv, directorii şcolilor auto susţin că au mai puţini elevi, iar singura lor salvare ar fi scăderea prețului la carburanţi. Tariful pentru orele teoretice rămâne neschimbat, adică de 1.500 de lei. În schimb, viitorii şoferi vor scoate din buzunare cu 20 de lei mai mult pentru fiecare oră practică, cu o durată de 90 minute, transmite Publika.md.

Dacă, până acum, pentru instruirea pe o maşină cu cutie mecanică, elevii achitau 200 de lei, acum ei vor plăti 220 de lei. Pentru cei care fac cursuri pe un vehicul cu o cutie automată, o oră practică va costa între 240 și 260 de lei, în funcție de școala auto, față de 220, de cât era până în prezent.

Cristian Cucu este elev la una din şcolile auto din Capitală. Tânărul spune că bugetul pe care şi l-a planificat pentru orele practice i s-a epuizat, iar acum va fi nevoit să găsească bani.

„Când am început să fac şcoala, achitam câte 200 de lei, după aceasta s-a scumpit cu 20 de lei. Cred că nu afectează atât de mult, însă bate la buzunar când i-ai mai multe lecţii”, a spus elevul.

Iar această femeie face ore practice pe o maşina cu cutie automată şi va scoate din buzunar până la 260 de lei pentru o oră de 90 de minute.Publicitate

„A fost acceptabil preţul atunci când m-am înscris, însă acum mă va afecta mai mult.”

Scumpirea orelor practice i-a făcut pe majoritatea elevilor să renunţe la lecţiile practice suplimentare. „Ne afectează foarte mult, acum obţinerea unui permis devine un lux pentru toţi elevii care doresc asta.”

„Este ceva trist, te aştepţi la un preţ, după care se schimbă, trebuie să mai achiţi, să mai găseşti din nou bani, să faci recalcule.”

Directorii şcolilor auto susţin că, odată cu aceste scumpiri, s-au trezit fără elevi.

„De când a crescut tariful, cu părere de rău, numărul doritorilor a rămas acelaşi, dar a celor care se înscriu a scăzut. Ne-a afectat foarte tare, nu ştim cum va fi pe viitor, mai încercăm să facem unele oferte, dar iarăşi în limită”, a declarat directorul unei școli auto din Chişinău, Stelian Stici. 

 Preşedintele Uniunii Școlilor Auto și a Centrelor de Instruire, Veaceslav Nicic, susţine că şcolile auto au fost nevoite să umble la preţuri din cauza scumpirii carburanţilor.

„Sâmbătă a apărut noul preţ pe panou şi începând de luni, deja am fost nevoiţi ca să majorăm preţul, mărirea preţului a constituit doar cheltuielile pentru combustibil şi s-a adăugat ceva puţin din reparaţii. Elevii au fost informaţi că va fi un preţ, după care au fost nevoiţi să achite suplimentar pentru diferenţa. „

Potrivit Agenţiei Servicii Publice, tariful pentru obţinerea permisului de conducere va rămâne neschimbat. În Republica Moldova sunt 113 şcoli auto.

Doi cetățeni moldoveni din Turcia au fost evacuați în siguranță în România

O aeronavă C-27 Spartan a aterizat la Otopeni din Turcia având la bord 13 români și 2 cetățeni din Republica Moldova. Printre ei a fost și o mamă cu 2 fetițe, cu vârstele de 3, respectiv 5 ani. Soțul femeii, cetăţean turc, a rămas în zona distrusă de cutremur, scrie stirileprotv.ro.

În avion au fost şi 9 studenți, plecați din țară prin programul ERASMUS, împreună cu profesorul care îi însoțea. În momentul seismului aceștia erau cazați la un hotel din Kahraman-maraş, zona cea mai afectată de cutremur. Ei au fost preluați de o echipă de salvare și transportați în siguranță pe aeroportul Adana, de unde au ajuns în România.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Toată lumea este într-o stare mulțumitoare, totuși sunt epuizați. Acest zbor a fost foarte complicat. Vorbim de persoane care au fost din păcate expuse în mod direct cutremului și nemijlocit față de grupul anterior. Un prim grup pleacă la Gara de Nord, un al doilea grup pleacă la Otopeni. Sunt și doi cetățeni din R. Moldova, care vor pleca prin mijloace proprii în această noapte la Chișinău.”

Aeronava ar fi trebuit să ajungă în România în cursul dimineții de marți, conform autorităților. Însă, a decolat cu 12 ore mai târziu. Şi asta pentru că mama cu cele 2 fetițe au ajuns foarte greu la aeroport, din cauza infrastructurii distruse.

Ministerul Afacerilor Externe deocamdată nu a venit cu o reacție.

O moldoveancă și doi copii minori au decedat în cutremurul din Turcia

În urma cutremurului din Turcia, un cetățean al Republicii Moldova și doi copii au murit.

Dezastru după cutremurul din Turcia. Zeci de morți, sute de răniți, clădiri  distruse – Evenimentul Zilei

În prezent, MAEIE informează despre decesul în orașul Hatay a 3 cetățeni ai Republicii Moldova: o femeie de 36 de ani și 2 copii minori. Vorbim despre membrii aceleiași familii.

MAEIE anunță la această oră confirmarea decesului în localitatea Hatay a 3 cetățeni moldoveni, o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii, membri ai aceleiași familii. „Reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) transmite următoarele actualizări cu privire la situația cetățenilor Republicii Moldova afectați de cutremurele produse în Republica Turcia. Responsabilii de la ambasada țării noastre la Ankara continuă eforturile de contactare și comunicare cu cetățenii noștri care locuiesc în cele 10 zone afectate de seism.

Cu deosebit regret, MAEIE anunță la această oră confirmarea decesului în localitatea Hatay a 3 cetățeni moldoveni, o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii minori, membri ai aceeași familii”, menționează MAEIE.

„Din 7 februarie, până în prezent, reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică.

De asemenea, prin intermediul ambasadei țării noastre la București în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe al României, informăm că 2 cetățeni moldoveni, care dețin dubla cetățenie au solicitat asistența pentru repatriere din orașul turc Malatya la București, aceștia fiind studenți la medicină plecați în Turcia prin programul Erasmus. Operațiunea de evacuare fiind realizată de partea română”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Totodată, în dimineața zilei de 8 februarie echipa de salvatori ai Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană a trecut hotarele Turciei. Responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) i-au îndreptat pe salvatorii noștri în provincia Hatay la hotar cu Siria, unde salvatorii moldoveni urmează să ajungă în această seară.

Ivant Urgant, mărturisiri în cea mai nouă postare. „Ne-am întors de la înmormântare și am aflat că Natasha așteaptă un copil”

Ivan Urgant a vorbit într-un mod emoționant despre mama sa, care nu mai este în viață. Bărbatul a fost foarte norocos, deoarece a fost înconjurat toată viața sa de femei frumoase și deștepte. A crescut în grija și dragostea mamei și bunicii sale, iar astăzi se bucură de soția sa și cele trei fiice ale cuplului.

Телеведущий Иван Ургант назвал причину отъезда из России

Ivan a cunoscut-o pe soția sa, Natasha Kiknadze, încă la școală. Era îndrăgostit de ea, dar ea l-a refuzat. Și doar câțiva ani mai târziu, cei doi s-au reîntâlnit și au rămas împreună timp de peste 15 ani.

Fiica femeii, Erica, din prima căsătorie, a devenit și ,,fiica” lui Urgant. Soții mai au împreună două fete: Nina și Valeria.

Pe 7 februarie, mama lui Ivant Urgant, Valeria Kiseleva, ar fi împlinit 72 de ani. Femeia este plecată în veșnicie de opt ani. Ivan Urgant i-a dedicat un mesaj:

„Eu, un prost, eram sigur că semăn mai mult cu tatăl meu… Mama mea era actriță. Și-a iubit cu desăvârșire profesia, teatrul, colegii. Ea suna pe toată lumea, felicita, ajuta, consola și tratată. Și ea nu și-a găurit urechile, de exemplu. Și nu se certa cu nimeni. Deloc. Nu a rostit nici măcar un singur cuvânt obscen, în general, nici un cuvânt rău. Toata viata ei. Când ne-am întors acum opt ani de la înmormântare, am aflat că Natasha era însărcinată și aștepta un copil.

Așa a apărut o altă Valeria Ivanovna. Care acum trei zile și-a străpuns urechile, strigând uneori ,,F ***!” și începe să râdă îngrozitor… Și totuși încă o văd pe mama, în ea”.

Иван Ургант: «Вернулись с похорон и узнали, что Наташа ждет ребенка»

Fiica lui Urgant, care are încă 7 ani, seamănă într-adevăr foarte mult cu mama umoristului, care ar fi împlinit astăzi 72 de ani.

Иван Ургант: «Вернулись с похорон и узнали, что Наташа ждет ребенка»

Focare de varicelă în grădinițe. Potrivit medicilor, virusul poate cauza encefalită sau pneumonie
Articolul anterior
Peste 2.000 de persoane vindecate de Covid, externate în doar o zi din spitalele din țară
Articolul următor